Voronin ar putea locui pe strada „7 aprilie”

Autorităţile locale din Chişinău vor să redenumească strada „Serghei Lazo”, unde locuieşte fostul preşedinte comunist, Vladimir Voronin, în „7 aprilie”. “Credem că e binevenit ca această stradă să poarte numele de 7 aprilie, pentru că e în apropiere de locul unde au avut loc acele evenimente. În plus, în faţa Parlamentului va fi şi monumentul în memoria victimelor torturii”, a spus primarul capitalei, Dorin Chirtoacă.

Am întrebat oamenii care locuiesc sau lucrează în perimetrul acestei străzi dacă sunt de acord cu modificarea denumirii şi cine este Serghei Lazo. Părerile lor privind decizia primăriei sunt împărţite. Unii consideră că este o dată care a schimbat istoria, alţii, din contra, sunt categoric împotrivă. Pe de altă parte, despre Serghei Lazo se crede că a fost fie un erou al Moldovei, fie un revoluţionar care împărţea bani săracilor. Unele persoane nu au reuşit să spună cine este Lazo.

Andrei Bologan, locuitor al străzii Serghei Lazo: „Nu sunt de acord să se schimbe denumirea. Cred că ar trebui găsite soluţii care să unească societatea, nu să o dezbine. Mai bine puneau numele „Grigore Vieru”, dacă tot insistă să schimbe denumirea, deoarece „7 aprilie” este ziua ruşinii noastre, când au fost distruse clădirile Parlamentului şi Preşedinţiei. Lazo a fost un revoluţionar, care dădea bani celor care nu aveau, păturilor social vulnerabile”.

Vitalie Cozari, angajat al unei firme de pe strada Serghei Lazo: „Sunt de acord să fie schimbată denumirea străzii din„Lazo” în „7 aprilie”, căci data de 7 aprilie e mai importantă pentru Republica Moldova decât personajul Lazo, care a fost un erou al Uniunii Sovietice”.

Liliana Cojocari, locuitoare a străzii Lazo: „Pentru prima dată aud despre aceasta, dar nu cred că ar trebui să fie schimbată denumirea străzii. Data de 7 aprilie nu a fost un eveniment aşa de important pentru ţara noastră, în timp ce Serghei Lazo a fost un erou al Moldovei”.

Tânără doamnă, care s-a prezentat ca intelectuală: „Ca locuitor al oraşului Chişinău, intelectual, mamă a doi copii mici, pe mine mă interesează să fie rezolvate alte probleme mai importante în oraş. Schimbarea denumirilor străzii este o prioritate de ordinea a zecea, a douăsprezecea. Ştiu cine a fost Serghei Lazo, căci am fost şi elevă premiantă la şcoală şi studentă de elită şi ştiu foarte bine cine e Lazo şi alţii din istoria ţării, pe mine nu mă miraţi cu astea”.

Alecu Reniţă, preşedintele Mişcării Ecologiste din Moldova (MEM), cu sediul pe strada Lazo: „Susţinem această schimbare de denumire. Am fi vrut ca să fie denumită în Grigore Vieru, deoarece poetul a fost un bun prieten al MEM şi al revistei „Natura”. Dar dacă se propune denumirea de „7 aprilie”, noi o susţinem. Serghei Lazo a fost un erou al războiului civil, se vorbeşte că a fost ars de către japonezi într-un cuptor. O altă variantă a decesului acestuia spune că Lazo a căzut victimă unor răfuieli din interiorul Partidului Comunist”.

Silvia Andronache, angajată a unei firme, str. Lazo: „Pentru mine nu are importanţă mare dacă se schimbă denumirea sau nu. Poate pentru oamenii care locuiesc aici este important, dar pentru mine, care lucrez aici, nu. Serghei Lazo, este un nume cunoscut, dar nu ştiu mare lucru despre el”.

Veaceslav Soloviov, locuitor al străzii Lazo: „Nu văd de ce ar trebui schimbată această denumire în „7 aprilie”, care este o zi obişnuită. Şi gata! Serghei Lazo, pe de altă parte, a fost un erou al revoluţiei socialiste”, spune indignat bărbatul.

Ana Guian, locuitoare pe strada Lazo: „De ce nu? Dacă ei au hotărât s-o schimbe, las’ s-o facă. Pe 7 aprilie a fost revoluţie la noi în centrul oraşului. Cine este Lazo? El e la Botanica, acolo îl găsiţi! (Pe strada Decebal, din sectorul Botanica al capitalei, de mai multe decenii, se găseşte un monument al lui Serghei Lazo)”.

Sondaj realizat de Marina Liţa la 20 ianuarie 2010, ora 11.30, în perimetrul străzilor Lazo, 31 August 1989 şi Corobceanu din mun. Chişinău

The following two tabs change content below.
Marina Liţa

Marina Liţa

Marina Liţa

Ultimele articole de Marina Liţa (vezi toate)