Voronin a părăsit PCRM. Urmează Muntean?

Vladimir Voronin părăseşte Partidul Comuniştilor. Anunţul a fost făcut, azi dimineaţă, de el însuşi. Liderul comunist a declarat că nu se mai regăseşte în partidul pe care l-a fondat, că intenţiile, propunerile sale de modernizare eşuează mereu, lovindu-se, ca de un zid de beton, de împotrivirea unui nucleu dur, fundamentalist, retrograd, radical, condus de acelaşi Mark Tkaciuk.

În interiorul PCRM nu mai există voinţă de reformare, partidul se radicalizează şi se mişcă spre extremă, a avertizat societatea civilă liderul PCRM. „Cu părere de rău, au fost comise şi greşeli. Am permis să ne pierdem identitatea, nu mai înţelegem ce facem, nu am reuşit să valorificăm pe deplin statutul de opoziţie care trebuie să critice guvernarea, dar să nu răstoarne luntrea”, a precizat Voronin.

Un alt proiect politic

Domnia sa însă nu are de gând să părăsească scena politică, să iasă la pensie, după cum i-a sugerat recent, printr-o scrisoare deschisă, unul dintre „oamenii lui Tkaciuk”. El va rămâne în Parlament şi îşi va reprezenta alegătorii în calitate de deputat independent. Nu este exclus că în viitor va adera la un alt proiect politic, însă acesta va fi neapărat unul de stânga. „La vârsta mea, îmi este greu să mă schimb”, a explicat fostul lider al celui mai mare partid, care a pierdut în ultimul timp nouă deputaţi. El însă a refuzat să răspundă la întrebarea dacă e adevărat că anturajul său pregătea o revoluţie bolşevică pe data de 16 martie 2012, pentru a împiedica alegerea preşedintelui RM, revoluţie pe care liderul PCRM ar fi anulat-o în ultimul moment. Mulţumindu-le tuturor colegilor din partid cu care a colaborat constructiv, care au fost receptivi la ideile sale, Voronin şi-a exprimat speranţa că gestul său disperat nu va declanşa atacuri murdare la persoana sa.

A fost cumpărat?

Dar nu a fost să fie. „Voronin a fost cumpărat”, a declarat deputatul comunist Artur Reşetnicov. „În loc să fie o competiţie de idei, are loc o competiţie de saci cu bani, cu propuneri cinice şi acaparări cinice din interiorul Alianţei. Este regretabil. Îmi este milă de această persoană, care a fost supusă acestui proiect cinic. Anunţurile de a pleca sunt identice şi sunt tipărite la acelaşi calculator. Situaţia este gravă. Alianţa este gata să discrediteze şi să forţeze liderii să-şi părăsească partidele”, s-a indignat cel care este considerat adevăratul succesor al lui Voronin. Şi Mark Tkaciuk a avut o reacţie similară: Voronin a fost cumpărat de Plahotniuc, care a demonstrat că poate cumpăra orice”. „Noua achiziție strălucită a lui Plahotniuc trebuie să dovedească și să demonstreze tuturor că el, într-adevăr, poate cumpăra totul. Dar sufletele vii se transformă în moarte atunci când sunt vândute”.

Jocurile oligarhice ale PCRM

Deputatul comunist Grigore Petrenco a fost cel mai vehement. „Plahotniuc, ca un proxenet politic de vază, se pare că simte o necesitate obsesivă, la limita dependenței, să facă noi și noi achiziții în bordelul său politic. Cred că Vladimir Voronin deja astăzi va înțelege că a rămas fără buletin de identitate, într-o cameră puturoasă și închisă, iar clienții vor verifica în fiecare seară „independența” sa”, a comentat tânărul şi hiperenergicul comunist. Dumitru Diacov afirmă însă că Voronin ar fi hotărât să plece după ce a fost lovit cu pumnul de secretarul său general, Iurie Muntean, iar tovarăşii de partid nu i-au luat apărarea.

Pe de altă parte, fostul comunist Victor Stepaniuc are doar cuvinte de laudă pentru fostul lider, şi este convins că Voronin „nu vrea să participe la jocurile oligarhice făcute de PCRM, nu vrea să fie o păpuşă în mâinile murdare ale cuiva”. Referindu-se la planurile de viitor ale lui Voronin, Stepaniuc a fost mai nebulos: „Sper să nu adere la un partid de dreapta sau al AIE”.

Invitaţia lui Ghimpu

Oricât ar părea de neobişnuită şi chiar absurdă, această idee nu poate fi exclusă categoric. Liderul Partidului Liberal, Mihai Ghimpu, crede că Vladimir Voronin a plecat din PCRM pentru că a înţeles că în formaţiune s-ar fi instaurat dictatura, şi i-a propus să se alăture partidului pe care îl conduce. „În partid s-a instaurat o dictatură, care umblă să dea la bot, să boxeze şi el se vede că este un om inteligent şi cu carte. Eu i-am zis, mai în glumă, mai în serios, să vină în Partidul Liberal, pentru că oamenii vârstnici sunt atraşi de liberalism, iar libertatea individului naşte concurenţa, iar concurenţa naşte libertate şi bunăstare”.

Un act de luciditate

Liderul Socialiștilor, Igor Dodon, consideră că plecarea lui Vladimir Voronin din PCRM nu poate fi considerată un act de trădare: „Nu este un act de trădare, ci un act de luciditate politică. Este alogic să te ţii cu dinţii de o epavă care se duce la fund. Consider că am dat dovadă de clarviziune atunci când am părăsit PCRM anul trecut, iar Voronin în sfârşit înţelege şi el justeţea pasului nostru şi ne urmează exemplul”, a comentat Dodon pe Facebook.

Imediat, Mihai Ghimpu l-a avertizat pe Voronin să nu facă pasul greşit de a adera la Partidul Socialiştilor. „Dacă pleacă la neafiliaţii lui Dodon, degeaba a făcut pasul acesta, pentru că acesta nu este un partid de succes şi nu apără, ca PL, interesele cetăţenilor”, a afirmat liderul liberal.

O achiziţie bună

Se pare că pentru trupul politic al fostului lider comunist se va da o adevărată luptă, căci, după cum s-a pronunţat, deputatul PD, Adrian Candu, Voronin ar fi „o achiziţie bună pentru orice formaţiune”. „Ceva e putred în partid. Ultimele ieşiri ale comuniştilor au fost atacuri la persoană, numai speculaţii, aplicarea forţei fizice. Probabil aceste lucruri i-au obosit pe cei care sunt oameni de calitate”, a declarat Adrian Candu.

Liderul fracțiunii PLDM, Valeriu Streleţ, a salutat decizia luată de Vladimir Voronin, subliniind că este un bun profesionist şi nu exclude că ar putea fi acceptat în PLDM. „Nu-mi imaginez că el ar putea migra către PLDM. Oricum, decizia trebuie luată de toată fracțiunea și de către tot partidul. Cel mai probabil, dl Voronin optează mai mult pentru opțiunea de integrare europeană a Republicii Moldova decât pentru aderarea la Uniunea Vamală Eurasiatică și de aceea a plecat din PCRM”, a punctat Valeriu Streleț.

Un mesaj emoţionant

Voronin a răspuns la acuzaţiile colegilor săi de partid printr-un mesaj sentimental, emoţionant, deşi cam lung „Îmi pare rău dacă am provocat emoții neplăcute, sper să fiu înţeles și, pentru tot ce am făcut sincer până acum, aș prefera să nu fiu atacat la persoană”, a scris fostul lider comunist pe pagina sa de Facebook. „Înțeleg perfect că poate am dezamăgit pe multă lume, dar rog să mă înțelegeți și pe mine. A fost o decizie extrem de dificilă pentru mine. Probabil cea mai dificilă din viața mea de septuagenar. Dar am fost nevoit să o iau. Este imposibil să ascunzi la infinit propriile nemulțumiri și divergențele interioare care te frământă de mult timp. Cu multe decizii luate de partid în ultima perioadă nu am fost de acord, dar le-am respectat”, s-a lamentat Voronin.

O elegie politică

Majoritatea analiştilor politici s-au arătat alarmaţi de starea în care liderul PCRM lasă opoziţia parlamentară. Slăbită, demoralizată, aceasta riscă să-şi rateze rolul important care îi revine în tehnologia democraţiei. PCRM a fost lovit sub centură, neregulamentar! – a semnalat în disperare de cauză combativul analist Florentin Şişcanu.

Poetul-deputat, Tudor Deliu, a reacţionat ca de obicei, scriind o elegie în stil eminescian: S-a scuturat frunza de nuc,/Dar comuniștii se tot duc…/Acum cînd a câzut zăpada,/ S-a micșorat din nou grămada./A mai plecat unul din ei,/Sperăm că pîn-la flori de tei/Va rămîne-o moviliță/Și-alăturea pe o plăcuță,/Cu roșu scris va fi citeț:/Au fost, dar nu mai sunt… Koneţ.

Moştenirea sa

Voronin a evadat, dar moştenirea sa, partidul comunist, rămâne. Cine îl va administra? E de presupus că tovarăşii săi mai apropiaţi, care deţin controlul în cadrul formaţiunii. Tocmai ei sunt cei mai gălăgioşi, mai agresivi în acest moment critic şi confuz. În mod simptomatic, tace doar succesorul oficial al lui Voronin, Iurie Muntean. El a refuzat categoric să comenteze plecarea şefului său. Să fie un semn că e pregătit să-l urmeze? Vom trăi şi vom vedea.

Nota bene: rândurile de mai sus prezintă un scenariu ipotetic, o încercare de a „extrapola” unele situaţii de pe scena noastră politică. Citatele folosite sunt, în cea mai mare parte, reale, fiind înlocuit numele Sergiu Sîrbu cu cel al lui Vladimir Voronin. Va părăsi Voronin partidul? Nu pare să fi rămas mult până la acest moment. Dar nu plecarea sa contează. Contează că reacţia va fi aceeaşi…

Nicolae Negru

The following two tabs change content below.