Vor munci în concediu

VACANŢA DEMNITARILOR // Unde, când şi cum îşi organizează timpul de odihnă suspuşii?

Aşteptată cu nerăbdare de toată lumea, vara aceasta le-a adus mai puţine bucurii demnitarilor. Inundaţiile, referendumul şi alegerile anticipate i-au determinat pe mai mulţi politicieni să renunţe la concediul pe care l-au aşteptat timp de un an. Citiţi mai jos cine dintre oficialii moldoveni nu va avea vacanţă vara aceasta şi ce destinaţii turistice au ales demnitarii care vor pleca totuşi la odihnă.

Filat renunţă la vacanţă

Deşi o mică vacanţă i-ar prinde bine, premierul Vlad Filat a decis să nu-şi ia concediu în această vară. „Situaţia din republică este dificilă şi nu îmi pot permite să mă odihnesc în aceste condiţii”, a declarat primul-ministru. Purtătorul său de cuvânt, Igor Volniţchi, ne-a comunicat că Vlad Filat va rămâne la serviciu pentru că urmează a fi pregătite cele mai importante acte în baza cărora se va guverna inclusiv în anul viitor.

Ghimpu este indecis

Preşedintele interimar Mihai Ghimpu încă nu a decis dacă va merge sau nu în vacanţă. Potrivit purtătorului său de cuvânt, Valeriu Rusu, şeful interimar al statului se mai gândeşte. „Situaţia din republică nu este tocmai potrivită pentru concediu, preşedintele nu a luat încă o decizie definitivă”, ne-a spus el.

Chirtoacă se mai gândeşte

De trei ani, de fapt de când e primar al municipiului Chişinău, Dorin Chirtoacă nu şi-a luat niciodată vacanţă. „Nu am avut niciodată timp de odihnă. A trebuit să mă concentrez asupra problemelor capitalei. Nici acum nu îmi prea arde a vacanţă, dar nu exclud categoric varianta de a merge pentru câteva zile în concediu”, ne-a mărturisit edilul capitalei, fără a oferi însă detalii despre locul în care planifică să meargă şi fără a ne spune dacă va fi însoţit de cineva.

Tănase a ales Croaţia

Iniţial, ministrul Justiţiei, Alexandru Tănase, şi-a planificat să-şi petreacă vacanţa în Turcia, pe malul Mării Mediterane, dar a renunţat la idee din cauza căldurii sufocante ce se aşteaptă în această perioadă în Turcia. „Cel mai probabil vom pleca în Croaţia. Vom merge cu maşină pentru că ne costă prea scump să zburăm cu avionul”, ne-a spus oficialul care îşi planifică să-şi petreacă vacanţa alături de soţie şi cei doi copii. Tănase afirmă că a ales ca destinaţie Croaţia pentru că are acolo o veche cunoştinţă care îl va ajuta să închirieze o vilă pe litoral. Deşi evită să spună ce buget îşi planifică pentru concediu, potrivit agenţiilor de turism, un bilet pentru o vacanţă de o săptămână în Croaţia costă în această perioadă de la 450 de euro de persoană. Ministrul Justiţiei pleacă în concediu peste două săptămâni.

Negrei, cu torbiţa în Ucraina

Vicepremierul responsabil cu probleme sociale, Ion Negrei, are chiar de astăzi concediu. Oficialul îşi propune în această vacanţă să meargă într-o călătorie în Ucraina. „Plecăm cu maşina două familii. Ne propunem să vizităm mai multe locuri din sudul republicii, iar apoi să trecem în Ucraina. Desigur ne vom opri pentru câteva zile şi pe malul mării, dar nu am rezervat din timp locuri la hotel”, ne-a spus Negrei. Demnitarul ne-a mărturisit că are planificat un buget modest pentru această vacanţă. „Ne-am propus să cheltuim vreo 5000 de lei. Cu produsele în torbiţă şi cu maşina personală sper să ne putem încadra în această sumă”, spune vicepremierul.

Ministrul de Interne nu are concediu

Inundaţiile îl vor lăsa fără concediu pe ministrul de Interne Victor Catan. Contactat de JURNAL, purtătorul său de cuvânt, Chiril Moţpan, ne-a declarat că ministrul nu are cum pleca în concediu în actualele condiţii, poate după ce se mai retrag apele.

Focşa îşi petrece concediul cu studenţii

Şi ministrul Culturii Boris Focşa a fost nevoit să renunţe în acest an la concediu. Fiind profesor la Academia de Arte, oficialul este ocupat în aceste zile – îşi selectează studenţi pentru un nou curs de arta actorului.

Şi Oleinic va avea vacanţă la iarnă

Ministrul Tehnologiilor Informaţionale, Alexanru Oleinic, îşi amână concediul pentru sărbătorile de iarnă. „Vara asta, nu am vacanţă. S-au adunat mai multe probleme pe care trebuie să le rezolv, de aceea am renunţat la concediul de vară. Poate în a doua jumătate a lunii septembrie voi găsi timp de odihnă, dar e puţin probabil. Mai degrabă voi pleca în vacanţă la iarnă”, ne-a comunicat demnitarul. Oleinic susţine că, de obicei, merge cu familia la munte. „Noi suntem adepţii odihnei active. Nu ne prea place să stăm tolăniţi la soare, mai ales că soare avem destul şi acasă”, ni se destăinuie oficialul.

Ţurcan nu a decis unde va merge

Vladimir Ţurcan, preşedintele partidului “Moldova Unită”, a declarat că preconizează să meargă în concediu până la finele acestei veri, dar încă nu s-a decis unde anume. “Ne vom duce cu toată familia: eu, soţia şi cei patru copii. Cert e că nu vom alege o vacanţă la munte, ci vom merge la mare. De obicei, dăm preferinţă staţiunilor balneare din Turcia, de pe litoralul Mării Egee. Condiţiile de pe litoralul Mării Negre din statele vecine lasă mult de dorit”, a spus el.

Diacov pleacă la Karlovy Vary

Dumitru Diacov, preşedintele de onoare al PD, ne spune că s-a odihnit deja câteva zile la staţiunea balneoclimaterică Slănic Moldova din România. “M-am simţit excelent şi acum preconizez să mergem împreună cu nepoţii la staţiunea balneară, mult pomenită în presa noastră, Karlovy Vary din Cehia. Voi avea un concediu mai scurt ca de obicei, de doar două săptămâni ţinând cont că ne aşteaptă evenimente politice importante în toamna anului curent.” Pentru o vacanţă de câteva zile la Slănic Moldova, moldovenii trebuie să scoată din buzunar peste 200 de euro. La Karlovy Vary, o săptămână de odihnă depăşeşte suma de 600 de euro pentru o persoană.
Preşedintele de onoare al PD ne-a mai informat că Marian Lupu, liderul Partidului Democrat, nu va pleca în concediu în acest an. El va continua pregătirile pentru referendumul constituţional care va avea loc pe 5 septembrie.

Osipov a fost la munte

Victor Osipov, prim-vicepreşedinte al AMN, vicepremier pentru probleme de reintegrare a ţării, ne-a informat că a revenit zilele acestea din vacanţă în care a fost cu toată familia. “Ne-am odihnit timp de cinci zile la munte, la Sovata, în România. Am decis că acolo e mai bine pentru copii, fiind mai răcoare. Am ales o pensiune particulară. Bugetul pe care l-am rezervat pentru această vacanţă a fost în jur de 500 de euro. Nu am ţinut neapărat să ne cazăm în hoteluri de patru, cinci stele, care sunt mult mai costisitoare, sau la o staţiune balneoclimaterică cu oferta unor tratamente. Ne-am bucurat de locurile pitoreşti, natura fantastică, lacuri şi plimbările la munte”, a spus el.

Bălan se va odihni… muncind

Vasile Bălan, liderul fracţiunii AMN: a declarat că îşi va petrece vacanţa în acest an muncind: “Ne vom pregăti pentru referendumul din 5 septembrie. Deplasările noastre vor avea loc în toate raioanele din republică. De regulă, îmi place să-mi iau concediu în luna septembrie, mergem în Codrii Orheiului, ne deplasăm în Bucovina, România, mergem câteva zile la Mănăstirea Putna de cel puţin două ori pe an. Bugetul rezervat acestor vacanţe nu depăşeşte suma de 200-300 de dolari. Nu este exclus că voi pleca în vacanţă, împreună cu familia, în preajma sărbătorilor de Crăciun”, a mai spus Bălan.

Untilă – un răgaz de două-trei zile

Veaceslav Untilă, deputat, preşedinte al Mişcării „Acţiunea Europeană”, spune că, de regulă, îşi petrece vacanţa de vară împreună cu familia, la munte, în România. „De fiecare dată, încercăm să alegem locuri cât mai pitoreşti, astfel încât să descoperim ceva nou pentru noi. Evident, bugetul contează mai puţin, în sensul că este destul de modest. Anul acesta însă vacanţa va fi scurtă de tot, deoarece preconizatele evenimente din toamnă nu ne lasă prea mult timp pentru odihnă. Dacă voi reuşi să-mi ofer un răgaz de vreo două-trei zile, mă voi mulţumi şi cu atâta, iar dacă nu, voi merge în vacanţă… la iarnă. Sper că până atunci se vor mai limpezi apele pe scena politică moldovenească”, a spus deputatul.

Sondaj realizat de Svetlana Corobceanu şi Mariana Raţă

The following two tabs change content below.
Avatar

Jurnal de Chișinău

Avatar

Ultimele articole de Jurnal de Chișinău (vezi toate)