Vor merge sute de kilometri ca să voteze

Cetăţenii R. Moldova din Europa se mobilizează contra candidatului prorus la alegeri

 

savolainen-nadea-si-mama-ei

Vor face sute şi mii de km ca să voteze, în speranţa că oamenii de acasă vor trăi mai bine. Cetăţenii R. Moldova de peste hotare se mobilizează ca niciodată, pentru a putea participa la vot la 13 noiembrie. Pe reţeaua de socializare Facebook a fost format un grup „Adoptă un vot”, destinat celor dispuşi să ajute votanţii cu transport şi cazare în localităţile în care sunt deschise secţii de votare. Grupul a întrunit deja peste 21 de mii de membri care doresc ca R. Moldova să adopte valorile şi democraţia europeană.

„Suntem un grup de moldoveni din Schaffhausen, Elveţia, care ne deplasăm pe 13 noiembrie la votare spre Geneva. Putem trece prin Wintherthur, Zurich, avem locuri libere. Vă luăm şi vă aducem înapoi. Dodonişti nu luăm” (Alexandru Ciobanu); „Avem trei locuri în maşină de la Riva del Garda până la secţia de votare din Trento, Italia…” (Oleg Gusev); „Locuiesc în or. Roma. Dacă cineva are nevoie de cazare, am loc pentru o persoană. Dacă e nevoie, găsim locuri şi pe la prieteni” (Nicoleta Bălan); „Washington. Putem oferi cazare pentru câteva persoane. Eu stau în zona Bethesda” (Ion Mocanu); „Cine doreşte să voteze pe 13 şi vine din alt oraş, scrieţi-mi şi personal vă achit o cameră de hotel în apropierea secţiei de votare” (Iurie Baciu); „Cine votează pe 13 noiembrie în New York şi are nevoie de ajutor, cazare, zeamă şi plăcinte, contactaţi-mă şi haideţi împreună la vot. Suntem la o distanţă de 30 de min. de secţia de votare”. Acestea sunt doar câteva voci, din zecile de mii ale celor plecaţi în căutarea unui loc de muncă peste hotare, cetăţeni care se mobilizează în speranţa că pot schimba lucrurile în bine acasă.

Se va deplasa 350 de km ca să voteze

Nadea Savolainen este una din persoanele care vor face câteva sute de km ca să voteze pe 13 noiembrie. Cu zece ani în urmă, s-a căsătorit în Finlanda. A avut nevoie de câţiva ani ca să se adapteze la clima şi cultura ţării de adopţie. Între timp a învăţat limba, i s-au alăturat mama şi fratele cu familia, a obţinut un job. „Ne simţim bine, dar când văd că acasă lucrurile merg prost, mi se rupe inima. Nu pot înţelege oamenii care au stat măcar o dată pe cuptorul bunicilor, au mâncat plăcinte, şi acum asistă indiferenţi la ce se întâmplă în satele din Moldova. Finlandezii ne apreciază pentru căldura noastră. De unde s-a luat această răceală, indiferenţă, ură în relaţiile dintre noi? Probabil, e un efect al anilor în care am fost guvernaţi prost, oamenii se simt minţiţi şi îşi exprimă astfel frustrările şi dezamăgirea. Vreau să câştige Maia Sandu, am încredere că va face bine pentru Moldova”, ne-a spus Nadea. Va face un drum lung, 340 de km, ca să voteze. „Vom vota în ţara vecină, la Ambasada R. Moldova din Tallinn, Estonia. Ca şi la 30 octombrie, vom merge cu vaporul, eu, mama şi copiii. Din păcate, drumul e costisitor, dar prima oară aleg preşedintele”, spune ea. Familia Savolainen s-a oferit în grupul „Adoptă un vot” să cazeze câteva persoane care doresc să meargă cu vaporul, urmând acelaşi traseu, ca să voteze la Tallinn. Deja două persoane au dat curs acestei invitaţii.

Iurie Golban locuieşte în oraşul Wuhan, din provincia Hubei, China. Este dispus să meargă 1200 de km ca să participe la vot. „Eu vreau să mă întorc acasă şi vreau să trăiesc într-un stat de drept în armonie şi bunăstare. Vreau ca salariul să-mi asigure un trai decent. Acum chiar avem şansa să ne alegem preşedintele, de votul nostru depinde viitorul acestei ţări. Aş fi dispus să traversez şi 12 000 de km, în speranţa să nu ne dezamăgească candidatul ales eforturile şi aşteptările noastre”, ne-a spus Iurie, care urmează să voteze la Beijing.

Sandu: „Sunt impresionată”; Dodon: „Nu ne temem”

Liderul Partidului Acţiune şi Solidaritate a reacţionat la mesajele de mobilizare a diasporei. „Sunt impresionată de forţa voastră de mobilizare şi de dorinţa de a schimba lucrurile pentru noi, cei rămaşi acasă. Entuziasmul vostru este molipsitor şi îmi dă curaj să merg mai departe”, a scris Sandu pe pagina „Adoptă un vot”. În replică, liderul socialiştilor, Igor Dodon, a acuzat Occidentul că ar fi creat „un front” împotriva sa. „În ultimul timp s-au unit toate mass-media finanțate de Statele Unite, televiziuni finanțate de oligarhi, în front comun împotriva mea. Nu-i nimic, noi vom ține piept, au fost bătălii și mai mari. Uitaţi-vă ce isterie ați ridicat pe reţelele de socializare. Vreți să speriați pe cineva? Nu ne temem. Am văzut și mai puternici”, a fost declaraţia acestuia pentru presă în cadrul şedinţei Parlamentului.

The following two tabs change content below.
Svetlana Corobceanu

Svetlana Corobceanu