Vor fi alegeri anticipate

Cei care şi-au făcut griji în privinţa coeziunii Alianţei pentru Integrare Europeană au răsuflat probabil uşuraţi, când i-au văzut pe cei patru lideri împreună la PRO TV. Apariţiile de acest fel sunt benefice, pentru a se pune capăt zvonurilor (pe care nu e greu de ghicit cine le lansează) că Alianţa trosneşte din încheieturi şi e pe cale să se desfacă. Iată că nu e adevărat. În pofida unor puncte de vedere diferite în unele chestiuni – un lucru firesc, de altfel – Alianţa rezistă şi funcţionează.
Sigur, nu e bine să se cobească întruna despre sfârşitul Alianţei. Unii jurnalişti, mai cu seamă din presa comunistă, şi-au făcut o meserie din asta. Dar nici aparenţele nu sunt de neglijat, imaginea AIE depinde mult şi de modul în care Filat, Ghimpu, Lupu şi Urechean îşi construiesc relaţiile între ei în faţa publicului. Pe lângă faptul că le dă frisoane multor oameni, nu e de niciun folos să se creeze impresia că liderii Alianţei se contrazic mereu unii pe alţii, polemizează şi clarifică lucrurile prin intermediul presei, în loc să discute problemele în mod colegial.
Nu a trecut decât o zi după ce ne-au asigurat că totul e bine şi dl Lupu convoacă o conferinţă de presă pentru a anunţa că miniştrii propuşi de PD se vor retrage din Parlament şi îi cheamă şi pe colegii lor să procedeze la fel, ca să se dedice mai mult lucrului ministerial şi să nu aibă de suferit procesul legislativ. Dincolo de caracterul discutabil al acestui argument, nu era firesc ca dl Lupu să vorbească mai întâi cu premierul Filat, apoi să iasă în public? În Marea Britanie, de exemplu, sau în Noua Zeelandă nu poţi fi ministru dacă nu eşti şi deputat. Pot fi şi deputaţi şi miniştrii din alte ţări, cum ar fi România sau Lituania. În mai multe ţări, primul ministru este şi membru al parlamentului. Şi lucrul acesta este benefic din anumite puncte de vedere.
„Alianţa e beton” a declarat Mihai Ghimpu, încercând prin această exagerare să ne alunge orice urmă de îndoială. Nici nu e nevoie ca alianţa să fie ”beton”, căci betonul are proprietatea de a crăpa. Ea trebuie să fie flexibilă şi rezistentă, ca să poată supravieţui încercărilor şi mai mari care o aşteaptă în viitor. Ar fi de folos dacă, în afară de programul comun de guvernare, liderii AIE ar stabili şi nişte principii de conlucrare, pentru a evita gesturi dăunătoare Alianţei. Asta cu atât mai mult cu cât, după cum se vede, alegerile anticipate nu vor putea fi evitate.
Lucrul acesta îl deducem din declaraţia secretarului general al Comisiei de la Veneţia, Gianni Buqucchio. În calitate de reprezentant al „comunităţii internaţionale” el a spus, după vizita la Chişinău, că Alianţa nu-şi poate permite să înceapă acum revizuirea întregii Constituţii. Ea trebuie să se limiteze doar la articolul privind alegerea preşedintelui, iar celelalte ”mai pot aştepta”. Acest punct de vedere a fost exprimat şi în presa noastră. Republica Moldova nu-şi poate permite să vină cu crize suplimentare în situaţia de azi, a subliniat Gianni Buqucchio, în prezenţa preşedintelui interimar Mihai Ghimpu.
Liderii AIE declaraseră anterior că se vor supune recomandării Comisiei de la Veneţia. Alegerile nu pot fi evitate, pentru că o lege nu poate avea caracter retroactiv şi, prin urmare, actualul parlament va trebui dizolvat înainte de a se alege un nou preşedinte. Faptul că nu s-a pronunţat în privinţa posibilităţii de evitare a alegerilor anticipate, sugerează că dl Gianni Buqucchio nu vede o asemenea cale.
Astfel, situaţia s-a simplificat, dar s-a şi complicat, pe de altă parte. S-a simplificat, fiindcă a rămas doar un singur punct de divergenţă: înainte de a modifica articolul privind alegerea preşedintelui, liderii AIE vor trebui să decidă spre ce sistem de guvernare ne vom îndrepta prin aceasta: spre o republică prezidenţială, semiprezidenţială sau parlamentară, prevăzută de actuala Constituţie. În primele două cazuri, preşedintele se alege prin votul poporului, şi o modificare de Constituţie în acest sens poate fi asigurată fără dificultăţi deosebite prin referendum. În cazul că rămânem republică parlamentară, ceea ce ar fi mai bine, din punctul nostru de vedere, apare problema procedurii de modificare a Constituţiei.
Lucrurile se complică mult prin faptul că partidele AIE devin concurente. Şi ieşirea de miercuri a PD pare să fie o primă rândunică electorală. Or, unitatea AIE este hotărâtoare la această etapă. AIE se află în faţa a două obiective contradictorii: să se pregătească de alegeri şi în acelaşi timp să continue reformele de însănătoşire a economiei.
Trebuie găsită o cale de mijloc, aşa încât capra FMI să se împace cu varza autohtonă. Şi mai trebuie domoliţi unii demnitari puşi mai mult pe speriat populaţia decât pe reforme. Zilele trecute, tânărul guvernator al BNM a făcut o declaraţie care le-a dat fiori reci moldovenilor, avertizându-i că actuala majorare de preţuri e doar începutul, că pe viitor ne aşteaptă altele şi mai mari. Dl Drăguţanu trebuie să-şi dea seama că nu mai e în situaţia să-şi permită exerciţii verbale, căci cuvintele lui pot să producă „avalanşe” electorale pe pieţele RM.
The following two tabs change content below.