Vor cădea capete la Guvern?

DIVERGENȚĂ // „Se duce o competiţie acerbă între PLDM şi PDM, care uneori se transformă în acţiune de PR”

Replicile pe care le aruncă premierul Vlad Filat şi preşedintele interimar Marian Lupu ca urmare a demiterii lui Iurie Dominic, şeful Statului-Major al Armatei Naţionale, denotă lipsa de unitate în cadrul AIE. Este părerea analiştilor politici intervievaţi de JURNAL. Mai mult, Valentin Dolganiuc susţine că Dominic este ţap ispăşitor pentru că Marian Lupu nu a putut cere demisia ministrului Apărării, Vitalie Marinuţa, deoarece acesta a fost înaintat de Partidul Liberal.

Marina LIŢA

Demisia lui Iurie Dominic, şeful Statului-Major al Armatei Naţionale, a creat noi motive de dispută între premierul Vlad Filat şi Marian Lupu, preşedintele interimar al RM, comandantul suprem al Forţelor Armate. Premierul s-a arătat nemulțumit de decizia luată de colegul de Alianţă. „Păcat, pentru că este un profesionist desăvârșit. Așa se întâmplă că la noi responsabilitatea se pune pe seama unei singure persoane. Să-i transmiteți mulțumiri pentru activitatea sa. Sper că motivele au fost suficiente și pertinente”, a menționat Filat. Acesta a adăugat că, la rândul său, va veni cu remanieri care vor fi argumentate, şi speră să găsească aceeaşi abordare deschisă.

Noi remanieri

Replica nu a rămas fără comentarii din partea lui Marian Lupu, care susține că tocmai șeful Marelui Stat-Major al Armatei Naţionale este responsabil de lipsa disciplinei militare ce a cauzat moartea a cinci soldați. „Funcția lui Dominic nu se găsește printre cele discutate în Acordul privind constituirea AIE 2 și este în competența şefului statului să ia asemenea decizii. Dacă este vorba de o funcție partajată politic, demiterea persoanei va fi discutată și convenită în cadrul Consiliului AIE”, a subliniat Lupu.

În context, preşedintele interimar a reamintit şi de cazul când premierul a demis-o pe Maria Cojocaru-Toma, directorul Agenției Naţionale a Medicamentului. „Nici până în ziua de astăzi nu au fost date explicații, invocându-se că ţine de competența guvernului”, a spus Marian Lupu.

Lipsă de comunicare

Analiştii politici sunt de părerea că această situaţie denotă lipsa de comunicare dintre componentele AIE. „Componentele AIE au viziuni diferite, iar între PLDM şi PDM este o competiţie acerbă şi se duce o politică de PR. Nu cred că se pune problema să dau dreptate unui politician sau altuia. Problema e că nu au procedat corect din punct de vedere politic nici Marian Lupu, nici Vlad Filat”, susţine analistul Vasile Croitoru.

Analistul politic Ion Tăbârţă crede că premierul Vlad Filat este nemulţumit de mai mulţi miniştri, directori de agenţii, dar, datorită criteriilor de împărţire a funcţiilor, trebuie să lucreze cu aceştia în continuare. Expertul mai spune că reacţia lui Filat poate fi înţeleasă. „Logic ar fi să fie operate remanieri în rândul persoanelor care se supun intereselor de partid sau de grup, şi nu cele ale Guvernului. Primul în listă ar putea fi ministrul Economiei, Valeriu Lazăr. Premierul a avut mai multe discordanţe cu Lazăr. Cea de-a doua persoană ar putea fi ministrul Transportului şi Infrastructurii Drumurilor, Anatol Şalaru. Însă ar putea fi cu totul alte persoane.”

Lupu şi-a făcut PR

Valentin Dolganiuc, analist politic, crede că este vorba de o lipsă de comunicare în cadrul Alianţei. „Din start, AIE 2 nu există. Este un mariaj din interes”, spune Dolganiuc. Acesta crede că presa a căzut sub influenţa preşedintelui interimar, care şi-a făcut PR pe seama acestei demiteri. „În cadrul Ministerului Apărării (MA) sunt lucruri mai grave, care nu au fost scoase în evidenţă pentru că e o structură închisă. E nevoie de revizuit conceptul de Armată Naţională, de cine ne apărăm noi şi pe cine ameninţăm şi unde se duc toţi banii alocaţi pentru MA”, susţine expertul.

Acesta crede că Dominic este ţap ispăşitor pe care Marian Lupu a decis să-l demită pentru că nu putea cere demisia ministrului Apărării, Vitalie Marinuţa, membru al Partidului Liberal.

Amintim că, pe 23 septembrie, Marian Lupu, comandantul suprem al Forţelor Armate, i-a ordonat lui Vitalie Marinuţa, să iniţieze procedura legală de demitere a lui Iurie Dominic, şeful Statului-Major al Armatei Naţionale.

The following two tabs change content below.
Marina Liţa

Marina Liţa

Marina Liţa

Ultimele articole de Marina Liţa (vezi toate)