Vom plăti mai mult pentru resursele energetice

Moldovenii vor plăti cu 15-17,5 la sută mai mult pentru gazul natural şi energia termică, în funcţie de suprafaţa locuinţei şi alţi factori, ca urmare a majorării tarifelor la gaze, energie electrică şi termică, estimează Agenţia Naţională pentru Reglementări în Energetică (ANRE), citată de ziarul „Economist”.

Estimările ANRE arată că energia termică îi va arde la buzunare pe consumatorii din municipiile Chişinău şi Bălţi. Astfel, la Bălţi cheltuielile lunare pentru o familie de trei persoane şi un apartament cu două camere (standard sovietic de 37 metri pătraţi), ar putea să crească în medie cu 79 de lei sau cu 15,9 la sută.

Consumatorii din Chişinău vor plăti lunar cu 17,5 la sută sau cu 77 lei mai mult decât în prezent pentru încălzirea centralizată. Totodată, ANRE a estimat că pentru familiile ce dispun de încălzire centralizată cheltuielile medii lunare pentru gaze vor creşte în medie cu 10 lei (+15,2 la sută).

În schimb, populaţia care nu dispune de încălzire centralizată şi are centrale autonome, va scoate lunar din buzunar pentru a achita factura la gaze în medie cu 90-91 lei mai mult (+ 14,9 – 15,4%). Aceste calcule reprezintă media lunară pe întreg anul.

Potrivit „Economist”, în lunile ce au rămas până la finele anului, cheltuielile unei familii din trei persoane, care locuiesc într-un apartament cu două camere cu o suprafaţă de 37 m2, ar putea să crească până la circa 700-750 de lei. Altfel spus, ca urmare a majorării tarifelor din 19 ianuarie 2010 şi a preconizatei modificări, în anul 2010 cheltuielile pentru resurse energetice ar putea fi mai mari comparativ cu 2009, în medie cu peste 200-230 lei pe lună sau 2500-2900 lei pe an.

Până la finele anului 2010, agenţii economici vor trebui să achite suplimentar pentru gaze 186 mil. de lei.

Vor creşte cu 14,1% şi cheltuielile lunare ale agenţilor economici, ca urmare a majorării tarifelor pentru gaze. Estimările făcute de ANRE arată că acestea se vor majora în medie cu 186 milioane de lei până la finele anului, iar în total doar pentru gaze agenţii economici, inclusiv CET-urile, vor fi nevoiţi să plătească circa 1,5 miliarde de lei (circa 120 milioane de dolari SUA).

Toate aceste cifre sunt valabile până la finele anului doar în cazul în care preconizata majorare de tarife va fi ultima din anul curent. ANRE a anunţat că vineri, 14 mai, va aproba noile tarife la gazele naturale, energia electrică şi cea termică de către centralele electrice cu termoficare (CET), precum şi tarifele la energia termică livrată consumatorilor finali de către CET-Nord din Bălţi şi „Termocom” din Chişinău. (jurnal.md)

The following two tabs change content below.
Avatar

Jurnal de Chișinău

Avatar

Ultimele articole de Jurnal de Chișinău (vezi toate)