„Vom începe Festivalul de Ethno Jazz cu concertul aniversar «Deja 20»”

Interviu cu violonistul Anatol Ștefăneț, lider al formației „Trigon”, director al Festivalului de Ethno Jazz

– Stimate Anatol Ștefăneț, felicitări cu ocazia celor 11 de ani de existență a Festivalului Internațional de Ethno Jazz, unul din cele mai valoroase și mai gustate de publicul larg din R. Moldova! Ce va include concertul inaugural al festivalului?

Aș vrea să precizez pentru toată lumea că ediția curentă, a XI-a, se va desfășura la Teatrul „Eugene Ionesco” din Chișinău, între 19 și 23 septembrie. Vom prezenta și câteva concerte la Tiraspol. Miercuri, vom deschide Festivalul de Ethno Jazz cu un concert aniversar, intitulat „Deja 20”. Acesta va cuprinde o retrospectivă a celor mai importante piese din repertoriul formației „Trigon”, fondatoarea festivalului. În prezent, membri ai „Trigon”-ului sunt Gari Tverdohleb, tobe și percuție, xilofon, Alexandru Arcuş, saxofon, flaut, caval, fluiere, Dorel Burlacu, pian, armonică, şi cel care vă vorbește (violă – n.n.).

După evoluarea grupului nostru vor veni cu recitaluri-felicitări mai mulți artiști: Geta Burlacu, Roman Iagupov cu „Zdob și Zdub”, formațiile „Univox”, „Concertino”, „Transbalcanica”, „Mandragora” și Alex Calancea Band. Cei 20 de ani ai „Trigon”-ului au fost o perioadă grea nu doar pentru noi, ci și pentru R. Moldova în general. Din 1992 până azi am traversat niște ani de instabilitate, de criză social-economică, dar uite că în acest răstimp „Trigon” a reușit să-și găsească un limbaj al său, să propună o formulă a creațiilor sale, inedită, să se afirme ca un organism cultural independent.

– În biografia „Trigon”-ului au fost momente când erați cât pe ce să renunțați la Festivalul de Ethno Jazz?

Evident. La finele fiecărei ediții a festivalului eram atât de obosiți, copleșiți de griji, că-mi venea să spun: „Gata, a fost ultima!”. Dincolo de dificultățile financiare, se mai întâmplau trădări, ciocniri mai mari și mai mici, încât mă vizita gândul de a renunța. Încordarea psihologică e maximă printre organizatorii festivalului și e greu să reziști. Până la urmă, găseam forțe pentru a depăși situațiile tensionate și orice ediție era o victorie pentru noi. Când știi că publicul așteaptă festivalul, treci peste toate și mergi mai departe.

– Cine dintre artiștii invitați la Festivalul de Ethno Jazz vor veni la Chișinău pentru prima dată?

Pentru prima dată va participa la festival și România, reprezentată de un grup foarte interesant, Marius Mihalache Trio. Din componența acestuia fac parte Marius Mihalache, ţambal, Nicu Baran, bas, Dragoş Mihu, tobe, împreună cu ei va evolua interpreta Irina Sârbu. La festival au fost invitate zece formații din 17 țări, de exemplu, din Suedia, Elveţia, Franţa, Germania, SUA, Austria, Bulgaria, India, Africa de Sud, Grecia, Italia, Senegal, Brazilia, Argentina.

În total, vom avea în festival 37 de muzicieni, oaspeți din diferite părţi ale lumii, „Trigon”-ul știind să îmbine cosmopolitismul cu tradițiile naționale. Dintre muzicienii străluciți care au răspuns invitației noastre e Georg Breinschmid din Viena, nominalizat la Premiul Amadeus 2012. Ne vine la festival și o legendă a jazzului internațional, Chico Freeman din SUA, deţinător al unor premii prestigioase (de exemplu, New York Jazz Award – n.n.), fapt deloc întâmplător, deoarece bunicul său e un nume cunoscut în istoria jazzului american, prieten cu Louis Armstrong.

Ne mai vin Danny Martinez, deţinător al premiului Grammy, artiști cu renume mondial, precum Reto Weber din Elveția, Kilian Forster din Germania, Maria Markesini din Grecia, Javier Girotto din Argentina, Soweto Entsha din Africa de Sud și alte stele ale jazzului contemporan. Pe unii dintre ei i-am ascultat doar pe internet, iar acum o să am în sfârșit șansa de a-i asculta pe viu.

– Vă doriți niște spectatori cunoscători ai jazzului sau oameni neavizați în genurile muzicii?

Nu fac diferență între categoriile de public. Mi-aș dori să vină toată lumea, mi-ar plăcea să văd în sală și oameni care vin prima dată la un concert de jazz, și soliști de operă, și interpreți de folclor etc. Principalul e să asculte cu interes, să nu se plictisească, să se contamineze de energia și vitalitatea jazzului.

– De ce nu cântați doar în cadrul formației „Trigon”, dar și în componența grupului Frații Ștefăneț?

Am activat în formații folclorice până la apariția „Trigon”-ului. Cânt în orchestre de muzică populară de la vârsta de 12 ani, apoi am lucrat în ansamblurile „Lăutarii”, „Joc”. Am două discuri de muzică populară. Folclorul românesc e coloana mea vertebrală. Și „Trigon”-ul are rădăcini în cultura noastră națională.

– Care sunt partenerii de bază ai „Trigon”-ului în organizarea Festivalului de Ethno Jazz?

Compania Moldcell este partenerul nostru general, fiind alături de noi timp de 11 ani. Ne bucurăm și de sprijinul Primăriei Municipiului Chișinău, al Direcţiei Elveţiene pentru Dezvoltare şi Cooperare, al fundației SOROS Moldova, avem și alți parteneri și prieteni de încredere, cărora le mulțumim pentru susținere.

– Care ar fi deviza Festivalului de Ethno Jazz?

Doar prin cultură putem obține o societate sănătoasă, cu adevărat civilizată. Să ne propunem o cultură cât mai vastă, să punem ca bază cultura în societate. Orice pas înainte se va face prin cultură.

Interviu realizat de Irina Nechit