Vom avea preşedinte sau o nouă guvernare?

Deocamdată, doar PL şi PD au declarat că vor participa la alegerea preşedintelui din 26 decembrie

Pe 16 decembrie, este preconizată a doua încercare de a alege şeful statului. Până acum, doar Marian Lupu a anunţăt că se va înscrie în cursă. Pe moment, doar PL şi PD au asigurat că vor vota pentru candidatura AIE, în timp ce PLDM consideră prioritare legea bugetului şi politicile fiscale şi vorbeşte despre o eventuală „reconfigurare” a guvernării după 16 decembrie.

Vadim VASILIU

Igor Dodon susţine că va participa la alegeri, dar va vota împotriva lui Lupu. Potrivit analistului politic Vitali Catană, există posibilitatea unui vot comun PL, PD şi PCRM. În acest caz, pretextul PL-ului va fi acordul AIE care stipulează că Marian Lupu este candidatul la preşedinţie. PCRM ar vota pentru a submina proiectul Dodon.

Începând cu ziua de ieri, 5 decembrie, toţi cei care doresc să devină preşedinte al RM pot să se înscrie în cursa prezidenţialelor cu condiţia ca să aibă 40 de ani, a locuit ultimii zece ani în RM, vorbeşte româna şi este susţinut de cel puţin 15 deputaţi.

Deocamdată, unicul cetăţean al RM care a anunţat că îşi va înscrie candidatura la prezidenţiale şi întruneşte toate aceste calităţi este Marian Lupu.

Vot fără grupul Dodon?

Igor Dodon a declarat că va participa la alegerea preşedintelui din 16 decembrie, însă va vota împotriva candidaturii lui Marian Lupu. „Vom participa la alegeri indiferent ce candidatură va fi înaintată, sperăm că până atunci se va găsi un compromis referitor la o candidatură apartinică. Dacă se va înainta candidatura dlui Lupu, vom participa la alegere, dar vom vota împotrivă”, a declarat deputatul pentru JURNAL.

În acest context, declaraţiile optimiste ale lui Mihai Ghimpu că, dacă toţi membrii AIE vor participa la votare, Marian Lupu va fi ales sunt nefondate, opinează Catană. „Este important ca pe 16 să participe la votare toţi deputații AIE. În cazul în care vor participa toți deputaţii, președintele va fi ales. PL va continua să respecte Acordul și nu va accepta niciun fel de mișcare spre stânga”, a declarat Ghimpu.

În opinia analistului politic Vitali Catană, chiar dacă nu este posibilă o mişcare spre stânga a PL-ului, acest fapt nu exclude un vot comun PL, PD şi PCRM: „În acest caz, PL va afirma că este consecvent şi va respecta acordul. PCRM va merge spre acest pas pentru a anula proiectul Dodon”.

Vlad Filat să-şi respecte angajamentele

Liderul fracţiunii PLDM, Valeriu Streleţ, a menţionat că după 16 decembrie există posibilitatea să se reconfigureze guvernarea. „Urmăriţi cu atenţie comportamentul PD-ului”, ne-a sugerat Valeriu Streleţ. „Vom urmări cu atenție ca să nu să se producă o eventuală schimbare a configurației Alianței de guvernare. Noi vom ține neapărat să aflăm pe ce se bazează optimismul că șeful statului va fi ales, și atunci vom lua decizia dacă vom participa sau nu la vot”, a declarat Streleţ.

Analistul politic Vitali Catană mai consideră că PLDM-ul ar putea să se teamă doar de votul comun al PL, PD şi PCRM. În acelaşi timp, Catană susţine că din moment ce Vlad Filat a devenit premier datorită acordului AIE, atunci şi premierul trebuie să-şi respecte angajamentele şi să voteze candidatura AIE. „În momentul în care Filat spune că nu înţelege această grabă şi solicită adoptarea pachetului de legi privind bugetul, dă de înţeles că nu va vota pe 16 decembrie pentru candidatura lui Marian Lupu, deşi formal este obligat să o facă. Cred că acţiunile lui Filat dezavantajează interesele sale politice”.

PCRM: „Nu putem înainta un candidat”

Liderul comuniştilor, Vladimir Voronin, a declarat după şedinţa legislativului din 2 decembrie că formaţiunea sa urmează să decidă dacă va înainta sau nu o candidatură, însă cel mai probabil, PCRM nu va înainta un candidat: „PCRM-ul nu poate să înainteze candidat din mai multe considerente. Dar opinia mea nu este o decizie finală. O să ne consultăm încă o dată în cadrul Comitetului Central”.

Valeriu Streleţ (PLDM): „Vom urmări cu atenție ca să nu să se producă o eventuală schimbare a configurației Alianței de guvernare. Noi vom ține neapărat să aflăm pe ce se bazează optimismul că șeful statului va fi ales, și atunci vom lua decizia dacă vom participa sau nu la vot”.

Pentru partea de sus:

Unicul cetăţean al RM care a anunţat că îşi va înscrie candidatura la prezidenţiale şi întruneşte toate aceste calităţi este Marian Lupu

The following two tabs change content below.
Vadim Vasiliu

Vadim Vasiliu

Vadim Vasiliu

Ultimele articole de Vadim Vasiliu (vezi toate)