Vom avea o stradă Leonida Lari

Poeta Leonida Lari a fost înmormântată pe 13 decembrie la Cimitirul Central din Chişinău, alături de Grigore Vieru

În dimineaţa zilei de marţi, oamenii au început să vină la biserica Sf. Teodora dela Sihladin Chişinău, unde, din ajun, fusese depus pentru priveghi trupul poetei.  La biserică, preoţii s-au rugat pentru sufletul răposatei, după care cortegiul funerar, însoţit de trei preoţi, s-a îndreptat spre Teatrul de Operă şi Balet. Aici, pentru a-i aduce ultimele omagii poetei, au venit primii preşedinţi ai Republicii Moldova, Mircea Snegur şi Petru Lucinschi. „Leonida Lari a fost una dintre organizatoarele Mișcării de eliberare națională, care a încurajat-o la toate etapele. Împreună cu ea am câștigat bătălia pentru limba română, împreună cu ea am adus acasă ziarul «Glasul» care se edita peste hotare”, a remarcat Mircea Snegur. Ambasadorul României, Marius Lazurca, a venit cu un mesaj din partea preşedintelui Traian Băsescu şi a premierului Emil Boc. Ulterior, primarul Dorin Chirtoacă a promis că va denumi o stradă în memoria poetei.

O cronică a mişcării de eliberare naţională e de neconceput fără imaginea emblematică a Leonidei Lari la microfon, recitându-şi poemele pline de revoltă sau rostind discursuri de importanţă istorică. La înmormântarea sa, însă, niciunul din cuvintele de rămas bun, pronunţate de colegi, de prieteni, nu a putut fi auzit, din cauza că au lipsit microfoanele. Miile de oameni din cortegiul funebru s-au oprit lângă sicriul poetei, la monumentul lui Ştefan cel Mare şi în Piaţa Marii Adunări Naţionale, în faţa Guvernului, regretând că poeta e petrecută cumva în grabă, într-o linişte apăsătoare. Puţinele cuvântări nu se auzeau deloc. „De ce nu sunt microfoane?”, se întrebau oamenii nedumeriţi. „Piaţa Marii Adunări Naţionale trebuia să răsune de poeziile Leonidei”, spuneau cei care o petreceau pe ultimul drum.

Nicila Cimitirul OrtodoxCentral nu a fost instalat un microfon. Adusă pe braţe lângă propriul mormânt, poeta a fost înconjurată de mulţimea îndurerată, care aştepta ultimele discursuri. Dar cei care au cuvântat la căpătâiul Leonidei Lari nu au fost auziţi de oamenii îndoliaţi. Alexandru Moşanu, primul preşedinte al Parlamentului RM, nu a fost anunţat din timp că va fi invitat să vorbească. „Funeraliile au fost prost organizate”, a declarat pentru JURNAL Alexandru Moşanu, subliniind că tăcerea din ziua înmormântării Leonidei are legătură directă cu campania de denigrare a poetei în presa rusă.

Vadim VASILIU 

The following two tabs change content below.
Vadim Vasiliu

Vadim Vasiliu

Vadim Vasiliu

Ultimele articole de Vadim Vasiliu (vezi toate)