Vom avea monument până pe 6 iulie?

Monumentul dedicat victimelor stalinismului din piața Gării Chişinău se mai află la Minsk

Două zile la rând am venit în scuarul din faţa Gării Chişinău pentru a observa cum se lucrează la construcția monumentului în memoria victimelor regimului stalinist. Dacă în prima zi i-am găsit pe muncitori jucând cărți în scuar, așezați pe o parcelă cu iarbă verde, a doua zi muncitorii jucau cărți în caroseria unui camion.

Observând aparatul de fotografiat, unul din muncitori a închis ușa camionului pentru a nu fi deranjat. Scuarul Gării este un șantier pe care se află postamentul pe care va fi instalat monumentul, în jurul acestuia găsim nisip și pietriș. Soclul este un zid cu înălțimea de vreo trei metri care se îngustează până la vreun metru şi ceva în direcția gării. Havuzul de alături e în ruine, dar aflăm că întregul sistem de țevi a fost schimbat. Va fi renovat și havuzul, pentru aceasta firma care se ocupă de proiect va cere bani suplimentari. Situația nu s-a schimbat în mod substanțial din iunie 2012, când primarul Chișinăului declara că peste un an basarabenii vor putea depune flori la monumentul inaugurat. În anul 2012, pentru postament și lucrările de pregătire a terenului s-au cheltuit patru milioane și jumătate de lei.

Sculptura, finisată în proporție de 70%

Monumentul „Trenul din bronz”, proiect realizat de sculptorul moldovean Iurie Platon, va reprezenta un tren supraîncărcat cu oameni, evocând familiile deportate în Siberia și Kazahstan în anii 1941-1949.

Despre șantier vorbim cu Ion Negară, șeful firmei care a câștigat tenderul pentru ridicarea monumentului. Directorul firmei explică de ce pe șantier nu se lucrează. Potrivit acestuia, materialul care va fi folosit la pavare este confecționat manual. Această muncă necesită foarte mult timp. Cu privire la sculptură, Ion Negară spune că aceasta este finisată în proporție de 70% și că se află la Minsk. Directorul este convins că, în cazul în care în contul firmei va fi transferată următoarea tranşă de 18 milioane lei, în vara acestui an, oamenii care au avut de suferit de pe urma deportărilor, foametei și colectivizării forțate vor avea în sfârșit monumentul așteptat încă din anul 1990.

18 milioane de lei urmează a fi transferați în contul firmei

Ion Negară se justifică prin lipsa banilor, iar odată ce aceștia vor fi transferați, totul se va pune pe roate. „Termenul pe care mi l-am propus este 15-20 iunie. În iulie va avea loc evenimentul de inaugurare. Totul depinde bineînțeles de faptul dacă o să avem finanțare. Din câte știu, bugetul este aprobat, banii sunt. Pentru anul 2013 trebuie să mai primim încă 18 milioane și 400 mii de lei”. În jurul monumentului teritoriul va fi pavat cu piatră de Cosăuți. În jurul havuzului va fi granit. Pe alocuri va mai fi travertin. Vor fi instalați stâlpi de iluminare noi. „În timpul apropiat va avea loc o ședință cu reprezentanții beneficiarului, în care se va decide ce fel de stâlpi de iluminare vor fi instalați”.

Directorul optimist

Nimic din ce se întâmplă și se află pe șantier nu spune că lucrările vor fi finisate în două luni. Chiar dacă vor fi transferate acele 18 milioane de lei, este foarte greu să crezi că în două luni se va realiza ceea ce nu s-a făcut într-un an: confecționarea și instalarea gardului, pavarea teritoriului, reconstrucția havuzului, amenajarea spațiilor verzi, instalarea stâlpilor de iluminat și a monumentului propriu-zis. Gardul care împrejmuia parcul a fost demontat. Circa 600 de metri de gard vor fi construiţi din nou după modelul gardului vechi. Au fost două modele de gard: unul din fontă, original, și altul din metal. Pe parcursul mai multor ani, anumite părți din îngrăditură au fost stricate și înlocuite cu porțiuni realizate din fier. După modelul vechi se va face tot gardul din fontă. Deocamdată, directorul se poate lăuda cu construcția postamentului, instalarea cablurilor și a infrastructurii pentru havuz.

„Kakoi-to monument”

Încă în anul 1990 în scuarul gării a fost instalată o piatră comemorativă pe care scrie: „Aici va fi înălțat un monument în memoria victimelor represiunilor staliniste”. Aflându-ne lângă șantier, i-am întrebat pe mai mulți trecători: „Ce se construiește aici?”. Multei din persoanele chestionate au știut că se înalță un monument dedicat victimelor stalinismului. Răspunsurile cele mai deocheate au venit din partea unor rusofoni: „Kakoi-to monument, poniatia ne imeiu” (Un monument, habar n-am care), ne-a răspuns un tânăr. De fapt, răspunsul „kakoi-to monument”, l-am auzit de mai multe ori. Cel mai interesant răspuns a venit de la o doamnă pe nume Valentina, care a spus că a lucrat timp de 18 ani la Gară. „Desigur că știu ce va fi! Este monumentul dedicat lui Eminescu și lui Sulac”, a declarat fără ezitare doamna.

 Vadim VASILIU

The following two tabs change content below.