Volumul „Şi noi eram o ceată tristă…” de Pavel Proca, lansat la UNITEM

Criticul de teatru despre care regizorul Ion Ungureanu afirmă că „este cel mai luceferist critic pe care l-a dat pământul Basarabiei”, Pavel Proca, a împlinit pe 1 aprilie onorabila vârstă de 65 de ani. Cu această ocazie, şi-a lansat cartea ,,Şi noi eram o ceată tristă…” la Casa Actorului din incinta UNITEM, moderator fiind scriitorul Iulian Filip.

Printre oaspeţii care l-au felicitat pe Pavel Proca au fost regizorul Ion Ungureanu,  regizorul Sandu Grecu, preşedinte al Uniunii Teatrale a Moldovei, actorul şi regizorul Vitalie Rusu, actorul Andrei Sochircă, criticul de teatru Dina Ghimpu, regizorul Titus Jucov,  reprezentanţi ai Teatrelor Naţionale „Mihai Eminescu” şi „Satiricus „I.L. Caragiale”, ai teatrelor „Ginta Latină”, „Licurici” ş.a.

„Pavel Proca descrie un teatru aşa cum îşi doreşte el să-l vadă, un teatru mult mai profund. Misiunea lui nu este de a critica, ci de a îndruma actorii şi regizorii să creeze. Îi motivează pe toţi oamenii de creaţie să fie mai buni. Iar despre felul în care scrie pot să spun că e un povestitor pe care îţi face plăcere să-l citeşti”, a afirmat Dina Ghimpu.

„Şi noi eram o ceată tristă…”, apărut în colecţia UNITEM, este al 11-lea volum din creaţia autorului. Cartea include capitolele „Portrete decolorate”, „Meditaţii demodate”, „Dialoguri virtuale” şi „Pamflete somnambule”.

„În acest volum am scris despre teatru, despre oamenii de teatru tot ce am auzit pe parcursul anilor în cabinete, la banchete, prin bufete, toalete şi closete”, a mărturisit Pavel Proca. În primele pagini ale cărţii, autorul remarcă: „E un jurnal travestit. Jurnalul unor existenţe. Mai degrabă un jurnal stufos, o chisăliţă de cuvinte, de gânduri şi de idei răznite decât un mozaic de reflecţii academice”.

Pe parcursul lansării, colegul şi prietenul lui Pavel Proca, actorul Anatol Răzmeriţă, recent întors din America, i-a cântat la chitară.

Mirela MADAN

The following two tabs change content below.
Avatar

Jurnal de Chișinău

Avatar

Ultimele articole de Jurnal de Chișinău (vezi toate)