Volens-nolens, Leova votează cu Ponta

La 2 noiembrie, la Leova, ca şi la Ialoveni, microbuzul PD-ist i-a tot purtat pe votanţii lui Ponta

turism electoralŞi Chişinăul, şi Bucureştiul sunt în plină campanie electorală. La 2 noiembrie, cetăţenii români au fost chemaţi la urnele de vot pentru a-şi alege preşedintele ţării. Pe 16 noiembrie, urmează să aibă loc turul doi al alegerilor prezidenţiale din România. Într-un reportaj, publicat în numărul din 4 noiembrie, am informat că au fost semnalate cazuri de turism electoral la Ialoveni. Astăzi, ne-a mai parvenit din partea unui cititor al ziarului nostru o informaţie despre încălcări flagrante la Leova comise în cadrul scrutinului pentru preşedinţia României.

Valeriu Mercuşev, cetăţean român din Leova, ne-a sunat la redacţie, pentru a-şi face auzită vocea şi a-şi exprima indignarea faţă de încălcările flagrante comise în toiul campaniei pentru prezidenţialele de la Bucureşti. „Mă sună cineva de la staff-ul lui Ponta şi-mi pune o întrebare cât se poate de obraznică: „Ştiţi cu cine să votaţi?”… în ideea că trebuie să votez cu Victor Ponta. Datele mi le-au luat, probabil, din declaraţia pe care am completat-o înainte de a-mi exprima votul. Preşedinta raionului, Efrosinia Greţu, e PD-istă, a „albăstrit” întreg raionul şi la noi se vorbeşte că Ponta i-ar fi promis construcţia unui pod peste Prut”, susţine Valeriu Mercuşev.

„Să fi văzut ce debandadă a fost pe 2 noiembrie şi la noi! Un microbuz PD-ist îi aducea pe alegătorii cumpăraţi cu câte 100 de lei pentru a-l vota pe Ponta. Oamenilor li s-au promis şi ceasuri de mână, şi alte cadouri. Pe 16 noiembrie nu va fi mai puţin interesant. Vă invit la Leova să faceţi un reportaj de la secţia de votare pentru alegerea preşedintelui României. Dacă trebuie, vă achit eu călătoria, numai să veniţi!”, a insistat Valeriu Mercuşev. Amintim în context că ieri, 10 noiembrie, Ministrul de Externe de la Bucureşti, Titus Corlăţean, şi-a anunţat demisia, acuzând „presiunile făcute de Traian Băsescu şi Klaus Iohannis”, informează Gândul.info.

„În consecinţă, pentru că doresc să respect legea, am decis să-mi depun mandatul de ministru al Afacerilor Externe al României”, a anunţat Corlăţean. În explicaţia lui, demisia sa vine ca urmare a faptului că „nu acceptă ca MAE să încalce legea”. Decizia de a se retrage din funcţia de ministru de Externe a venit după scandalul apărut în diasporă din cauza modului defectuos în care au fost organizate secţiile de votare căci mii de cetăţeni români din străinătate n-au reuşit să voteze. La Chişinău, numărul cetăţenilor care n-au reuşit să voteze în primul tur al alegerilor prezidenţiale se ridică la câteva sute.