„Voiajorul” de Ignăţei

Primarul de Ignăţei, Rezina, aflat la al treilea mandat, se vrea verificat în fiecare an de Curtea de Conturi, pentru a nu mai greşi la cheltuirea banilor publici

Auditorii Curţii de Conturi l-au supranumit „voiajor” pe primarul de Ignăţei, Rezina, după ce au descoperit că acesta a făcut în câţiva ani 57 de mii de km cu maşina de serviciu. Primarul Ion Bălan le-a spus că nu doar el circulă cu maşina, ci întreg satul. „Oricine are nevoie de ea o poate împrumuta. Maşina de serviciu e cumpărată de trei–patru ani. Nu i s-a refuzat niciunui om care a avut nevoie de ea la nunţi, cumetrii ori la maternitate. Le-am împrumutat-o tuturor celor care s-au adresat”, a spus el.

Ion Bălan (PDM) este primar la al treilea mandat. Maşina de serviciu, un Mercedes Vito, a fost procurată în 2007. Primăria a achitat pentru ea 120 de mii de lei, bani grei pentru o primărie cu circa 2000 de locuitori şi un buget auster. Până în 2012, prin dispoziţia primarului a fost angajat un şofer cu un salariu de 700 de lei. Ulterior, consilierii au anulat această decizie şi primarul a angajat un şofer plătindu-l din propriul buzunar.

Cumătru cu tot satul

„Oamenii care vin şi cer maşina nu achită nimic, doar benzina şi motorina. Am împrumutat-o aproape la toate nunţile şi cumetriile din sat. Avem două case de tip familial. Le-am organizat copiilor excursii pe la mănăstiri şi biserici”, ne spune primarul. „Dar întrebaţi-mă câte gravide am dus eu la maternitate… Am dus peste 50 de femei în aceşti zece ani, am peste 200 de fini…”, se laudă primarul. Uneori maşina primăriei e împrumutată cu tot cu şofer, „nu pot să-i refuz pe oameni când au nevoie”, mai spune el.

Mihail Badan, un fost consilier local, e unul dintre cei care a împrumutat Mercedesul primăriei pentru a merge la cumetrie. „Poate nu-i chiar bine să fie aşa, dar dacă alt transport nu-i şi nu ai altă posibilitate, ce să faci. Ne-am adresat şi ne-a ajutat”, relatează acesta. „Într-adevăr, au fost cazuri când au fost duşi copiii la spital la Chişinău. Altădată s-au adresat nişte bătrâne care au fost duse la mănăstire”, ne spune Martina Macinoi, profesoară şi consilier PL în consiliul local.

Eugenia Şova, pensionară din Ignăţei, ne spune că primarul e om generos, dacă ar avea şi ea o nuntă, o cumetrie, nu s-ar sinchisi să ceară maşina, dar până acum nu i-a trebuit niciodată. „Când îmi trebuie, plătesc cuiva din sat şi mă duce, mă aduce. N-am auzit să se dea maşina primăriei oricui. Personal, nu sunt mare cucoană, merg la autobuz”, spune femeia.

„Primarul trişează”

O bună parte din consilierii locali spun însă că primarul a trişat atunci când a motivat la şedinţa CC că maşina e a satului. „Primarul are magazin, înregistrat pe numele soţiei, moară, un punct de colectare a laptelui şi e unul dintre liderii de terenuri agricole din sat. A circulat cu maşina de serviciu în scopuri personale până a defectat-o. Acum aşteaptă să fie reparată. A folosit-o până la epuizare. Posibil că a organizat câteva rute turistice cu bătrâni şi copii, în rest, s-a folosit el şi apropiaţii săi de acest automobil. În ce îi priveşte pe cei pe care i-ar fi dus la spital, există serviciu de ambulanţă, şi nu avem probleme când chemăm salvarea”, spune consilierul local Nicolae Badan. Aceeaşi opinie este împărtăşită şi de un alt consilier, Grigore Barbăroş: „L-am rugat o singură dată să ne dea maşina ca să mergem la conferinţa profesorilor. Eram vreo patru profesori. Ne-a refuzat. Ne-a mirat să auzim că e maşina satului”.

Vrea să se spovedească anual la Curtea de Conturi

Auditorii Curţii de Conturi au depistat şi alte nereguli la Ignăţei. Primarul a contractat lucrări de schimbare a geamurilor la liceul din localitate în valoare de peste 700 de mii de lei, în lipsa sumei necesare în acest scop şi fără a se asigura că Consiliul raional ar putea finanţa aceste lucrări.

Ca rezultat, a avut un litigiu anevoios cu firma SC „Mobiport Lux” SRL, care a executat lucrările şi a câştigat procesul, iar datoria n-a fost onorată nici până în prezent. Acelaşi primar a alocat în 2006 72 de mii de lei pentru proiectarea reparaţia capitală a casei de cultură, nu a identificat însă nici până în prezent sursele de reparaţie a acestei clădiri care continuă să se deterioreze. Totodată, numele său figurează în scheme cu evidente conflicte de interese, el fiind primar, preşedinte al grupului de lucru şi intermediar la achiziţii, caz relatat şi de ziarul „Cuvântul”. Produsele pentru grădiniţă au fost procurate de la întreprinderea „Ion Bălan”, magazin administrat de soţia sa, Natalia Bălan, care e şi directoare a grădiniţei.

Solicitat să se expună pe marginea acestor nereguli, primarul a spus că le va înlătura. „Prima oară Curtea de Conturi ne-a vizitat în 2003. De atunci am avut controale de la corupţie, de oriunde vrei, nu şi de la Curtea de Conturi. Ar fi bine, aşa cum ne ducem la biserică, să ne spovedim în tot anul în faţa auditorilor, să nu facem greşeli atât de multe, care s-au acumulat din neatenţie, din neajuns”, a spus el.

„Ar fi bine, aşa cum ne ducem la biserică, să ne spovedim în tot anul în faţa auditorilor, să nu facem greşeli atât de multe, care s-au acumulat din neatenţie, din neajuns”, primarul de Ignăţei, Rezina

Svetlana COROBCEANU

 

The following two tabs change content below.