„Voi fi în opoziţie faţă de toţi!”

oleg brega2.f.nadea roscovanuInterviu cu ong-istul şi jurnalistul Oleg Brega, care colectează cele 2000 de semnături pentru a intra, ca independent, în cursa electorală

Oleg Brega, „candidatul pe bicicletă”, a intrat în cursa preelectorală cu lozinca „Aleg Brega!”. Acesta a declarat într-un interviu pentru JURNAL că nu este adeptul niciunei doctrine politice, că ar susţine un eventual proiect de unire a Republicii Moldova cu România şi că, în parlament, nu îşi va schimba tonul scandalos.

– Partidele politice se conduc de doctrine politice, fie de dreapta, fie de stânga. Care este doctrina Dvs. politică, domnule Brega?

Degeaba au partidele doctrine şi se ascund după programe electorale când toţi politicienii sunt nişte oportunişti. Odată ajunşi la putere, ei semnează pentru gaşca lor, pentru liderul lor, pentru interesul lor. Eu voi reprezenta cetăţenii, şi nu cei din clasa politică, ticăloşită şi organizată în clanuri, se comportă ca nişte tentacule ale caracatiţei mafiote.

– Dar dacă veţi ajunge în Parlament, veţi avea preferinţe cu cine să vă asociaţi? Există o formaţiune politică ale căror iniţiative nu le veţi vota categoric?

În Parlament, mai curând, voi face opoziţie tuturor. Va fi o opoziţie activă, în fiecare şedinţă de parlament, voi avea propuneri legislative, amendamente, cuvântări şi interpelări. Voi face ceea ce poate face un deputat, ceea ce n-a făcut nici opoziţia şi nici guvernarea până acum. Voi propune proiecte de legi care să nu poată fi refuzate nici de opoziţie, nici de guvernare. Dar asta nu înseamnă că nu voi vota proiecte bune, care apără drepturile omului, economia naţională, libera iniţiativă.

– Cine sunt oamenii care semnează pentru Dvs.? Aveţi deja un portret, câte semnături aţi acumulat? Vin şi vorbitorii de rusă să semneze?

Nu se poate generaliza, dar, în mod special, vin cei care mă urmăresc pe internet. Cei 13000 de prieteni de pe Facebook, de pe alte reţele de socializare. De regulă, tinerii care nu au fost niciodată la vot sau, dacă au fost, au venit dezamăgiţi. Vin şi oameni care sunt atraşi de lozinca noastră sau cei care au beneficiat în urma activităţii mele de până acum ca ONG-ist, jurnalist, vin personajele care au apărut în reportajele mele. Şi vorbitorii de limbă rusă vin, chiar şi cei care au obţinut de curând cetăţenia R. Moldova şi semnează pentru mine, pentru că am susţinut dintotdeauna refugiaţii. Am mai mult de un sfert de semnături. Dacă merg în ritmul acesta, până la sfârşitul lunii, voi acumula semnăturile necesare.

– Tradiţionala întrebare: care sunt proiectele legislative pe care le veţi promova?

În primul rând, vreau să schimb Codul Electoral. Mi se pare absolut discriminatoriu şi nedrept ca un cetăţean neafiliat politic să umble să strângă semnături, în timp ce alţii îşi fac deja publicitate electorală. Eu abia umblu să strâng 2000 de semnături, de altfel, care se strâng foarte greu în condiţiile actuale ale Codului Electoral. În fiecare localitate, este nevoie de validare de la primar. Degeaba suntem o singură circumscripţie pe toată republica, degeaba a fost declarată neconstituţională viza de reşedinţă. E discriminare pe faţă. Voi propune un prag electoral unic pentru toţi concurenţii de un procent. Loteria în ce priveşte ordinea în buletinul de vot să se facă la urmă, când se stabilesc toţi concurenţii pentru campania electorală.

Independenţilor le voi da voie să colecteze semnături în toată perioada dintre alegeri, şi nu într-o lună. Un partid adună în patru ani 4000 de semnături, iar eu, candidat independent, într-o lună, trebuie să colectez 2000 de semnături. Primul amendament va fi în Codul Electoral. După asta, mă voi ocupa de anularea pedepselor pentru nedeţinerea poliţelor de asigurare. Statul îţi bagă pe gât asigurările şi te bagă la puşcărie dacă nu le ai. Un om a fost închis pentru că nu a avut bani nici de poliţă de asigurare, nici de amendă. Aceasta e inuman şi antidemocratic.

– Imaginea Dvs. este a candidatului pe bicicletă. Veţi promova legi cu privire la ciclism?

Deputaţii să meargă măcar 10–100 de metri, să nu coboare pe covorul roşu. Aş da prioritate în centrul capitalei pietonilor şi bicicliştilor.

– Detractorii Dvs. spun că aveţi un comportament radical şi scandalos, în timp ce susţinătorii cred că, pentru a apăra drepturile omului, trebuie să fii scandalos.

Suntem cel mai sărac şi cel mai corupt stat încât ilegalităţile sunt atât de strigătoare la CEDO, încât nu ai cum să nu strigi în gura mare. Nu poţi să păstrez un discurs calm în asemenea condiţii, prin asta se explică radicalismul şi vocea înaltă.

– Veţi folosi acelaşi ton şi în Parlament?

Inevitabil. Voi rămâne consecvent manierei mele de a mă exprima. Voi fi direct şi tare ca să fiu auzit.

– Se spune că un om simplu, imediat ce ajunge la putere, pierde legătura cu realitatea din care a făcut parte până atunci. Veţi rămâne acelaşi Oleg Brega?

Avem atâtea dezamăgiri în clasa politică. Atâţia anticomunişti care s-au comportat mai rău decât comuniştii. Dar cred că m-am manifestat destul de corect şi consecvent până acum.

– La cine vă referiţi?

Mă refer la Dorin Chirtoacă, Vlad Filat, Mihai Ghimpu, la mulţi alţi politicieni. Când au ajuns în politică, au promovat interese de clan. Chirtoacă a permis privatizarea blocurilor, construcţii de mansarde. Toată lumea vorbeşte despre Filat. El controlează Ministerul Afacerilor Interne, vedem câte ilegalităţi se comit, vedem câte întreprinderi de stat au fost privatizate pe bani mărunţi. El a venit cu un dosar mare de ilegalităţi pe care le-au făcut comuniştii. Spunea că Voronin va sta la dubă, însă, după asta, a votat împreună cu comuniştii. Se spunea că Oleg Voronin este cel mai mare mafiot, acum Plahotniuc şi Filat au luat locul lui Oleg Voronin. Am schimbat un bou pe o belea.

– Din ce comisie parlamentară aţi vrea să faceţi parte?

Nu mi-am pus problema, dar, probabil, din cea care face acum Chiril Lucinschi (Comisia cultură, educaţie, cercetare, tineret, sport şi mass-media – n.a.).

– Veţi promova ideea Unirii în Parlament?

Dacă va fi organizat un referendum sau va fi pusă la vot în parlament Unirea cu România, aş vota pentru. Cred că oamenii merită o viaţă mai bună. Eu cred că oamenii trebuie să trăiască bine, indiferent dacă RM e un stat independent sau unit cu România. Integrarea europeană e o soluţie.

The following two tabs change content below.
Vadim Vasiliu

Vadim Vasiliu

Vadim Vasiliu

Ultimele articole de Vadim Vasiliu (vezi toate)