Vocile strălucitoare de la „Brio Sonores”

central2Grupul „Brio Sonores” din Republica Moldova a fost revelația concursului „Românii au talent” ce s-a încheiat pe 17 mai 2014

Cei opt soliști din „Brio Sonores” au cântat dumnezeiește, au încântat juriul și marele public, revenind la Chișinău cu aură de învingători și cu Marele Premiu în valoare de 120 000 de euro.

Brio Sonores înseamnă „Sunet Strălucitor”. Denumirea grupului e alcătuită din doi termeni muzicali, „brio” și „sonores”. Formaţia „Brio Sonores” s-a înfiinţat în 2009, în cadrul Seminarului Teologic „Sfinţii Trei Ierarhi” de pe lângă Mănăstirea Zăbriceni, Edineț, iniţial fiind condusă de dirijorul Ion Brătescu.

În formula actuală, „Brio Sonores” nu poate fi numit cor, întrucât un cor este format din mai mult de 24 de oameni. Băieţii îşi spun grup artistic, unde fiecare este solist. În „Brio Sonores” nu există cântăreţ care să nu improvizeze în timp ce cântă.
Din ansamblu fac parte vocaliști cu vârste între 22 și 35 de ani, printre ei sunt soliști ai Teatrului Național de Operă și Balet din Chișinău, precum și studenți la Academia de Muzică, Teatru și Arte Plastice, catedra Canto Academic.

Muzica sacră, îmbinată cu pop opera                               

Tinerii de la „Brio Sonores” cântă în fiecare duminică la Mănăstirea, „Sfântul Cneaz Vladimir” din Horești, Ialoveni, muzica religioasă rămâne definitorie pentru acest ansamblu vocal. Pentru a ajunge la inimile mai multor ascultători însă cântăreții au decis să includă în repertoriu și muzică laică. Ei interpretează și melodii populare, iar de mai bine de un an abordează cu brio pop opera. Susțin multe concerte de caritate, participă la festivaluri, la evenimente culturale și mondene.

„Dorim să promovăm şi la noi pop opera. În acest gen, muzica clasică este cântată în stilul celei de estradă, iar cea uşoară – cu voce de operă”, accentuează Valeriu Moruz, unul dintre membrii formației.

Pe scena de la „Românii au talent” au evoluat opt vocaliști de excepție: Constantin Paladi, Ion Tucan, Mihai Gandraman, Dumitru Mâţu, Veaceslav Timofti, Adrian Ţâmpău, Alexei Digore şi Valeriu Moruz. Recitalul lor s-a remarcat prin virtuozitate, prin puritatea și forța sunetului, calitățile vocale ale interpreților fiind puse în evidență și de coregrafia originală, de scenografia spectaculoasă.

Cred că s-a întâmplat o minune

„Vrem să aducem mulțumiri tuturor oamenilor cu suflet mare, care au contribuit la frumoasa imagine a BRIO SONORES: Victoria Schimbător, Mark Oselski, Viorel Godea, Simion și Valentina Furdui, Mihai Brădescu, Andrei Lifenko, mai sunt persoane care doresc să rămână necunoscute, plecăciune până la pământ, pentru întreaga orchestră și pentru band-ul care contribuie la orchestrațiile noastre și mulțumim tuturor, oamenilor care au fost și sunt alături de noi! Vă iubim!”, au scris interpreții de la Brio Sonores pe pagina lor de Facebook.

Într-un interviu pentru ştirile ProTV, învingătorii concursului „Românii au talent” au mărturisit: „Este cea mai mare minune din viața noastră. Este cea mai mare experiență pe o scenă. Le mulțumim tuturor celor care cred în noi. Vrem să ajungem în fiecare oraș din România și din Republica Moldova, să susținem concerte. „Românii au talent” reprezintă poarta succesului și a viitorului nostru. Ne vom strădui toată viața ca, prin intermediul muzicii bisericești, să-I mulțumim lui Dumnezeu pentru această șansă”.

De la Valeriu Moruz, membru al grupului, aflăm că „Brio Sonores” încă nu are un producător, un impresar. Talentații interpreți visează la o carieră internațională, de aceea vor depune toate eforturile pentru a se consolida ca organism artistic independent, cu multiple contacte peste hotare.

Valeriu Moruz a declarat pentru JURNAL că Marele Premiu de 120 000 de euro, obținut la „Românii au talent” nu va fi împărțit între membrii formației, ci va fi investit în imaginea și activitatea „Brio Sonores”.

În 2014 „Brio Sonores” împlinește cinci ani. Își va sărbători aniversarea cântând. Iar admiratorii le vor cânta, la rândul lor, Mulți ani trăiască, „Brio Sonores”!