Voci tinere în poezia basarabeană

 

Mâine va fi lansată Antologia de poezie tânără Opt’

Biblioteca Municipală ”B. P. Hasdeu” din Chișinău a scos un volum de poezie tânără, Antologia Opt’. Volumul include versuri semnate de 8 autori, născuți după 1985, unii chiar în secolul XXI. Dumitru Crudu a inițiat și a coordonat proiectul, tot el, împreună cu Moni Stănilă și-au asumat rolul de redactori, conceptul grafic îi aparține Veronicăi Ștefăneț. Cei opt protagoniști ai antologiei sunt: Vitalie Colț, Rodica Gotcă, Iulia Iaroslavschi, Artiom Oleacu, Anastasia Palii, Elena Răileanu, Doina Roman-Baciu, Veronica Ștefăneț. Toți au frecventat Atelierul de scriere creativă ”Vlad Ioviță”. Antologia va fi lansată mâine la Biblioteca Municipală ”B. P. Hasdeu”, începutul la ora 15.00.

 

Veronica Ștefăneț: ”eh, tăticu/ mi-ai dat peste cap tot planul”

”De jumătate de an frecventez Atelierul de poezie și proză ”Vlad Ioviță”, condus de Dumitru Crudu. Atelierul e găzduit de Biblioteca Municipală ”B.P. Hasdeu”, acolo i-am cunoscut pe restul colegilor, de atunci fiecare sâmbătă o petrecem acolo. Ne citim textele unii altora, comentăm, învățăm. Am parcurs cu toții niște trepte absolut necesare pentru a transforma emoțiile noastre în literatură, am învățat lucruri de care nu avea să-și dea seama fiicare din noi scriind acasă în singurătate. Ne-au ajutat mult și Cenaclurile conduse de Moni Stănilă, și lecțiile primite de la ea. Dumitru Crudu a venit cu propunerea de a scoate o antologie cu poeme de-ale noastre, e o finalitate firească. Dacă nu ne propunea Dumitru, probabil ajungeam și singuri să o facem.

Generația din Opt’ e generația ce reflectă realitatea fiecăruia în parte. E o poezie focusată pe individualitate. Cine are de protesat, protestează, cine vrea să-și plângă durerile, o face. E o poezie liberă, fiecare vorbește despre lucrurile care-l preocupă folosind limbajul care îi este familiar și imaginile pe care le simte, dar cu siguranță fiecare o face cu maximă sinceritate, și asta e ceea ce face poezia să fie vie.

Eu personal am nevoie de un oarecare ritm. Dacă aud melodia în cap atunci când scriu, mă conduc de ea, dacă nu – nu.

Cum îmi câștig existența? Sunt angajată, ca grafician, la o televiziune. Mă ocup și de proiecte culturale, de un an sunt și directorul asociației obștești ”Trigon” și directorul executiv al ”Ethno Jazz Festival”.

Artiom Oleacu: ”Artiom a înțeles că zilele vor trece mai repede/ iar plictiseala mai greu”

”Cum ar trebui să arate un poet? Habar n-am, nu m-am gândit la asta.

Eu cred că arăt ca un om obişnuit. Nu scriu mult, dar o fac constant. Au trebuit să treacă 20 de ani, ca să-nţeleg, un pic, ce înseamnă poezie… Am făcut facultatea de teatru, sunt angajat la Teatrul ”Satiricus”, fac actorie de ani buni, dar concomitent, scriu poezie. Mulți mă întreabă, ce e în prim-plan, actoria sau scrisul. Înainte îmi puneam și eu această întrebare, dar acum știu: cele două arte se completează. Colegii actori, de obicei, spun că le place poezia mea, că am un stil aparte. Am convingerea că un actor trebuie să citească, e primordial. Dar mai ales, să citească poezie. Poezia te cultivă în cea mai mare măsură. Mă bucur că versurile mele au fost incluse în Antologia Opt’. Vreau să scriu și în continuare literatură de calitate, fie poezie, proză sau dramaturgie”.

Rodica Gotcă: ”Mi-ai zis că mă poți lăsa cum ai lăsat fumatul”

”Suferă poezia din cauza mea, sufãr eu prin poezie şi fiind modul în care îmi respir viața, nu am reproşuri, familia deja s-a obişnuit cu asta pentru că scriu poezie cam din clasa a 4-a.

Am doi băieței adorabili, așa că scriu și despre cum e să fii în pielea unei mame. Povestea despărțirii de cineva drag e adevărată, e firul roşu care trece prin poemul ”Țigări”.

Sigur, îmi permit unele divagații lirice datorită genului abordat, dar rămâne veridicul  decupat din propria experiență. Cum spunea Alexandru Muşina, poetului trebuie să îi pese de/despre ce scrie. Mă împing spre poezie acțiunile oamenilor, evenimentele, reacțiile, ideile, căci avem cu toții o opinie, un protest, o dragoste, un crez. Poezia îmi permite să spun niște lucruri fără rezerve, în deplină libertate. Crezul poetic, alături de vocea poetică sunt căutările mele, nu am încremenit într-o anume formă, scriu despre ce îmi pasă, mă răscoleşte, mă doboară ori mă ridică. Sunt un fel de săpături arheologice în propria ființă.

Am trecut peste etapa în care scriam poezie tradiționalistă, versurile mele din Antologia Opt’ sunt altfel decât cele anterioare. Am spart gheața, cum s-ar zice.

Ce șanse au tinerii poeți în Basarabia? O să vă mirați, dar eu sunt optimistă. Am bătut la multe uşi până mi-am găsit un loc de muncă/ ori până a mă găsi el pe mine şi sunt optimistă în privința situației sociale şi a viitorului salariu. Și nu mă las de studii, învăț și iar învăț. Părinții m-au ajutat mereu şi mă ajută, dar asta a fost întotdeauna un supliment. Toate au pornit de la studiile bugetare şi bursa studențească.

Antologia Opt’ nu vine să răstoarne cursul literaturii actuale, care la drept vorbind deja e Post-literatură, se digitalizează. Opt’ vine să aducă în fața cititorului şi criticii un lot de poeți care promit, care dau cu fruntea de orizont. Sper, la limita naivității, ca această antologie să fie un punct din care se vor lansa volume proprii ale autorilor. Suntem opt tineri cu o poetică distinctă, dar care am crescut şi sub pălăria Atelierului de Creative writing coordonat de Dumitru Crudu, care ne-a susținut individualitatea, care a şi venit cu idea coagulării acestei antologii, îi mulțumim pentru curaj şi profesionalism”.

Iulia Iaroslavschi:”Adun anxietatea bucată cu bucată”

 

”Cuvântul ”anxietate” redă exact ceea ce simt în viața de zi cu zi şi uneori chiar îmi dictează ceea ce trebuie să fac.

Poezia trebuie să fie consumată aşa cum simte fiecare. Când eşti singur, percepi lucrurile deferit şi rezonezi cu poezia într-un fel mai aparte. Iar atunci când eşti în colectiv, lumea o înțelege diferit şi fiecare crede că felul în care a ”digerat-o” este correct. Fiecare părere are dreptul la viață. Totuşi, poezia trebuie citită când eşti cu tine însuți.

 

În anul 2017 am citit volume de poezie interesante, unul dintre ele este ”Maeştrii unei arte muribunde” de Claudiu Komartin, care pulsează continuu cu emoție pură. Elementele de suferință şi lumină au umblat prin fiecare cameră a creierului meu. De asemenea, m-a impresionat volumul ”Regele dimineții” al lui Alexandru Muşina, un volum antologic coordonat de Radu Vancu. Selecția lui Radu Vancu m-a introdus în lumea postmodernismului optzecist al lui Muşina, cu contemplarea sa asupra cotidianului. Pentru mine poeții sunt convingători când în scrisul lor se simte sinceritatea, când ei cred în ceea ce scriu.

De fapt, în fiecare volum de poezie poți găsi ceva ce poate modela lutul din tine”.

Elena Răileanu:”Și atunci când nu Te aud/ vorbim despre tot și toate”

 

”Scriu din viteză și de dorit în liniște (așa a apărut, probabil, și versul Elenei Răileanu ”tac ca un ghețar” – n.n.). Versurile îmi vin, cred, din ce am trait și trăiesc.

Antologia Opt’ a apărut pentru că dorința autorilor a coincis cu voia celui  Atotputernic”.

 

Doina Roman:”Pe capul său brun/ n-au ajuns nici foștii lucrători/ ai spitalului raional/ Insectele au dominat ținutul” 

”Poeziile pe care le-am scris sunt produsul unor experiențe, dar și al imaginației, nu trăiesc într-un permanent tragism. Faptul că unele unele versuri sună dur și grav nu înseamnă un sfârșit, ci o căutare a adevărului.

Citesc de mică, pornind de la Grigore Vieru, Tudor Arghezi și continuând cu Eminescu, Matcovschi, Ion Barbu, Eugen Cioclea, Dumitru Crudu, Baudelaire, Jacques Prévert, Pușkin. De fiecare dată revin la poeții care îmi dau răspunsuri.

Cum e mișcarea poetică din Chisinau? E plină de oportunități. Mi-ar plăcea ca poezia să-și consolideze direcția postmodernistă.

Mi-aș dori ca datorită Antologiei Opt’ cititorii să ne înțeleagă, să ne cunoască. Noua generație de scriitori reprezintă continuitatea limbii române”.

Vitalie Colț: ”Hai să batem un cui/ în podul de peste Nistru”

”Poezia mea ”Pacea din Transnistria” nu e un manifest, ci a apărut ca reacție la problemele care ne deranjează, ne apasă pe toți, mă doare că nu le putem rezolva, dar tot ce pot face e să constat faptele. Sunt născut în stânga Nistrului. Versurile au fost adaptate pentru o piesa de-a mea în stil reggae.

La început, am scris texte pentru muzică. Apoi am descoperit că unele versuri nu au nevoie de suportul instrumentului muzical. Ele pot fi și autonome.

Am cântat pe scene mari și mici, în cluburi, la festivaluri, în Moldova și peste hotare. Publicul nostru este inteligent, modern și cu mintea deschisă. Sunt fericit când văd anume așa lume adunată la concerte.

Încă nu m-am format ca poet. Nu am citit destulă poezie. M-a influențat perioada ”de Argint” a poeziei ruse, nu pot spune cine mai mult, Bunin sau Gumilev sau… mai toți. Imboldul cel mai puternic pentru a scrie l-am simțit după ce am citit capodoperele lui Eugen Cioclea.

Nu știu dacă am mari la așteptări de la Antologia Opt. E destul că s-a născut o carte în care s-au imortalizat rânduri cu gânduri. Și ale mele”.

Anastasia Palii: ”E concert în fața guvernului și oamenii protestează”

”Nu cred în destin, cred în circumstanțe. Poezia, ca orice produs cultural, are nevoie de un sprijin financiar și ar fi bine să funcționeze un astfel de mecanism. E e nevoie de creat un mediu favorabil, cu politici cultural adecvate, investiții etc. și asta vizează un sistem întreg. Activez în sectorul cultural independent, sunt coordonator de proiecte culturale și din asta trăiesc.

Ce mă determină să scriu? Nevoia de a mă exprima creativ, inspirându-mă din propria experiență de viață.

Așteptările mele de la Antologia Opt’ apărută cu sprijinul Bibliotecii Municipale ”B.P. Hasdeu”, sunt realiste: critici constructive și tiraj epuizat.

Dintre poeții pe care i-am citit i-aș nominaliza pe Alexandru Mușina, Radu Vancu, frații Vakulovski, Charles Bukowski, Dumitru Crudu, Moni Stănilă, Livia Ștefan, Claudiu Komartin, Victor Țvetov, Andrei Dosa, Denisa Duran, Eugen Cioclea. Dar, recunosc, încă n-am citit destul de multă poezie, lecturile continuă”.