VOCEA DIN BAIE: Privet… cenzură!

În sfârşit, apele s-au limpezit: cartea „Sexul povestit celor mici” va „dispărea din librării începând cu a doua jumătate a acestei zile” – potrivit deciziei ad-hoc a uneia din cele mai importante persoane din guvern. Episcopul de Hâncu, vicar al Mitropoliei Chişinăului şi a întregii Moldove, poate jubila, pot dănţui şi toţi cei aduşi de berze, descoperiţi prin varză sau – în variantă rurală – cumpăraţi de la ţigani pe un căuş de mălai, dar, în aceeaşi măsură pot şi haimanalele de tip Vasea sau Ghena, să-şi ţină lecţiile lor de fiziologie şi ginecologie – în vocabular adecvat – în faţa curioşilor de la grădiniţe şi şcoli primare.

Ah, câte griji pot scoate de pe capul tatei şi mamei munciţi de câştigarea pâinii celei de toate zilele aceşti veşnic repetenţi Vasea şi Ghena! Nici Ionel şi nici Doiniţa nu-şi mai chinuie părinţii cu „Eu de unde m-am luat?” sau cu „De ce suntem diferiţi?”. Ei ştiu tot, au aflat în spatele pubelelor şi numele adevărat al „floricelelor şi vrăbiuţelor”, şi denumirea adevărată a mecanismului de germinare umană. Fericiţi părinţi!…

Numai că, odată cu reinstalarea pietrei de temelie la instituţia cenzurii mai pot apărea şi reacţii adverse. Nu se ştie de unde sare iepurele. În consecinţă, călăuziţi de vechiul principiu că „nu există obiectul – nu există problema”, presupunem că desfăşurarea evenimentelor va fi precum urmează: 1. Se vor interzice internetul şi emisiunile dubioase prin satelit… 2. Se vor elimina pubelele şi alte locuri suspecte. 3. Se vor revizui  bibliotecile publice, iar cărţile ce vor conţine informaţii anatomice şi fiziologice privitoare la copii vor fi predate public focului. 4. Copilele până la vârsta de 25 de ani vor fi dotate cu centuri de castitate, băieţii vor lucra asupra unor studii aprofundate despre berze, varză şi mălai. Vasea şi Ghena vor fi recrutaţi în armată, de preferinţă în Legiunea Stranie.

Lăsând la o parte ceea ce presupune zâmbet ironic în această istorie, mi se pare potrivit să recitim (dacă n-am citit-o!) această carte şi să vedem cine şi de ce a scris-o. Se ştie că Inchiziţia, care de prin secolul al cincisprezecelea şi-a cam dat duhul în restul Europei, în Spania a mai făcut ravagii şi prin cel de al optsprezecelea veac. Şi n-au fost deloc neglijabile sechelele lăsate în mentalitatea spaniolilor. Era şi firesc ca anume în Spania să apară o asemenea carte. Succesul ei a fost fulminant: reeditată în 22 de ţări, tradusă în vreo cinci limbi, şi mai ales în ţările unde fundamentalismul catolic, dar şi cel ortodox (nu stiu cum să-l numesc pe cel chinez!) au lăsat urme adânci, ea a fost scrisă de doi mari specialişti în psihologia infantilă şi sexualitatea umană, materie, cred eu, mai puţin apropiată teologului Episcop de Hâncu.

Acesta este şi motivul pentru care, Domnule Prim-ministru, îmi permit să Vă reproşez faptul că aţi luat o decizie pripită şi nici prea constituţională, fie greşit informat de consilieri, fie presat de numeroasele probleme pe care le aveţi de rezolvat…

Altfel nu pot să-mi explic de ce, dispunând de un spirit de observaţie remarcabil, nu aţi luat în seamă avizul pozitiv al Comisiei de experţi de pe lângă Agenţia de Stat pentru protecţia Moralităţii.

La urma urmei, cartea aceasta e destinată părinţilor, şi nu progeniturilor. Se putea rezolva totul cu un ambalaj şi o etichetă..

Dar după o carte interzisă se poate interzice orice…

Aureliu BUSUIOC

The following two tabs change content below.
Aureliu Busuioc

Aureliu Busuioc