„Vocaliză de toamnă”

MUZICĂ // Astăzi demarează Festivalul Internaţional „Serghei Rahmaninov”

Filarmonica Naţională „S.Lunchevici” va consacra celor 70 de ani de activitate, pe care i-a împlinit de curând, o suită de evenimente remarcabile, primul fiind Festivalul Internaţional Serghei Rahmaninov. Organizatorii evenimentului au ales drept generic titlul uneia dintre cele mai cunoscute lucrări a lui S. Rahmaninov, „Vocaliză de toamnă”, în cadrul festivalului urmând să fie prezentat un florilegiu de creaţii ale eminentului compozitor. Există opinia că Serghei Rahmaninov ar avea origini româneşti.
Festivalul Internaţional „Serghei Rahmaninov” va avea loc la Chişinău în perioada 24 septembrie – 8 octombrie şi va întruni 17 interpreţi şi dirijori din Lituania, Olanda, Germania, Spania, Israel, Rusia, România şi R. Moldova, care vor evolua împreună cu Orchestra Simfonică a Filarmonicii şi Capela Corală „Doina”.

Preţul biletelor va fi de doar 10 lei!

„Am adunat o echipă de sufletişti şi de mari artişti care au pregătit pentru public recitaluri de pian, concerte simfonice, camerale, vocal-simfonice, precum şi o seară de romanţe”, a comunicat directorul Filarmonicii Naţionale Svetlana Bivol la conferinţa de presă din preajma festivalului, evidenţiind că obiectivul acestuia este „integrarea în Europa prin artă”. Svetlana Bivol a mai menţionat că datorită sprijinului acordat de operatorul de telefonie mobilă Moldcell, partener general al festivalului, preţul biletelor s-a micşorat până la 10 lei, astfel fiind facilitat accesul spectatorilor la cele nouă seri de muzică academică rahmaninoviană.

De notat că un asemenea festival „monografic” constituie o continuare a ideii Festivalului Internaţional „Beethovenissimo”, care s-a desfăşurat la Filarmonică anul trecut.

După „Vocaliză de toamnă” va avea loc festivalul duetelor de pian „Strugure de chihlimbar”

Stagiunea jubiliară 2010–2011 se deschide astăzi cu celebra „Vocaliză” a lui Serghei Rahmaninov, vor mai răsuna şi poemul său simfonic „Insula morţilor”, precum şi Concertul nr. 1, pe care pianistul lituanian Gintaras Janusevicius l-a studiat anume pentru acest festival. Concertul inaugural va fi susţinut de Orchestra Simfonică a Filarmonicii Naţionale, condusă de tânărul dirijor Mihai Agafiţa. În zilele următoare, vor avea loc şi mese rotunde televizate, întâlniri de creaţie şi master class-uri cu invitaţii speciali ai festivalului.

După „Vocaliză de toamnă”, Filarmonica Naţională va organiza un alt festival, de piano-duo, numit „Strugure de chihlimbar”.

Irina Nechit