Vladimir Voronin: Aşa nu se mai poate

(Interviu futurologic cu ex-preşedintele RM, ex-preşedintele PCRM, Vladimir Voronin)

Dl Voronin va veni la sediul redacţiei, pe Downing street 19 (vizavi de Poşta Centrală), într-o dimineaţă de sâmbătă geroasă, sumbră, umedă, dar promiţătoare, cu sclipiri jucăuşe ale unui soare matinal destul de insistent, a doua zi după apariţia acestui număr de ziar.

El intră răvăşit de o noapte de nesomn şi frământări existenţiale, de profunde meditaţii ontologice şi deontologice, puţin obosit, dar hotărât să-şi redirecţioneze traseul vieţii într-o altă direcţie, mai bună. Aşa nu se mai poate, demisionez, va repeta el, din când în când, ca pe un refren redescoperit din tinereţea comsomolistă zbuciumată. Va vorbi fluent, pătimaş, într-o frumoasă, pitorească limbă maternă. Fiindcă la acea oră matinală uichendiană (abia trecuse de 7 AM), aveam să fiu singurul jurnalist în redacţie, mi-a revenit mie sarcina onorabilă să realizez acest interviu de-a dreptul istoric, pentru care fapt îi mulţumesc destinului implacabil. (N.N.)

Jurnalul nu se fâţâie

NN: Să fim serioşi, domnule Voronin, nimeni nu va crede că, de bună voie, nesilit de nimeni, aţi decis, nitam-nisam, să părăsiţi PCRM. Dacă nu greşesc, aţi mai făcut o încercare de a părăsi PCRM după ce aţi fost ales preşedintele RM, Jurnal a scris despre aceasta…

VV: De fapt, este a patra încercare, numai că nu am spus la nimeni.

NN: A patra încercare? Dacă nu e secret, de ce aţi ales anume Jurnalul ca, să zic aşa, să vă spovediţi.

VV: Am ales Jurnalul fiindcă a fost cel mai principial, cel mai ferm pe poziţie, nu s-a fâţâit ca alte ziare….

NN: Vă mulţumesc de apreciere, în termeni atât de plastici. Se vede că vă place acest cuvânt. Aş vrea totuşi să explicaţi cititorilor noştri de ce demisionaţi atât de inopinat?

Majoritatea membrilor PCRM nu gândesc cu capul lor

VV: Nu-i greu să explic, măi Nicolae. Nu am nevoie de multe cuvinte. Voi spune numai că Ţurcan şi Stepaniuc au avut dreptate. Când intri într-un râu, în Nistru, de pildă, vrei, nu vrei, te duce curentul… Trebuie să dai tare din mâini ca să nu te ducă cu totul.

NN: Dacă am înţeles corect, nu aţi dorit anticipate, dar v-aţi lăsat dus de curent.

VV: De curent şi de talibanii din partid. Ei vor revanşă, vor război pe viaţă şi pe moarte, ca să nu se aleagă nimic din ţărişoara noastră, să nu se ţină piatră de piatră. Eu când am ieşit la tribună, la plenară, am vrut să spun cu totul altceva, crede-mă, dar, maşinal, am spus o prostie şi toţi s-au luat după mine…

NN: Extraordinar! Maşinal?

VV: Maşinal! Asta-i realitatea! Majoritatea membrilor de partid nu gândesc cu capul lor. Dacă le-aş spune să sară în prăpastie, ar sări. Mi-i ruşine de Ţurcan, de Stepaniuc, de Belcencova…

NN: Dar de Guznac?

VV: Pe Guznac, sincer să fiu, nu-l prea ştiu. Dar cel mai mult mi-i ruşine de poporul moldovenesc…

NN: Se vorbeşte, totuşi, că sunteţi influenţat de un grup radical, antinaţional, în frunte cu Tkaciuk…

VV: Se exagerează, Nicolae, se exagerează. Eu iau deciziile.

O corabie uşoară se răstoarnă mai repede

NN: Credeţi că formaţiunea pe care o vor forma Ţurcan şi Stepaniuc va rupe mult din electoratul PCRM?

VV: Problema nu-i numai în cât va rupe, dar ce impact va avea plecarea lor asupra alegătorilor în general, ce semnal transmit ei societăţii. Semnalul îi că corabia noastră are o spărtură, se scufundă, şi toţi şoarecii, toţi guzganii vor începe să fugă, au şi început. Asta-i greşala fatală a celora care au votat fără să se gândească propunerea mea de a nu participa la alegerea preşedintelui RM. Din 30 mii de membri, am rămas numai cu 8 mii.

NN: Iurie Muntean a spus în numele fracţiunii PCRM din Parlament că plecarea celor patru va face mai uşoară corabia comunistă…

VV: Muntean îi pălit la cap şi nu ştie ce spune! O corabie mai uşoară se răstoarnă mai repede.

Ghimpu îl imită pe Voronin

NN: Aş ruga, totuşi, dacă se poate, fără atacuri la persoană.

VV: De acord. Profit de ocazie şi cer scuze de la toţi, pentru că am spus ”jiţei nesoverşenoletnie”, ”operăţii la cap”, ”paşol nahren”, ”nămol, gunoi şi glod”… Dar fii de acord că şi Ghimpu nu face cum trebuie. ”Liudocica”… Se duce cu buchetul de flori… ”uvajenii”. Ce-i asta, tovarăşi?

NN: De acord, n-a fost un gest elegant din partea lui.

VV: De ce nu îl criticaţi şi pe dânsul cum mă criticaţi pe mine?

NN: Problema lui Ghimpu, mi se pare, e în faptul că el vă imită pe Dvs.

VV: Pe mine?

NN: Da.

VV: Atunci cer încă o dată scuze că i-am dat exemplu prost.

Filat 2

NN: Ştiu că i-aţi recomandat omului de afaceri Nicolae Ciornâi să se ocupe de clubul sportiv ”Zimbru”, să nu se bage în politică. Aţi fost sincer?

VV: Din el ar putea să iasă un Filat 2, pe partea stângă. Dar ar putea şi să nu iasă.

Şah şi mat pentru comunişti

NN: Credeţi că AIE va rezista?

VV: Depinde, depinde mai ales de relaţiile dintre Filat şi Lupu. Eu i-am subapreciat şi pe unul, şi pe altul. Am vrut să-l provoc pe Filat, am crezut că-l voi ademeni pe Lupu cu postul de preşedintele, dar ei s-au dovedit a fi mai şireţi.

NN: Poate mai responsabili?

VV: Poate mai responsabili. Dacă îs responsabili, nu trebuie să insiste, mai ales Lupu, asupra schimbării Constituţiei, ca preşedintele să fie ales de electorat. Lasă să fie ales în parlament, şi să mai reducă din funcţiile preşedintelui. Alianţa s-a pornit pe un drum bun, are şansa să pună funcţia de prim-ministru la locul ei, ca principala funcţie în stat într-o republică parlamentară. Dacă Alianţa nu vrea să se destrame, lasă să nu îmble la Constituţie, lasă să facă alegeri la toamnă şi să încerce încă o dată să-l aleagă pe Lupu. Dar nu înainte de a-l schimba pe Todercan. Acela îi un fanatic al linguşelii. Mă arăta de zece ori pe zi la televiziunea naţională. I-am poruncit să nu mă mai arăte… Seamăn eu cu Kim Ir Sen? Victor Ghiugo spunea că…

NN: Vă referiţi la Victor Hugo?

VV: Da. El spunea că un ticălos nu va recunoaşte că-i ticălos, va căuta întotdeauna un ideal ca să îndreptăţească ticăloşiile sale….

NN: Vă referiţi la Todercan?

VV: Crede ce vrei.

NN: Bine. Să presupunem că Alianţa ţine cont de sugestia Dvs, nu modifică nimic şi organizează alegeri anticipate. Şi dacă nu-i ajung iarăşi voturi pentru a alege preşedintele, două sau trei voturi sau chiar unul? Dacă comuniştii refuză din nou să voteze?

VV: Asta-i! Comuniştii nu vor mai putea refuza. Şi şah şi mat pentru ei. Dacă refuză, s-a zis cu ei. Cine va mai vota la alte alegeri anticipate cu ei? Aşa va fi păstrată Alianţa, fiindcă dacă se vor începe a lupta între ei Filat, Lupu, Chirtoacă… Schimbările importante să fie lăsate pentru mai târziu, când va fi mai mult timp pentru căutarea consensului…

To be or not to be

NN: Nu era mai raţional să rămâneţi în PCRM, să încercaţi să schimbaţi situaţia?

VV: M-am săturat, Nicolae, m-am săturat, a durat prea mult istoria asta. În suflet, eu nu-s comunist, crede-mă…

NN: Acum partidul ce va face?

VV: Asta-i întrebarea, cum spunea Şekspir. Să sperăm că totul va fi bine. Nicolae Iorga are o poezie care mi s-a întipărit în minte şi mi-o amintesc când mi-i greu în viaţă. (Recită.) Răbdare noaptea, muncitori,/ Profeţi cu ochi aprinşi, răbdare/ Lumina falnicilor zori/ Acum sau mai târziu răsare.

NN: E vorba de acel Nicoale Iorga al cărui bust se află pe strada Nicolae Iorga din Chişinău, istoric român?

VV: El a fost mare istoric moldovan.

NN: Moldovean român.

VV: De acord.

NN: Să încheiem pe această notă consensuală, potrivită pentru sezonul hibernal, în ajun de Crăciun. Vă mulţumesc pentru interviu şi vă mai aşteptăm cu alte ocazii, domnule Voronin.

VV: Vă mulţumesc şi eu şi vă rog să le transmiteţi la mulţi ani cititorilor Jurnalului.

NN: Cu plăcere.

The following two tabs change content below.