Vladimir Putin, un spion mediocru

Mărturiile foştilor ofiţeri KGB despre parcursul lui Putin în serviciile secrete ruse

Revista franceză „L’Express” a publicat recent o serie de materiale despre Vladimir Putin, cu prilejul vizitei pe care acesta a făcut-o în Germania unde a fost colonel al serviciilor secrete sovietice. De la agent la preşedinte, un parcurs impresionant? Această opinie nu este împărtăşită de vechii săi colegi din KGB. Cinci dintre aceştia mărturisesc.

După cum se ştie, Vladimir Putin este un fost agent KGB, serviciile secrete ale fostei URSS temute pentru eficacitatea lor. Însă agentul Putin, departe de a fi un erou, a avut în cadrul acestor servicii un parcurs fără relevanţă. La apogeul carierei sale, între 1984 şi 1990, actualul preşedinte rus era director al Casei de prietenie germano-sovietice din Dresda, Republica Democrată Germană. O adevărată sinecură într-o țară în care STASI îşi făcea foarte bine meseria. Putin era de fapt redus la şomaj tehnic. Deşi a fost apreciat de către superiorii săi, el n-a îndeplinit nicio misiune de arme, în schimb a fost decorat cu Medalia de Merit a Armatei populare germane. O medalie de ciocolată…

„L’Express” i-a intervievat pe foştii angajaţi ai serviciilor secrete despre Vladimir Putin şi sistemul său. Cele cinci mărturii culese la Moscova au valoare de document, estimează autorii.

„Cariera de spion a lui Putin a fost mediocră”

Valeri Şireaev, 53 de ani, vechi agent KGB, astăzi director adjunct al ziarului „Novaya Gazeta”, estimează că preşedintele rus, ex-spion ascuns la Dresda, a avut foarte puţine riscuri în timpul serviciului său. „Pe o scară de la 1 la 10, Vladimir Putin a fost expus la zero pericol! Fiind trimis la Dresda, era la fel de riscant cum ai trimite astăzi în misiune un spion francez la Limoges sau Perpignan. La acea vreme, agenții secreți reali erau trimişi în Londra sau Paris, în spatele liniilor inamice, cu acoperire diplomatică sau ca interpreţi. Cariera sa de spion a fost mediocră; la Dresda, el trebuia să se plictisească cu certitudine.

„Vladimir Putin a distrus valorile KGB-ului”

Aleksei Kondaurov, 63 de ani, şi-a făcut serviciul în structura KGB responsabilă de combaterea subversiunii ideologice. Potrivit lui, Putin este nu numai un lider rău pentru Rusia, dar, de asemenea, un cap slab al serviciilor secrete. „Adevăratul mare lider nu este Putin, ci Iuri Andropov. Putin critică constant abuzurile comise în anii ’90, dar el însuşi a colaborat cu toţi oligarhii pe care îi acuză că au distrus statul rus. El a distrus valorile KGB-ului. După Congresul XX al PCUS (1956), serviciile secrete au fost plasate sub controlul puterii politice în scopul de a evita derapajele din timpul lui Stalin. În regiune, secretarii locali ai PC aveau autoritate asupra serviciilor secrete, şi nu invers. De exemplu, nicio filare nu era întreprinsă fără autorizaţia prealabilă a unui procuror. Astăzi, apropiaţii puterii lansează filări mituind anchetatorii FSB, care acţionează adesea în afara cadrului legal. FSB este un satelit ieşit din orbita sa. Putin nu numai că e un conducător prost pentru Rusia, dar şi pentru serviciile noastre secrete”.

„Putin a ordonat luarea ostaticilor la Beslan pentru a-şi întări puterea”

Anatoli Ermolin, ex-membru al KGB şi fost deputat al „Rusiei Unite”, a criticat asaltul forţelor speciale împotriva şcolii de la Beslan. Din cauza acestei atitudini a fost exclus din partid şi nu are acces la presă: „În fiecare zi, mulţi prieteni îmi solicită opinia. În timpul manifestaţiilor anti-Putin din iarna 2011-2012, foştii mei colegi se lamentau: ‚Situaţia ţării este rea, dar în afară de Putin nu există nimeni’. Eu am luat cuvântul: ‚Ascultaţi, sunt 40 de colonei în această sală. Membrii acestei adunări sunt mai puţin instruiţi sau mai puţin inteligenţi decât el?’ S-a lăsat o tăcere grea”.

„Niciodată Rusia n-a avut un aparat de stat mai corupt”

Sancţionat pentru că a participat la manifestaţiile anti-Putin, Ghenadi Gudkov, ex-membru al KGB, a plătit scump pentru criticile sale împotriva puterii. El şi-a pierdut afacerea, iar angajaţii săi au devenit şomeri. „Niciodată Rusia n-a avut un aparat de stat mai corupt. Niciodată degradarea morală a elitelor n-a atins un asemenea nivel. Ei se proclamă patrioţi, dar îşi petrec vacanţele numai în Occident, unde îşi păstrează banii şi îşi ţin familiile. De fiecare dată când mă gândesc la Putin, îmi amintesc cuvintele lui Vladimir Vîsoţki: ‚Ne lipseşte un adevărat conducător în această casă de nebuni…’ ”.

„În FSB, corupţia este de nestăpânit”

După părerea lui Iuri Ghervis, 50 de ani, fost agent KGB devenit judecător de instrucţiune, nepotismul domină astăzi în serviciile secrete ruse. „Format de KGB, am lucrat din 1986 ca judecător de instrucţie la dosarele politice sensibile: cele de înaltă trădare, subversiune, afaceri de drept comun implicând personalităţi. În epocă, structura era ermetică, cu criterii de recrutare foarte stricte: studii de personalitate, analiza anturajului familial etc. Corupţia era inexistentă. Disidentul Andrei Saharov a spus că KGB-ul era structura cea mai puţin coruptă din URSS. Şi avea dreptate. Vladimir Putin n-a păstrat acest lucru. La FSB, corupţia este astăzi de nestăpânit. Recrutarea se face prin nepotism, calcul privat. Tichetul de intrare se plăteşte ca în taxi. Foarte implicaţi în economie, agenţii servesc drept ‚acoperiş’ [protecţie cu plată] conducătorilor de întreprinderi. Nu aşa se construieşte un stat.” (În română de Ilie Gulca)

 

 

The following two tabs change content below.