Vladimir Plahotniuc, cercetat PENAL şi în Rusia

Şedinţa Parlamentului R.Moldova din 25.04.2013. Foto: Nadea Roşcovanu

După instituţiile de drept din România, oligarhul Vladimir Plahotniuc a ajuns şi în vizorul celor din Federaţia Rusă. Comisia de Investigaţii de la Moscova a deschis un dosar penal în care şeful PD este acuzat de omorul mai multor persoane, săvârşit cu cruzime într-un grup organizat. Despre aceasta scrie agenţia de presă rusă Rosbalt care face referire la o sursă din cadrul instituţiilor de drept din Rusia. În dosarul cauzei, Plahotniuc este acuzat de omorul a cel puţin două persoane, săvârşit cu cruzime, într-un grup organizat, motivat de ură rasială politică, ideologică şi etnică. O instanţă de la Moscova a înregistrat, în absenţa sa, o cerere de arestare a lui Plahotniuc, scrie jurnal.md.

Sursele agenţiei ruse au refuzat să ofere mai multe detalii despre dosar, dar au precizat că infracţiunile nu au fost comise în Rusia. Rosbalt precizează că o tentativă de asasinat, legată de numele lui Plahotniuc, a avut loc în martie 2012, la Londra, asupra lui Gherman Gorbunţov.  Killerul Vitalie Proca, care a deschis focul asupra bancherului rus, a fost reţinut la Moscova şi apoi extrădat în România.

Recent, într-un interviu oferit în exclusivitate pentru Jurnal TV, Proca a mărturisit că Vladimir Plahotniuc este cel care a comandat asasinarea lui Gorbunţov. Pe lângă atacul asupra lui Gorbunţov, Proca a făcut mărturisiri şi despre alte asasinate în care ar fi fost implicat Plahotniuc. Potrivit sursei Rosbalt, cel mai probabil, atacul asupra lui Gorbunţov are legătură cu faptul că, înainte de a se stabili la Londra, bancherul a cumpărat acţiuni de la la Universalbank şi a avut un conflict cu celălalt acţionar.

„Mai curând, acesta este unul dintre atacurile numeroase, care au loc în ultimul timp asupra liderul Partidului Democrat. Aceste atacuri au originea la Moscova şi sunt legate direct cu activitatea politică. Aceasta nu este prima dată, când împotriva persoanelor oficiale din Chişinău se fabrică dosare. Este o încercare de a influenţa asupra vectorului de dezvoltare al Chişinăului”, a declarat Vitalie Gamurari. Vladimir Plahotniuc se află acum în vizită în SUA, unde, potrivit unui comunicat al Partidului Democrat, are planificate întâlniri cu demnitari americani.


Începând cu luna aprilie a acestui an, oligarhul Vladimir Plahotniuc este şi în vizorul instituţiilor de drept din România. Jurnal TV a intrat în posesia unei ordonanţe de începere a urmării penale “in rem”, adică pe fapte, emisă de către Direcţia de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism de la Bucureşti.

Astfel, şeful PD, Vladimir Plahotniuc, este vizat într-o anchetă pentru constituirea unui grup infracţional, şantaj, înşelăciune şi spălare de bani. Investigaţia a fost dispusă în baza unei plângeri depuse de către Veaceslav Platon în august 2016, pe când afaceristul era la Kiev.

Plahotniuc a fost implicat în mai multe scandaluri de proporţii, cum ar fi monitorizarea sa de Interpol pentru legături cu gruparea mafiotă rusă Solnţevskaia. În anul 2012 Curtea de Justiţie de la Londra a prezentat dovezi potrivit cărora Plahotniuc este beneficiarul atacurilor raider produse în Moldova în anii 2010 şi 2011.

De precizat că Plahotniuc deţine, pe lângă cetăţenia Republicii Moldova, cea a României, dar şi  Rusiei. Controversatul oligarh a încercat să-şi ascundă de mai multe ori identităţile. Acesta a fost cercetat în România pentru fals privind identitatea, după ce s-a constatat că, în perioada noiembrie 2009 – mai 2011, a folosit pe teritoriul Republicii Moldova numele Vladimir Plahotniuc, iar pe teritoriul României – numele Vlad Ulinici.

The following two tabs change content below.
Avatar

Jurnal de Chișinău

Avatar

Ultimele articole de Jurnal de Chișinău (vezi toate)