Vladimir Groisman, numit premier interimar al Ucrainei

grosmanPremier interimar al Ucrainei a fost numit vicepremierul Vladimir Groisman (foto), ministru al Dezvoltării regionale și construcțiilor, a anunțat ministrul Afacerilor Interne al Ucrainei, Arsen Avakov, informează Interfax, citat de ziuaveche.ro

„Premier interimar a fost numit, în cadrul ședinței de guvern, Vladimir Groisman”, a notat Avakov pe pagina sa de Facebook. Arseni Iațeniuk și-a anunțat demisia joi, după dizolvarea coaliției guvernamentale proeuropene. Iațeniuk și-a motivat demersul prin faptul că „nu există o nouă coaliție, iar fosta coaliție a republicii parlamentar-prezidențiale s-a destrămat”. „Îmi anunț demisia în contextul dizolvării coaliției și blocării inițiativelor guvernamentale”, a declarat Iațeniuk.

În cazul în care o nouă coaliție parlamentară nu va fi formată în decurs de 30 de zile, președintele Ucrainei va putea dizolva parlamentul și cere organizarea de alegeri legislative anticipate.

Coaliția guvernamentală din Parlamentul ucrainean s-a dizolvat joi, a declarat președintele legislativului, Oleksandr Turcinov, ceea ce deschide calea pentru alegeri legislative anticipate, relatează AFP.

„Coaliția parlamentară ‘Calea Europeană‘ a încetat să existe în Parlament”, a declarat Turcinov în fața deputaților. Două partide politice ucrainene, Udar (centru-dreapta), condus de fostul campion mondial la box Vitali Kliciko, și Svoboda (dreapta naționalistă), condus de Oleg Tiagnibok, au anunțat joi retragerea din coaliția aflată la putere la Kiev.

Președintele Ucrainei, Petro Poroșenko, a solicitat în mod public organizarea unui scrutin legislativ anticipat, care ar urma să-i permită să-și constituie o majoritate solidă, capitalizându-și succesul în alegerile prezidențiale, în cadrul cărora a obținut 55% din voturi.