Vlad Filat: „Sunt un eurooptimist incurabil” // INTEGRARE EUROPEANĂ

„Procesul de integrare europeană trebuie să continue, pentru ca acesta este de o importanţă fundamentală, chiar existenţială pentru întreaga lume, nu doar pentru europeni”. (Vaclav Havel)

 

Cu aceste cuvinte ale ilustrului om politic ceh Vaclav Havel, una din cele mai remarcabile personalităţi ale secolului XX, simbol al luptei pentru libertate şi pentru democraţie, a culminat discursul premierului R. Moldova, Vlad Filat, la ceremonia de inaugurare a noului an academic la Colegiul Europei din Natolin (Polonia), care s-a desfăşurat în seara zilei de 29 octombrie 2012.

 

Pentru Republica Moldova, Polonia reprezintă un model sub mai multe aspecte şi, în primul rând, în ceea ce ţine de promovarea reformelor democratice şi a integrării europene

 

„E o onoare și o plăcere să mă aflu astăzi aici, împreună cu domniile voastre. Mă bucur sincer că acest campus de la Natolin al Colegiului European acordă o atenție deosebită prezentului și viitorului Parteneriatului Estic, din care face parte și Republica Moldova. Acum zece ani, când Polonia era pe punctul de a adera la Uniunea Europeană, se spunea că vor trebui să treacă decenii până când ţări ca Polonia vor deveni actori importanți în Europa. Dar, dacă privim în jur, astăzi Polonia are o economie de piață dinamică, iar decalajul dintre ea și națiunile mai bogate ale continentului se atenuează constant. Pentru Republica Moldova, Polonia reprezintă un model sub mai multe aspecte şi, în primul rând, în ceea ce ţine de promovarea reformelor democratice şi a integrării europene.

 

Pot să spun astăzi că Moldova se schimbă. Noi luăm decizii dificile necesare pentru a construi o Moldovă puternică, în care generațiile viitoare să aibă parte de mai multă prosperitate și mai multe oportunităţi, o Moldovă care ar ocupa locul său binemeritat în marea familie a democraţiilor europene, fiind un stat democrat, pluralist, cu economie dezvoltată și cetățeni liberi.

 

Dar schimbarea nu este tot timpul una ușoară. Nu există formule general acceptate pentru schimbări. Însă, noi am reuşit să luăm o decizie consolidată în ceea ce ţine de schimbările în Republica Moldova. În consecinţă, modernizăm Moldova împreună, pentru a putea face față provocărilor secolului XXI. Modernizăm sistemul nostru educațional, pentru a fi competitivi într-o lume globalizată. Modernizăm poliția, astfel încât să se respecte și să se aplice legea. Simplificăm politica fiscală și regimul vamal, pentru a facilita și dezvolta mediul de afaceri. Toate acestea sunt obiective sprijinite pe larg de către cetățeni.

 

Doar printr-o societate care are acces la cunoştinţe, avem şanse să realizăm saltul de care avem nevoie pentru a aduce cetăţenii Republicii Moldova în spaţiul valoric european

 

Însă, după cum e cunoscut oriunde, fiecare reformă îşi are oponenţii săi. Oponentul de bază pe care îl avem în Republica Moldova este mentalitatea, mai cu seamă a celor care se află în administrare încă din perioada trecutului comunist. Fiind întrebat după trei ani de exercitare a mandatului de prim-ministru care sunt cele trei priorităţi pentru perioada de viitor, răspunsul meu a fost unul conştient: educaţie, educaţie şi încă o dată educaţie. Noi conştientizăm că doar printr-o societate care are acces la cunoştinţe şi care poate face faţă cerinţelor unei lumi tot mai globalizate, noi avem şanse să realizăm acel salt, de care avem nevoie pentru a aduce cetăţenii Republicii Moldova în spaţiul valoric european.

 

Suntem conștienți că nu vom fi membri ai UE anul acesta sau anul viitor și, probabil, nici peste încă un an. Suntem conștienți că aderarea va veni doar atunci când vom demonstra că putem fi parteneri responsabili. În acest context, vreau să vă spun că avem intenţia să devenim parte a Uniunii Europene, dar nu în calitate de Cenuşăreasă. Noi dorim să ne integrăm ca o parte a familiei europene, să contribuim la stabilitatea Europei, la plus-valoare, în marea familie europeană.

 

Primul pas spre aderare va fi făcut anul viitor, când vom finaliza negocierile şi vom semna Acordul de Asociere cu UE, Acordul privind Zona de Comerţ Liber, Aprofundat și Cuprinzător cu UE, precum şi vom finaliza Planul de Acţiuni privind liberalizarea regimului de vize. Aceasta va însemna o perspectivă europeană clară pentru Republica Moldova şi ne dorim ca această perspectivă să se regăsească şi în documentul final al Parteneriatului Estic, care va avea loc la Vilnius, la sfârşitul lunii noiembrie anul viitor.

           

Moldova este o ţară mică, cu o economie mică, dar, cu un viitor mare

Mai mulă Europă pentru Moldova înseamnă mai multe locuri de muncă, mai multă competiţie, mai multe investiţii şi mai multă speranţă pentru viitor. Moldova este o ţară mică, cu o economie mică, dar, cu un viitor mare. Raportul comerţului nostru la PIB este de peste 90%. Comerţul este combustibilul economiei noastre. Iar integrarea în UE – „Mai mulă Europă” – înseamnă mai mult comerţ competitiv, înseamnă mai multă şi o mai bună protecţie a consumatorilor noştri împotriva monopolurilor. Ca parte a celei mai mari pieţe de desfacere în lume, am putea fi o destinaţie valabilă pentru capital din astfel de ţări ca Franţa, Irlanda, Germania, Ungaria, România şi, desigur, Polonia. Iar investiţiile vor însemna locuri de muncă mai bune şi mai bine plătite, noi stimulente pentru cetăţenii noştri care au părăsit ţara în perioada de după  dobândirea independenţei, pentru a se întoarce acasă. Ne aşteptăm la o întoarcere semnificativă în Moldova, deoarece cetăţenii vor şti că se pot întoarce, fără a-şi pierde dreptul de a locui şi a munci, în altă parte.

În acest proces, Polonia a fost şi rămâne un foarte bun prieten al Moldovei, prin intermediul sprijinului constant în procesul cooperării.

Sunt mândru că putem demonstra tuturor partenerilor noştri europeni că noi, în Republica Moldova, putem fi de încredere

              

Într-adevăr, este corect să afirmăm că Polonia a fost motorul Parteneriatului Estic: un indicator al rolului important pe care-l are în Europa. Parteneriatul Estic a fost benefic pentru Moldova, deoarece ne-a stabilit o provocare. A trebuit să muncim din greu pentru a face faţă cerinţelor Uniunii Europene.

 

Iar când aud vorbindu-se din ce în ce mai mult despre faptul că Moldova este campionul Parteneriatului Estic, mă simt foarte mândru. Mândru de efortul depus de către toţi cetăţenii noştri, pentru a oferi ce am promis. Mândru că am făcut faţă acestei sarcini cu succes. Se mai spune că Moldova este „o poveste de succes”, obiectivul nostru este ca să trecem de la „o poveste de succes”, la o realitate de succes, iar asta înseamnă realizări concrete. Mai mult, sunt mândru că putem demonstra tuturor partenerilor noştri europeni, că noi, în Republica Moldova, putem fi de încredere şi că ne respectăm promisiunile.

 

Eu cred în Europa şi cred în Republica Moldova ca parte integrantă a spaţiului valoric european

 

Promoţia Dvs. poartă numele lui Vaclav Havel, una dintre cele mai vizionare personalităţi europene din Europa ultimilor decenii – un campion al luptei pentru democraţie şi drepturile omului, dar şi al unificării europene. De aceea, ţin să închei cu un citat din Vaclav Havel, care spunea că „procesul de integrare europeană trebuie să continue, pentru că acesta este de o importanţă fundamentală, chiar existenţială pentru întreaga lume, nu doar pentru europeni”.

De aceea, vă rog ca, atunci când veţi absolvi această instituţie de învăţământ excelentă – Colegiul Europei – să nu uitaţi nici măcar pentru o clipă că realizarea acestei viziuni – construcţia Europei integrate – nu este finalizată.

 

Şi este responsabilitatea, chiar obligaţia noastră a tuturor, să continuăm acest efort de avansare a integrării europene care a adus Europei atâtea decenii de pace, democraţie şi prosperitate. Sunt un eurooptimist incurabil. Oboseala europeană despre care se vorbeşte, pesimismul european sau aceste discuţii interminabile nu ne afectează, suntem imuni la astfel de afirmaţii. Eu cred că orice obiectiv care este pus în faţa oricărei societăţi, dacă în realizarea acestui obiectiv este responsabilitate şi perseverenţă, orice scop este posibil de obţinut. Eu cred în Europa şi cred în Republica Moldova ca parte integrantă a spaţiului valoric european.”

 

The following two tabs change content below.
Avatar

Jurnal de Chișinău

Avatar

Ultimele articole de Jurnal de Chișinău (vezi toate)