Vlad Filat: “Realizările din 2010 trebuie să-şi găsească continuarea în 2011”

Interviu acordat în exclusivitate pentru agenţia “MOLDPRES” de prim-ministrul Republicii Moldova, Vlad Filat

Întrebare: Dle prim-ministru, se apropie de sfîrşit anul 2010. Cum a fost acest an pentru Republica Moldova?

Vlad Filat: Unul foarte important. După o lungă perioadă de stagnare, ţara noastră a început în sfîrşit să se dezvolte în baza unor priorităţi clar stabilite. În 2010, Republica Moldova a depăşit recesiunea, iar în primele nouă luni ale anului curent am înregistrat o creştere economică de 6,5%. Tot în acest an, am obţinut un suport important în valoare de 2,6 mlrd dolari SUA (în cadrul reuniunii donatorilor din martie, de la Bruxelles), bani ce urmează a fi utilizaţi pentru dezvoltarea noastră în continuare. În 2010, au demarat negocierile pe marginea Acordului de asociere cu Uniunea Europeană, dialogul pe marginea liberalizării regimului de vize (recent, a fost aprobat Planul de acţiuni în acest sens), precum şi pe marginea Acordului de comerţ liber şi aprofundat cu UE. Relaţiile cu ţările vecine au revenit la normalitate şi au cunoscut o dezvoltare continuă. Dintr-un stat izolat în plan extern, Republica Moldova a devenit un stat înconjurat de prieteni, cu perspective de dezvoltare clare.

Am avansat şi pe calea soluţionării problemelor interne. A sporit nivelul de protecţie socială a cetăţenilor, accesul la servicii medicale, s-a îmbunătăţit situaţia în domeniul educaţiei, culturii etc. Unele progrese au fost înregistrate şi pe filiera ce vizează reglementarea problemei transnistrene, cum ar fi: stabilirea unui dialog permanent la nivel de reprezentanţi politici, reluarea activităţii grupurilor de lucru mixte, aducerea problemei transnistrene pe agenda discuţiilor marilor puteri, soluţionarea unor probleme cu caracter social ca reluarea circulaţiei trenului Chişinău-Odesa prin regiunea transnistreană, asigurarea cu poliţe medicale din contul Guvernului a 14 categorii de beneficiari din stînga Nistrului etc.

Dintr-un anumit punct de vedere, acest an implică şi unele conotaţii istorice. Este anul în care Republica Moldova a pornit ferm spre marea familie a democraţiilor europene, proces de maximă responsabilitate, care presupune şi ample transformări pe interior cu scopul de a asigura un nivel de viaţă calitativ nou cetăţenilor Republicii Moldova.

Î: În acest an, Republica Moldova a fost implicată şi în două scrutine…

V.F.: Ambele scrutine au reprezentat un triumf al democraţiei. În premieră absolută, după mulţi ani, s-a văzut că şi în Republica Moldova pot fi organizate scrutine cu adevărat libere şi corecte, în cadrul cărora partidele îşi pot promova nestingherit ideile şi programele, iar cetăţeanului i se oferă şansa de a alege, fiind bine informat şi neinfluenţat de nimeni.

Dacă e să privim aceste scrutine prin prisma rezultatului, atunci putem trage şi altfel de concluzii. Cu referire la alegerile parlamentare anticipate din 28 noiembrie 2010, ar fi de menţionat că rezultatul lor este unul îmbucurător. Peste 60% din alegători au pledat pentru un viitor necomunist, liber, democratic, european. Pentru mine personal şi pentru Guvernul pe care-l conduc, rezultatul alegerilor a fost şi un vot de încredere, o confirmare a faptului că cetăţenii apreciază şi susţin acele transformări pe care le-am demarat acum mai bine de un an, acel curs de dezvoltare al ţării pe care l-am stabilit şi îl urmăm cu stricteţe.

Despre referendumul din 5 septembrie 2010, pot spune că, dacă reuşea, astăzi am fi putut constata depăşirea crizei constituţionale şi am fi avut garanţia unei dezvoltări stabile în următorii patru ani. Sper că măcar acum acei care au fost împotriva referendumului şi au chemat lumea să-l boicoteze, recurgînd inclusiv la minciună, manipulare şi dezinformare, au înţeles ce au făcut şi conştientizează faptul că anume lor le revine întreaga responsabilitate pentru situaţia în care ne-am pomenit.

Dincolo de aceste constatări, rămîn, totuşi, optimist şi cred că vom reuşi să identificăm acea formulă care ne va permite să asigurăm continuitatea şi finalitatea proceselor începute acum mai bine de un an, în conformitate cu voinţa exprimată de alegători în cadrul scrutinului din 28 noiembrie 2010.

Î: În ce măsură a fost afectată dezvoltarea ţării în 2010 de condiţiile de instabilitate politică?

V.F.: Trebuie să recunoaştem că instabilitatea politică ne-a dezavantajat şi cînd spun acest lucru am în vedere nu un partid anume sau Guvernul, ci întreaga ţară. Incertitudinea şi nesiguranţa pe care le-a implicat pe alocuri starea de instabilitate politică, i-au determinat pe mulţi potenţiali investitori să fie mai precauţi. De asemenea, a fost afectată într-o oarecare măsură şi viteza cu care au fost implementate anumite soluţii pentru probleme mai vechi. Nu în ultimul rînd, instabilitatea politică şi-a lăsat amprenta şi asupra comportamentului actorilor politici. De aceea, este foarte important ca soluţiile pe care le vom identifica în perioada postelectorală să ia în calcul doleanţele alegătorilor, să fie eficiente, de durată şi să excludă o nouă situaţie de instabilitate politică.

Î: Pe lîngă criza financiar-economică şi cea constituţională, o altă mare problemă cu care s-a confruntat ţara în 2010 au fost inundaţiile…

V.F.: Într-adevăr, inundaţiile din acest an au fost o calamitate fără precedent pentru Republica Moldova. În urma inundaţiilor, au fost afectate 16 raioane din ţară. În noaptea din 5 spre 6 iulie 2010, s-a produs o ruptură a digului de protecţie din satul Nemţeni (Hînceşti), fapt ce a cauzat inundaţii grave într-o serie de localităţi din raioanele Hînceşti şi Cantemir. În consecinţă, au fost inundate 1084 case de locuit şi 6114 ha de terenuri agricole. Au fost evacuate 3 114 persoane. Impactul inundaţiilor, analizat din prisma necesităţilor de reabilitare, se cifrează la 77,5 mln USD, care reprezintă 1,4% din PIB. Cu suportul partenerilor de dezvoltare şi al oamenilor, am reuşit să gestionăm situaţia creată. Pînă la momentul actual, cea mai mare parte din sinistraţi au fost asiguraţi cu locuinţe, urmînd ca în zilele următoare acest proces să fie finisat. În total, cu locuinţe noi urmează să fie asigurate peste 700 de familii. De asemenea, au fost despăgubiţi toţi acei care au fost afectaţi într-o măsură mai mare sau mai mică de inundaţii. Nu a fost uşor, mai ales dacă luăm în calcul faptul că în doar cîteva luni a trebuit să construim un sat de la zero. Dar, am demonstrat că acolo unde există voinţă, unde se munceşte, numaidecît îţi atingi obiectivele.

Î: La sigur, în 2010 au fost şi nereuşite. În opinia Dvs., care au fost acestea?

V.F.: Aş prefera să vorbim despre lucruri care ar fi putut să se întîmple, dar care, din anumite motive, au rămas nerealizate. La acest capitol, aş menţiona, în special, faptul că prea puţin s-a avansat în ceea ce ţine de consolidarea societăţii. Condiţiile politice deloc uşoare, presiunea factorului electoral, perioada scurtă de timp pe care am avut-o la dispoziţie au avut o influenţă decisivă în acest sens. De aceea, în opinia mea, consolidarea societăţii în jurul unor principii, valori şi scopuri comune rămîne un obiectiv prioritar, la realizarea căruia va trebui să muncim în continuare. Numai prin eforturi comune, fiind uniţi, vom ajunge un stat liber, democratic, european, prosper.

În context, aş mai menţiona şi faptul că acea creştere economică, despre care am amintit mai sus, ar fi fost mai sesizabilă dacă nu am fi moştenit o ţară în pragul falimentului, nu ar fi trebuit să acoperim “găurile bugetare” lăsate de comunişti, nu ne-am fi confruntat cu inundaţii. Atunci, la sigur, am fi reuşit să facem mult mai multe, astfel încît cetăţeanul să resimtă din plin schimbările benefice ce au avut loc în ultimul an.

Î: Ce aşteptaţi de la 2011?

V.F.: Nu trebuie să aşteptăm, ci să acţionăm. În 2010 a fost pusă baza pentru dezvoltarea normală a ţării în continuare. De aceea, în 2011 trebuie să asigurăm continuitatea proceselor începute. Avem scopuri şi priorităţi clar stabilite: creştere economică stabilă prin continuarea acţiunilor în vederea demonopolizării, liberalizării, reformării proceselor economice, dezvoltarea unui sistem eficient de protecţie socială, reabilitarea şi dezvoltarea infrastructurii, continuarea cursului de integrare europeană, promovarea unei politici de reintegrare a ţării ce ar permite identificarea unei soluţii durabile pentru conflictul transnistrean, dezvoltarea parteneriatelor strategice cu vecinii şi cu alte ţări cu care ne dorim să avem astfel de relaţii etc. Într-un cuvînt, acel vot de încredere, primit de la cetăţeni la 28 noiembrie, trebuie pus în aplicare, astfel încît visul oamenilor de a trăi într-un stat liber, democratic, european şi prosper să devină realitate.

Î: Vă mulţumim pentru interviu şi vă dorim succese în continuare.

© Moldpres 2010

PP

The following two tabs change content below.
Avatar

Jurnal de Chișinău