Vlad Filat: „Nu avem dreptul moral să neglijăm opţiunea alegătorilor”

POSTELECTORALĂ // Interviu cu prim-ministrul RM Vlad Filat, lider al Partidului Liberal Democrat din Moldova

–      Dle Filat, cum aţi caracteriza rezultatele alegerilor parlamentare anticipate?

La 28 noiembrie 2010, poporul Republicii Moldova a reconfirmat prin vot programul de relansare a ţării şi traseul european pe care ni le-am asumat acum un an, odată cu instalarea guvernului liberal democrat. Peste şaizeci la sută din cetăţenii care au participat la scrutin au votat pentru democraţie, iar din aceştia jumătate au optat pentru Partidul Liberal Democrat din Moldova.

Votul pentru PLDM, investiţie pentru viitor

Aş vrea să menţionez că, în premieră, în ultimii ani, am avut un scrutin ce s-a desfăşurat în condiţii cu adevărat democratice. Concurenţii şi-au putut promova programele şi mesajele în condiţii libere, instituţiile statului şi-au făcut datoria în conformitate cu norma legală, presa şi-a putut exercita misiunea nestingherit. Altceva este că unele partide şi mijloace de informare în masă au abuzat de norma legală şi de standardele democratice, dar aceasta este deja altă întrebare. În general, însă, cetăţenii au avut condiţii pentru a-şi exprima votul liber, iar alegerea pe care au făcut-o în favoarea democraţiei nu poate decât să ne bucure.

–      Cum explicaţi faptul că PLDM practic şi-a dublat rezultatul în comparaţie cu precedentele alegeri parlamentare?

Pentru noi, aceasta este o dovadă că acţiunile noastre, principiile de care ne conducem şi rezultatele pe care le înregistrăm se bucură de o importantă susţinere în societate. Exprim recunoştinţă şi le mulţumesc din suflet celor peste jumătate de milion de cetăţeni care şi-au investit speranţa şi încrederea în Partidul Liberal Democrat din Moldova. Vă asigur că orice vot pentru PLDM reprezintă o investiţie în viitorul Republicii Moldova şi al cetăţenilor săi. Nu va trece mult timp şi cetăţenii se vor convinge o dată în plus că au făcut o investiţie profitabilă.

Cetăţenii RM din afară

vor să revină într-o ţară europeană

Avem mandatul şi datoria morală de a fi la înălţimea aşteptărilor alegătorilor – atât ale celor din ţară, cât şi ale celor care îşi câştigă existenţa în afară ţării. Am rămas cu toţii profund impresionaţi de cozile imense pe care le-au făcut concetăţenii noştri la secţiile de vot de peste hotare. Mesajul pe care ni l-au transmis este unul simplu şi firesc: ei vor să revină într-o ţară liberă, democratică şi prosperă. Ei vor să revină într-o ţară europeană. Noi vom face tot ce este omeneşte posibil ca visul lor să devină realitate!

În acelaşi timp, avem o mare responsabilitate şi faţă de partenerii noştri externi. Ei ne încurajează acum să depăşim cât mai repede această perioadă postelectorală şi să continuăm proiectele comune de dezvoltare, lansate în ultimul an.

–      Apropo, în ultimul timp, aţi avut mai multe întrevederi şi convorbiri telefonice cu factori de decizie din Occident. Cum se explică acest interes faţă de situaţia postelectorală din Republica Moldova?

Imediat după alegeri, PLDM a demarat, pe lângă procesul de consultări cu potenţialii parteneri de coaliţie de pe segmentul democratic, proeuropean, şi procesul de consultări cu partenerii occidentali, în special cu colegii din cea mai mare familie politică europeană – Partidul Popular European. Aş aminti aici de discuţiile cu premierul italian Silvio Berlusconi, premierul maghiar, Viktor Orban, preşedintele Parlamentului European, Jerzy Buzek, comisarul european pentru extindere şi politica de vecinătate, Stefan Fule, comisarul european pentru agricultură şi dezvoltare rurală, Dacian Cioloş, secretarul general al Consiliului Europei, Thorbjorn Jagland, preşedintele Partidului Popular European, Wilfried Martens.

Stilul mitocănesc al lui Vladimir Voronin

Poziţia PLDM privind necesitatea constituirii unei coaliţii de guvernare democratice, care ar continua procesele demarate, acum mai bine de un an, a găsit o largă susţinere în rândurile partenerilor noştri de peste hotare. Mai mult, am primit mesaje clare că unica soluţie de viitor pentru Republica Moldova este continuarea cursului de dezvoltare democratică şi de integrare europeană.

–      Iniţial, aţi anunţat că veţi discuta cu toate partidele parlamentare situaţia creată după alegeri şi soluţiile de viitor, dar ulterior aţi exclus PCRM din lista potenţialilor parteneri de dialog. De ce?

Într-adevăr, am anunţat din start că vom avea discuţii cu toate partidele parlamentare pentru a cunoaşte opiniile şi viziunile lor. Regulile democratice presupun dialogul politic civilizat şi schimbul de opinii. Anume de această raţiune ne-am condus atunci când am spus că vom avea o întâlnire şi cu reprezentanţii Partidului Comuniştilor. Însă PCRM a transmis un mesaj public care nu se încadrează nici în limita dialogului politic civilizat, nici în limita bunului-simţ. În stilul mitocănesc care l-a caracterizat dintotdeauna, liderul comunist Vladimir Voronin şi-a permis etichetări şi expresii incalificabile la adresa deputaţilor şi formaţiunilor ce au acces în Parlament. PLDM nu acceptă limbajul suburban ca parte a mesajului şi comportamentului politic, de aceea ne-am revizuit poziţia şi am declarat că orice dialog, orice consultaţii dintre PLDM şi PCRM sunt excluse. Am cerut liderului comunist să prezinte public scuze deputaţilor, politicienilor şi cetăţenilor pe care i-a jignit prin declaraţiile sale. Dar nu a făcut-o, demonstrând că nu are onoare şi capacitatea de a-şi recunoaşte greşelile.

Negocieri postelectorale doar cu PD şi PL

Reconfirm şi pe această cale poziţia PLDM de a purta negocieri postelectorale doar cu PD şi PL. Mizăm pe responsabilitatea partenerilor noştri şi pe respectul pe care îl au faţă de voinţa electoratului. Acum mai bine de un an, în Republica Moldova au început ample transformări democratice, efectul cărora se face deja simţit. Votul din 28 noiembrie atestă susţinerea cetăţenilor pentru aceste procese şi nu avem dreptul moral să nu luăm în calcul opţiunea alegătorilor.

–      PLDM a făcut o ofertă PD şi PL care a surprins opinia publică…

Atunci când am formulat oferta noastră, am pornit de la faptul că dezvoltarea în continuare a economiei, asigurarea condiţiilor optime pentru activitatea instituţiilor democratice, accelerarea cursului de integrare europeană, liberalizarea regimului de vize pentru cetăţenii Republicii Moldova, implementarea reformelor sociale cu impact benefic asupra cetăţenilor Republicii Moldova, continuarea eforturilor în vederea reunificării ţării, combaterea corupţiei şi eradicarea sărăciei sunt acele priorităţi care, aşa cum reiese din votul alegătorilor, trebuie să stea la baza viitoarei guvernări democratice a Republicii Moldova.

Pentru o Moldovă democratică şi prosperă

În consecinţă, oferta PLDM pentru PD şi PL cuprinde astfel de principii esenţiale, precum: continuarea reformelor democratice; accelerarea liberalizarii economiei în vederea excluderii monopolurilor şi asigurării liberei concurenţe; implementarea reformelor structurale pentru dezvoltarea businessului; dezvoltarea unui sistem de protecţie socială eficient; sporirea accesului la asigurarea medicală; continuarea politicii de consolidare a măsurilor de încredere între cele două maluri ale Nistrului şi a eforturilor în vederea reluării negocierilor în formatul 5 plus 2; cooperarea cu societatea civilă şi asigurarea condiţiilor pentru exercitarea pluralismului politic, libertăţii de exprimare şi a libertăţii presei; asigurarea independenţei justiţiei; continuarea cursului de integrare europeană ca prioritate absolută a Republicii Moldova şi dezvoltarea unui parteneriat strategic cu UE, România şi Ucraina, Federaţia Rusă şi SUA, a unei conlucrări active cu China, Japonia, India, Coreea de Sud etc.

Suntem convinşi că toate aceste acţiuni vor avea ca rezultat final îmbunătăţirea calităţii vieţii cetăţeanului, construirea unei Moldove democratice, libere, europene, prospere.

–      Mă refeream nu atât la valori şi principii, cât la propunerea PLDM privind partajarea funcţiilor-cheie în stat.

Realizarea scopurilor menţionate necesită o maximă responsabilitate, iar o importanţă deosebită în acest sens îi revine guvernului. De aceea, reieşind din rezultatul votului cetăţenilor, PLDM a decis să opteze în cadrul noii guvernări democratice pentru funcţia de prim-ministru. Punctul de vedere al PLDM este că Partidului Democrat urmează să-i revină funcţia de preşedinte al Republicii Moldova, iar Partidului Liberal – funcţia de preşedinte al Parlamentului Republicii Moldova. Considerăm că această formulă de guvernare este una eficientă, în stare să asigure continuitatea proceselor începute acum un an, care au drept scop dezvoltarea Republicii Moldova pe o cale democratică.

–      Ce şanse sunt ca PD şi PL să accepte această ofertă?

Oferta PLDM este conformă opţiunii exprimate de cetăţeni la 28 noiembrie şi, totodată, corespunde intereselor de dezvoltare a Republicii Moldova ca stat democratic şi european. Sunt convins că partenerii noştri – PD şi PL – o vor aprecia la justa valoare şi vor reacţiona corespunzător.

–      Vă mulţumim pentru interviu.

The following two tabs change content below.