Vlad Filat, îngrijorat de implicarea fundaţiei „Edelweiss” în domeniul culturii

„Dacă aprobăm acest proiect, atunci rămân doar două instituţii în stat care administrează cultura – Fondul Culturii şi «Edelweiss»”, a fost replica premierului Vlad Filat la adresa ministrului Culturii, Boris Focşa.

Aceasta a fost reacţia premierului la un proiect de lege cu privire la Fondul Culturii, înaintat cu titlu de iniţiativă legislativă de un grup de deputaţi în Parlament.

„Guvernul nu se pronunţă, în principiu, contra ideii de creare a unui fond al culturii care ar avea menirea să susţină sferele neacoperite până acum de bugetul de stat. Proiectul respectiv are dezavantajul de a dubla organul legal, împuternicit cu elaborarea, promovarea şi finanţarea politicilor şi strategiilor culturale în persoana Ministerului Culturii”, se arată în avizul negativ al executivului.

Ministrul Boris Focşa a încercat să explice de ce proiectul nu este aşa cum ar trebui. „Eu am fost în concediu, iar proiectul a fost elaborat în lipsa mea. Propun să-l retragem de pe ordinea de zi pentru consultaţii suplimentare”, a spus Focşa.

„Dar aţi citit proiectul? Dacă aprobăm acest proiect, atunci rămân două instituţii în statul acesta care o să administreze cultura – Fondul Culturii şi «Edelweiss»”, a menţionat premierul, făcând referire la fundaţia omului de afaceri Vlad Plahotniuc care a devenit foarte activă în susţinerea culturii.

În plus, Filat vrea unele explicaţii de la Focşa pe marginea implicării fundaţiei respective în domeniul culturii. „Noi încă vom discuta la acest subiect atunci când veţi raporta cu privire la unele decizii pe care le luăm la guvern”, a conchis Vlad Filat. (jurnal.md)