Vlad Filat: „Adevărul despre furtul miliardului se va afla după alegerile prezidenţiale”

Vlad Filat proces judecata

În imagine Vlad Filat. Foto: Nadea Roşcovanu // Jurnal de Chişinău

Fostul premier Vlad Filat a acordat un interviu ziarului rusesc „Komsomolskaia pravda” în cadrul căruia vorbeşte despre hotărârea primei instanţe şi despre declaraţiile lui Mihail Gofman şi Sergiu Sagaidac.

– Cum apreciaţi decizia primei instanţe?

Însuşi procesul, felul în care s-a desfăşurat şi s-a încheiat, oferă răspuns la această întrebare. Acest caz nu are nimic în comun cu dispariţia banilor din rezervele de stat!

– Dacă aţi fi fost premier în 2014, ar fi dispărut aceşti bani? Există vreo legătură între înlăturarea Dvs. din funcţie şi „furtul miliardului”?

M-am implicat întotdeauna atunci când au apărut situaţii dificile. Şi în 2011, când au fost înregistrate mai multe atacuri raider în domeniul afacerilor, şi în timpul tragicei vânători din „Pădurea Domnească”, ridicaţi mesajul meu adresat cetăţenilor R. Moldova. Iată de ce am fost revocat din funcţia de premier! Atunci a fost emisă decizia scandaloasă a Curţii Constituţionale, am fost izolat de funcţiile de stat. Pot spune sigur că dacă aş fi fost premier în 2014, nu ar fi fost o asemenea fărădelege!

– Ce spuneţi despre declaraţiile lui Mihail Gofman?

Am senzaţii confuze în această privinţă… Au fost făcute multe declaraţii, însă nu au fost aduse niciun fel de probe. Gofman a menţionat că din 2012 au fost create intenţionat probleme interne pentru a evita semnarea acordului lui FMI. De fapt, când am plecat din funcţia de premier, la 22 aprilie 2013, acordul cu FMI era în vigoare. În ce priveşte Banca de Economii, nu am avut niciodată asemenea intenţii. Gofman, probabil, a vrut să evoce situaţia din 2012, când, după acţiunile lui Ţopa şi ale noilor acţionari, a existat o tentativă de a lua această bancă sub control. Atunci, nu numai eu, ci întreaga echipă a Ministerului Finanţelor, a opus rezistenţă. Este un lucru ce poate fi confirmat de actele din arhiva Adunării Generale a Băncii de Economii.

În ce priveşte declaraţiile lui Sagaidac, vreau să subliniez că am făcut unele declaraţii în calitate de martor în iulie 2015 în cadrul Comisiei parlamentare. Afirmaţiile mele se află de asemenea în arhive, sunt oricând accesibile. O spun sigur, nu sunt cel care a beneficiat în urma furtului miliardului şi atunci când vor întoarce banii, se va afla cine a jefuit sistemul bancar.

În ce priveşte declaraţiile acestor două persoane, trebuie să spun că au căpătat curaj, au ieşit şi au spus public cum înţeleg ei situaţia. Sper că cei care ştiu ceva şi care pot să contribuie la anchetarea maşinaţiunilor financiare, le vor urma exemplul şi vor vorbi. Dar probleme rămân totuşi. Procurorii trebuie să fie independenţi, ei trebuie să analizeze toate declaraţiile, să găsească probe şi să afle adevărul.

– Ar fi fost oare posibil ca „furtul secolului” să aibă loc fără ca instituţiile de stat să ştie?

Instituţiile de stat, în special Banca Naţională, prim-ministrul, spicherul, au ştiu cu toţii! În plus, ei poartă responsabilitatea pentru ceea ce s-a întâmplat. Deoarece a deţine o funcţie de stat nu înseamnă doar să stai într-un birou frumos cu secretar personal şi să ai maşină la scară. În primul rând, trebuie să răspunzi în conformitate cu legea.

– Cum credeţi, cât de justificată este confiscarea averii Dvs? Aceasta este proprietatea pe care aţi dobândit-o în perioada în care aţi fost premier?

Acestea sunt bunuri procurate începând din 1994. Vreau să subliniez că Voronin a confiscat o dată IPTEH-ul şi eu mi-am restabilit dreptul de proprietate prin Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO). Consider că este vorba de acţiuni ilegale şi, prin CEDO, voi reuşi să-mi restabilesc dreptul asupra acestui imobil.

– Cum explicaţi refuzul de a fi audiaţi martorii Dvs?

Este o încălcare grosolană a drepturilor apărării şi încă o dovadă a faptului că acest proces a fost închis, şi nu unul public. Apropo, ar fi interesant ca societatea civilă să ştie cauza refuzului de a fi audiaţi martorii apărării? De ce au refuzat să vină la judecată. De ce au fost audiaţi doar acei martori, şi nu alţii.

– Aţi fost lipsit de Ordinul Republicii, ordin cu care aţi fost decorat de preşedintele Timofti. Cum comentaţi această decizie?

Este un element de show care a avut drept scop să arate ca „pedeapsă publică”. Acest ordin mi-a fost acordat pentru fapte concrete, la cererea locuitorilor din satele Cotul Morii, Nemţeni, Sărăteni şi Obileni, sate care au suferit în urma inundaţiei. Şi dacă cineva de sus a decis că nu merit Ordinul Republicii, întrebarea mea este: atât el, cât şi ceilalţi care au primit acest ordin pentru contribuţia la integrarea europeană, cum se simt după aceasta?

– Când vom afla tot adevărul despre furtul miliardului? Ce ar trebui să se întâmple?

În curând oamenii vor începe să vorbească! Adevărul nu poate fi ascuns multă vreme, mai devreme sau mai târziu, totul va ieşi la suprafaţă. Raportul Kroll şi alte investigaţii internaţionale vor ajuta. Însă, după cum observ eu, vom afla adevărul după alegerile prezidenţiale. Cei de la guvernare îşi dau seama că adevărul ar putea servi drept cauză care ar putea provoca debarcarea acestei puteri!
Pentru a afla adevărul, în opinia mea, este importantă creşterea importanţei societăţii civile, care nu poate fi manipulată şi cumpărată…

– Ce veţi face mai departe?

Voi lupta ca să îmi demonstrez nevinovăţia, deşi acest lucru este foarte dificil în condiţiile R. Moldova. În acest sens, vreau să mulţumesc tuturor celor care m-au susţinut. Vreau să le spun neprietenilor mei că chiar şi în închisoare mă simt mult mai liber decât ei în aşa-numita libertate…

– Mulţi se întreabă când va vorbi Filat: aţi promis de mai multe ori…

Vreau să răspund la această întrebare cu o altă întrebare. Când şi cum aş fi putut să vorbesc în decursul celor nouă luni? Cred că foarte puţini înţeleg în ce izolare mă aflu. Vreau să precizez: izolarea mea este într-adevăr completă. Nu am voie să telefonez, nu beneficiez de ajutor medico-sanitar independent, nu au voie să mă viziteze părinţii mei, asupra mea se face permanent presiune psihologică. Însă despre condiţiile de detenţie voi vorbi altă dată.
Să se înţeleagă faptul că toate declaraţiile mele nu trebuie să fie titluri pentru buletinele de ştiri. Voi vorbi despre ceea ce s-a întâmplat în R. Moldova, inclusiv despre furtul din sistemul bancar. Şi tot ce voi spune să fie introdus ca probe la dosar. Iată de ce am insistat şi insist să am un proces public.

Salvează

The following two tabs change content below.
Avatar

Jurnal de Chișinău

Avatar

Ultimele articole de Jurnal de Chișinău (vezi toate)