Vlad Filat: „Lupta cu comunismul a slujit drept paravan pentru menţinerea tentaculelor”

La un an şi jumătate de la crearea Alianţei pentru Integrare Europeană, prim-ministrul Vlad Filat vorbeşte în premieră despre cei care susţin monopolurile din R. Moldova. Aflaţi din interviul de mai jos care este preţul menţinerii AIE 2 şi ce soluţii există pentru alegerea şefului statului.

 

V-am auzit recent vorbind despre grupuri de interese care încă nu şi-au scos tentaculele de pe economie. Unde şi cum se manifestă aceste grupuri de interese şi de ce nu le puteţi înlătura?

Găsim aceste grupuri de interese acolo unde sunt bani şi activităţi de monopol: comunicaţii, resurse energetice, activităţi care sunt influenţate de factorul administrativ.

Nu le putem înlătura din simplul motiv că instituţiile statului abilitate cu funcţii concrete în a asigura respectarea legii nu-şi fac datoria. Nu voi face trimitere la o instituţie sau alta. Pot spune doar că trebuie să începem să acţionăm. Cazul „Moldtelecom” este un început. Urmează să clarificăm situaţia de la această instituţie şi, totodată, să venim cu primele rezultate ale analizelor pe care le-am demarat în alte domenii.

Rezolvarea problemelor care vizează monopolurile, grupurile de interese, căpuşele ţine de implementarea programului de activitate a guvernului, adoptat de întreaga alianţă.

Dosarele au fost muşamalizate

Ziceţi că acesta e doar un început. Ce a fost cu monopolul de pe piaţa cărnii?

Acel monopol a fost desfiinţat. Acum nu e o problemă să obţii dreptul de a importa carne. Rezultatul eliminării monopolului nu s-a putut regăsi în preţul la carne pentru că au fost majorate taxele la import. Sunt mulţumit de faptul că am reuşit să asigurăm condiţii adecvate pentru activitatea în acest domeniu. Dar obiectivul a fost dublu. Pe lângă eliminarea monopolului, era necesar să fie sancţionaţi cei care au încălcat legea creându-l. Sunt complet nesatisfăcut de modul în care au fost administrate procesele legate de cei care au dus la crearea monopolului.

Dar ajungem din nou la funcţionalitatea instituţiilor statului pentru că, pe lângă instituţiile din subordinea guvernului, mai sunt şi altele, de control parlamentar, cum ar fi Procuratura, dar şi instituţiile cu deplină autonomie, precum puterea judecătorească, cea care, pur şi simplu, a muşamalizat toate dosarele iniţiate. Cei care au beneficiat de acele monopoluri au avut posibilitatea, într-o manieră oneroasă, să influenţeze aceste muşamalizări.

– S-a făcut ceva pentru demonopolizarea pieţei fierului uzat?

Nu am văzut nimic. Nu înţeleg deloc această situaţie. Am avut mai multe interpelări pe care le-am adresat Ministerului Economiei. Mi s-a spus că este un proiect de lege care urmează să reglementeze per ansamblu domeniile. Urmează să fie înaintat şi votat. Până acum, acest domeniu a făcut parte din categoria celor tabu.

Ce monopoluri credeţi că au fost eliminate până acum şi unde nu s-a reuşit demonopolizarea?

Din păcate, s-a reuşit mult prea puţin din ceea ce ne-am propus. Recunosc, sunt instituţii care, la ora actuală, sunt influenţate puternic de grupurile de interese.

În continuare, avem probleme ce ţin de piaţa produselor petroliere, sunt mai multe domenii în care avem înţelegeri de cartel, cu toate că avem instituţii în stat care ar trebui să asigure controlul pe aceste pieţe conform normei legale, nu la indicaţiile şi solicitările săptămânale ale unuia sau altuia.

„Până acum, mă împiedica să fac ordine necesitatea păstrării alianţei”

Alianţa nu poate face ordine la aceste instituţii?

Am început. La ora actuală, sunt în aşteptarea analizelor pe care le-am solicitat şi vă spun cu toată certitudinea că nimic nu mă va opri în a demite persoane responsabile de grave încălcări în domeniile la care ne-am referit, mai ales cu consecinţe de majorări de tarife sau preţuri care vizează cetăţeanul. Vorbe de genul „alianţă”, „a se aduce folos comuniştilor” nu mă vor mai opri.

Ne-am angajat să facem ordine în ţară. Recunosc însă că pentru o perioadă deja prea mare „am închis ochii” la multe lucruri de dragul alianţei.

Ce înseamnă că aţi „închis ochii de dragul alianţei”? Aţi observat încălcări comise de membrii alianţei şi nu aţi reacţionat la ele?

Înţeleg mult mai bine ceea ce se întâmplă decât îşi închipuie unii. Faptul că nu am reacţionat şi am demonstrat răbdare, aşa cum mi s-a solicitat, nu înseamnă că nu am văzut nimic.

– Cui i-a convenit să fiţi calm şi răbdător?

Nu e vorba de cei cărora le-a convenit, e vorba de faptul că acest lucru era necesar pentru a menţine AIE, pentru a nu oferi posibilitatea ca în urma acestor acţiuni care trebuia să fie întreprinse să revină comuniştii la guvernare. Când spun aceste lucruri, mă simt foarte prost. Mă simt într-o situaţie în care lupta cu comunismul a slujit drept paravan pentru menţinerea în continuare a acelor tentacule la care m-am referit anterior.

– Ce vă împiedică să eliminaţi monopolurile?

Acum pot să vă spun că nu mă mai împiedică nimic. Dacă pe alţii îi împiedică acest lucru, se va vedea de acum încolo. Activitatea mea va fi foarte transparentă. Voi vorbi public despre probleme, voi trasa acţiunile într-o manieră publică. Nu mai vreau să discutăm probleme de interes public cu uşile închise. Dacă cineva are de gând să se ascundă, să o facă. Nu am ce ascunde. Acţiunile mele se vor vedea zi de zi.

Până acum, mă împiedica să fac ordine necesitatea păstrării alianţei, de a nu trimite mesaje că ceva nu este bine între componentele AIE.

– Când scăpăm de directorii implicaţi politic care nu-şi exercită cum se cuvine funcţiile, adică de „directorii roşii”?

Sunt anumite instituţii care au fost vizate de nenumărate ori pentru grave abateri de la norma legală şi care bine mersi îşi continuă activitatea. L-am văzut recent pe unul dintre aceştia polemizând într-o manieră obraznică cu guvernul. În mod normal, în aceeaşi zi, urma să fie dată indicaţia semnată de cel care l-a angajat pentru a-şi da demisia. Nu a făcut cel care are funcţia respectivă, o voi face eu în calitate de premier.

Dar puteţi face asta?

Eu sunt prim-ministru al R. Moldova, nu al AIE. Când voi avea probe, voi solicita direct demisia acestui director. În cazul în care nu va fi respectată această solicitare, voi face alte solicitări. Nu este exclus ca în viitorul apropiat să solicit demisia unui membru de guvern în cazul în care nu se va conforma cu subordonarea necesară şi cu dispoziţiile date legal.

„Nu este exclus să solicit demisia unui membru de guvern”

Ce nu merge în AIE şi ce trebuie făcut ca aceasta să funcţioneze bine?

Mai multe lucruri. Suntem diferiţi. Pentru a funcţiona mai bine e necesar să acţionăm exact aşa cum am convenit. Fiecare dintre noi am avut programul de activitate al guvernului înainte de a fi aprobat. De la tribuna centrală a Parlamentului am spus ce fel de premier voi fi. Cei care nu erau de acord puteau să nu voteze, însă, din moment ce şi-au dat votul pentru program şi echipă, trebuie să procedeze la realizarea programului conform înţelegerii. Dacă cineva nu este de acord, poate spune deschis că nu mai sprijină acest guvern.

Aţi discutat şi cu Voronin, şi cu Lupu, şi cu Ghimpu despre problema alegerii preşedintelui, întrevedeţi o soluţie realistă care ar permite alegerea şefului statului şi păstrarea AIE?

Da. Pentru a rezolva problema, pentru viitor, cred că unica soluţie, viabilă şi de necontestat, ar fi alegerea preşedintelui direct de popor. În cazul alegerii directe a preşedintelui, toate aceste discuţii în culise, negocieri cu unii sau cu alţii, dispar. În caz contrar, va trebui să avem o înţelegere transparentă cu cei din PCRM. Supărarea unora că am avut discuţii cu Voronin mi se pare bizară. Din 28 decembrie, de când am format alianţa, şi până în prezent, candidatul alianţei la funcţia de preşedinte nu a avut nicio întâlnire cu cei cu care ar trebui să se înţeleagă pentru a fi ales. Atunci, cum rezolvăm problema?

Ce părere aveţi despre soluţiile propuse de Mihai Ghimpu pentru alegerea preşedintelui?

O spun în premieră, PLDM nu va accepta nicio încercare de interpretare, de mergere pe lângă anumite norme legale.

„Dacă mi se va propune mită, veţi afla cu siguranţă”

Se spune că puterea, în general, aduce prietenii, Dvs. aţi observat reversul medaliei?

Prietenii nu ţi-i aduce puterea. Am puţini prieteni adevăraţi. Am avut însă posibilitatea să-mi văd falşii prieteni. Mulţi dintre cei care s-au considerat prietenii mei sunt supăraţi pentru că, probabil, au încercat să măsoare prietenia prin accesul la resurse. Pe mine această constatare mă întristează, dar am forţa necesară să rezist.

Încercările sunt diferite, pe alocuri, unele absolut inedite. De exemplu, ieri dimineaţa, am avut o mică ceartă cu tata, pe care o regret foarte mult. I-a telefonat o rudă foarte îndepărtată şi l-a rugat să intervină pentru a lăsa pe cineva într-o funcţie. Sunt foarte supărat pe cei care încearcă să facă asemenea lucruri.

Vi s-a propus vreodată mită de când sunteţi prim-ministru?

Cred că au fost anumite încercări de a atrage atenţia, dar sunt deasupra acestor lucruri. Dacă mi se va propune mită, veţi afla cu siguranţă.

Vă mulţumim!

Interviu realizat de Mariana Raţă

The following two tabs change content below.