Vizita miniştrilor UE la Chişinău, un mesaj pentru Moscova

CentralLa Chişinău va avea loc a doua întâlnire informală a miniştrilor Afacerilor Externe ai statelor UE

La 1 septembrie curent, la Chişinău va avea loc cea de-a IX reuniune a Grupului pentru Acţiunea Europeană a Republicii Moldova (GAERM), numită colocvial şi grupul prietenilor Republicii Moldova. În aceeaşi zi, va intra în vigoare provizorie Acordul de Liber Schimb dintre Uniunea Europeană şi Republica Moldova. Potrivit experţilor, alegerea Chişinăului ca loc de întâlnire a oficialilor UE constituie o apreciere înaltă a eforturilor întreprinse de Republica Moldova privind integrarea europeană şi, în acelaşi timp, un mesaj pentru Moscova.

Titus Corlăţean, ministrul Afacerilor Externe al României, a anunţat solemn că pe 1 septembrie va avea loc în premieră o reuniune a miniştrilor Afacerilor Externe ai statelor membre ale Uniunii Europene în cadrul reuniunii Grupului pentru Acţiunea Europeană a Republicii Moldova. „Subliniez că nu s-a mai întâmplat până acum acest lucru – reuniunea Grupului de prieteni europeni ai Republicii Moldova. Reuniunea miniştrilor de Externe UE, grup prezidat de România, prin ministrul de externe, şi de către Franţa, va fi organizată la 1 septembrie la Chişinău. Este pentru prima oară când se întâmplă acest lucru. De obicei, aceste reuniuni au loc fie la Bruxelles, fie la Luxemburg. Am reuşit să convingem”, a spus cu aplomb Titus Corlăţean.

Precizăm că o întâlnire similară a avut loc la Chişinău în septembrie 2010.

Nu se va semna nimic

Grupul pentru Acţiunea Europeană a Republicii Moldova este o iniţiativă a României, la care s-a raliat şi Franţa, lansată la 25 ianuarie 2010, având ca obiectiv principal sprijinirea procesului democratic din Republica Moldova. Iniţiativa reprezintă o coordonare şi un dialog real şi consistent între Grup şi autorităţile Republicii Moldova şi, pe de altă parte, o informare constantă între membrii săi. În cadrul acestor reuniuni nu se semnează acorduri.

Potrivit Ministerului Afacerilor Externe şi Integrării Europene, jumătate din cei 28 de miniştri de externe ai statelor UE şi-au exprimat deja acordul privind vizita la Chişinău. Printre aceştia se numără ministrul Afacerilor Externe al Italiei, Federica Mogherini, unul dintre candidaţii la funcţia de înalt reprezentant pentru politică externă şi politica de securitate al Uniunii Europene, funcţie deţinută în prezent de Catherine Ashton. Candidatura acesteia este criticată în UE pentru că ar avea o atitudine loială faţă de Kremlin. Statele care nu vor reuşi să delege miniştri de Externe vor trimite la Chişinău alţi oficiali de rang înalt.

La 1 septembrie curent, la Chişinău va avea loc cea de-a IX reuniune a Grupului pentru Acţiunea Europeană a Republicii Moldova (GAERM), numită colocvial şi grupul prietenilor Republicii Moldova. Amintim că, în aceeaşi zi, va intra în vigoare provizorie Acordul de Liber Schimb dintre Uniunea Europeană şi Republica Moldova.

Semnalele reuniunii

Potrivit lui Kamil Calus, expert în cadrul Centrului polonez pentru studii estice, întâlnirea miniştrilor de Externe din statele membre UE are o importanţă majoră din mai multe puncte de vedere. În primul rând, în mod obişnuit, asemenea întâlniri au loc la Bruxelles sau în diferite oraşe din interiorul UE. Întâlnirile miniştrilor Afacerilor Externe în afara UE sunt extrem de rare. Prin urmare, alegerea Chişinăului ca loc de întâlnire constituie o apreciere înaltă a eforturilor întreprinse de Republica Moldova privind integrarea europeană, şi va spori, probabil, popularitatea executivului de la Chişinău. De asemenea, în opinia expertului polonez, vizita demnitarilor europeni constituie un semnal de confirmare pentru liderii moldoveni şi pentru întreaga societate moldovenească a faptului că suntem „pe calea cea bună”.

„Un semnal pentru Moscova”

În acelaşi timp, subliniază Calus, această întâlnire simbolică este adresată, într-un sens mai larg, Rusiei. „Vizitele regulate ale diferitor oficiali ai UE pe care le observăm în decursul ultimelor luni constituie o modalitate de a arăta Rusiei că UE manifestă interes faţă de procesul de integrare europeană a Republicii Moldova, că UE va susţine acest curs şi că Republica Moldova se află în continuare pe linia Bruxelles-ului. Vreau să amintesc faptul că întâlnirea planificată pe 1 septembrie va avea loc în aceeaşi zi în care va intra în vigoare provizorie prevederile Acordului de Asociere la UE.”

„Prezenţa miniştrilor de Externe UE la Chişinău în această zi ar fi un mesaj clar pentru Moscova că UE va susţine R. Moldova atât în implementarea Acordului de Asociere, cât şi a Acordului de Liber Schimb, în pofida declaraţiilor şi politicii Kremlinului. Şi nu în ultimul rând, vreau să subliniez că la această reuniune vor participa şi miniştri ai statelor care şi-au manifestat reticenţa în privinţa semnării Acordului de Asociere de către UE şi Republica Moldova şi, în mod tradiţional, sunt reticente privind aprofundarea integrării statelor Parteneriatului Estic în UE. Acest fapt trebuie perceput drept un succes considerabil pentru Republica Moldova”, a spus expertul.

The following two tabs change content below.
Vadim Vasiliu

Vadim Vasiliu

Vadim Vasiliu

Ultimele articole de Vadim Vasiliu (vezi toate)