Vize Schengen gratuite la consulatele României

Aderarea României la Schengen nu va avea efecte negative asupra Republicii Moldova

Aderarea României la Zona Schengen nu va avea efecte negative de ordin politic, economic sau social, aşa cum s-a arătat în recentul studiu publicat de Expert-Grup. Motivul este că România aplică deja standardele Schengen la acordarea vizelor. Totodată, numărul celor care vor achita taxa de 35 de euro va constitui 25-35% din solicitanţi, aceştia fiind turişti. Celelalte categorii – studenţii, schimburile culturale, delegaţiile oficiale, vor profita de gratuitate în obţinerea vizei tip Schengen.

Vadim VASILIU

Centrul Analitic Independent Expert-Grup a prezentat un document cu privire la consecinţele aderării României la spaţiul Schengen asupra Republicii Moldova. Lucrarea a fost executată la solicitarea Comisiei parlamentare pentru politică externă şi integrare europeană de către experţii Denis Cenuşă şi Alex Oprunenco, aceştia fiind selectaţi în cadrul unui proiect al Consiliului Europei. Documentul concluzionează că impactul eventualei aderări va avea trei dimensiuni: politică, socială şi economică. În aspect politic, această aderare ar duce la „amplificarea sentimentelor eurosceptice în interiorul societăţii moldoveneşti;   posibilitatea resuscitării unor sentimente antiromâneşti”, acestea ar fi provocate de creşterea exigenţei privind acordarea vizei Schengen şi, respectiv, restricţionarea în circulaţie. Efectele sociale, potrivit textului, ar consta în mărirea interesului cetăţenilor RM pentru redobândirea cetăţeniei româneşti. Iar efectele economice s-ar resimţi în apariţia unor eventuale dificultăţi în cooperarea cu România a companiilor turistice din RM.

Membrii comisiei, în dezacord

Contactat de JURNAL, Igor Corman, şeful Comisiei pentru politică externă şi integrare europeană, a spus că acest studiu va fi preluat de către comisie ca o platformă de discuţie, nu ca un act consultativ. „Membrii comisiei şi-au exprimat anumite dezacorduri cu rezultatele studiului. Au apărut multe întrebări care nu au avut răspunsuri. Membrilor comisiei li s-au părut exagerate concluziile privind un eventualul impact politic”, a explicat parlamentarul. Totodată, obţinerea vizei Schengen va depinde de calitatea dosarului pe care îl depune solicitantul.

Scenariul ideal: acordul privind regimul liberalizat de vize

Şeful comisiei a specificat că un scenariu ideal ar fi ca RM să semneze acordul privind regimul liberalizat de vize cu UE. „Ideal ar fi ca să se sincronizeze aderarea României la spaţiul Schengen cu liberalizarea regimului de vize pentru RM. Totuşi nu putem fi atât de optimişti, fiindcă mai avem de lucrat la implementarea planului de acţiune. Europa trebuie să adopte o decizie politică în acest sens”, a declarat Igor Corman.

Unul din avantajele eventualei aderări a României la spaţiul Schengen este că cetăţenii RM care solicită o viză pentru o ţară din acest spaţiu nu vor avea nevoie de o viză de tranzit pe teritoriul României. Un alt avantaj ar fi că moldovenii vor obţine vize pentru întreg spaţiul european la consulatele României.

România aplică deja standardele Schengen

Ambasadorul României la Chişinău, Marius Lazurca s-a autosesizat pe marginea studiului prezentat de către experţii comisiei parlamentare. Excelenţa Sa a declarat că acesta nu poate fi numit „studiu”, ci document sau text. Mai mult decât atât, ambasadorul a venit cu contraargumente la acest text. Marius Lazurca a menţionat că România deja aplică standardele Schengen în materie consulară. Astfel, dosarul pe care solicitanţii de viză trebuie să-l depună la consulatele româneşti corespunde standardelor Schengen. „Nu se va schimba absolut nimic odată cu intrarea României în acest spaţiu. O parte din solicitanţii de viză vor plăti această viză. Părerea noastră e că 25-35% vor plăti taxa de 35 de euro”, a specificat ambasadorul.

Gratuitate pentru anumite categorii

Potrivit diplomatului, persoanele care vor plăti 35 de euro vor fi, în mare parte, turiştii, celelalte categorii de solicitanţi de viză vor beneficia de Acordul dintre UE şi RM privind facilitatea vizelor care acordă gratuitate anumitor categorii (grupuri organizate de elevi şi studenţi, delegaţii oficiale, membri de familie ai cetăţenilor UE, copii cu vârsta de până la şase ani, pensionari, schimburi culturale, ştiinţifice etc.).

Totodată, potrivit ambasadorului, este eronată ideea că, odată cu aderarea României la Zona Schengen, va spori interesul cetăţenilor RM pentru redobândirea cetăţeniei româneşti. „Nu există nicio legătură între aceste două procese, fiindcă paşaportul românesc va avea aceeaşi valoare de circulaţie în Spaţiul Schengen ca şi acum”, a specificat ambasadorul.

În 2010, Consulatul român de la Chişinău a acordat circa 100 de mii de vize. În acest an, Consulatul de la Chişinău va elibera circa 70 de mii de vize, deoarece au început să activeze şi consulatele de la Bălţi şi Cahul.

The following two tabs change content below.