Viteazul de la Soroca

„Am simţit cum gheaţa crapă şi am căzut în apa rece a Nistrului”

Un câine care dădea din lăbuţe, în speranţa că va reuşi să scape de valurile reci ale Nistrului, l-a întors din drum pe Mihăiţa Roşca, un băiat de nouă ani din satul Cosăuţi, raionul Soroca. Acesta nu a stat mult pe gânduri şi s-a avântat pe gheaţa formată pe râu, încercând să salveze patrupedul din valurile agitate.

Marina LIŢA

„M-am întins pe burtă şi am încercat să apuc căţelul şi să-l arunc pe mal. Când am văzut că nu pot, m-am ridicat în picioare. Atunci am simţit cum crapă gheaţa şi am căzut în apă. Dădeam din mâini, pentru că apa era rece-rece şi vroiam să ajung la mal. Mai departe nu ţin minte”, povesteşte băiatul.

Fraţii au mâncat dulciurile

Valentina Roşca, mama lui Mihai, nu-şi poate stăpâni lacrimile când vorbeşte de copilul ei. „O fată i-a spus că fratele lui este în pădure după lemne şi s-a pornit să-l ajute. Când a trecut pe lângă Nistru, a auzit schelălăitul unui câine care căzuse în apă şi s-a gândit să-l scoată. Acum are nevoie el de ajutor, pentru că se simte rău. Îl doare burta, vomită. Toată ziua îi fac perfuzii”, comunică printre lacrimi femeia.

Aceasta zice că, marţi, a fost să-l viziteze Boris Ivasi, vicepreşedintele raionului Soroca, cel care a sărit în ajutor să-l scoată din apă pe băiat. „I-a adus nişte dulciuri, dar acum Mihai nu poate să mănânce dulciuri, aşa că se bucură de ele fraţii lui”, spune Valentina Roşca.

„Mamă, mă înec!”

Boris Ivasi ne-a comunicat, la rându-i, că şi acum îşi aminteşte cu groază de acea zi. „Ne-am dus împreună cu Ilie Manea, consilier raional, să hrănim lebedele. Avem probleme cu ele iarna şi, din când în când, le dăm noi de mâncare. Le mai hrănesc şi grănicerii. Le-am aruncat ce le adusesem şi le admiram, când am auzit o femeie care striga că se îneacă un copil. Ne-am uitat mai departe şi l-am văzut pe el cum dădea din mâini şi striga: „Mamă, mă înec!”. Puteţi să vă imaginaţi gheaţa de 50 de metri care s-a format de la mal. Sunt unele porţiuni, unde râul curge mai puternic şi nu îngheaţă. Acolo a căzut copilul”, susţine vicepreşedintele raionului.

„I-am strigat unui băiat din apropiere să aducă o creangă. Noi între timp am scos un fular şi i-l aruncam lui Mihai, ca să se apuce de el. Până a venit persoana cu creanga, copilul nu mai avea putere să se apuce de ea. Atunci ne-am întins pe burtă pe gheaţă, ţinându-ne unii de alţii, şi am reuşit să-l apucăm de scurtă şi să-l aducem la mal”, povesteşte pe nerăsuflate Ivasi.

Acesta spune că au intrat într-o casă şi au scos hainele ude de pe Mihai, iar între timp a venit maşina Urgenţei şi l-a luat la spital.

Cunoaşte greutăţile vieţii

Tamara Damaschin, medic în cadrul Secţiei de Pediatrie a Spitalului Raional Soroca, ne-a comunicat că starea băiatului este de gravitate medie. „Copilul a fost adus cu hipotermie şi a stat timp de două zile în Secţia de terapie intensivă. În urma examenelor medicale, am descoperit că acesta are bronşită şi gastroenterocolită”, spune Damaschin.

Natalia Gordea, mama altei persoane care l-a ajutat pe Mihăiţă, spune că băiatul ei a fost tare impresionat. „Mi-a povestit nu o singură dată ce au făcut ca să-l salveze”, susţine femeia. Despre Mihăiţă Roşca, aceasta spune că este un băiat bun. „Un copil voinic, care ştie ce înseamnă greutăţile vieţii. Vorbeam la noi în casă că, să fi fost un alt copil, trecea pe alături şi nici nu se uita la animalul care dădea din lăbuţe să se salveze”, conchide Gordei.

Vara, Nistrul îi este a doua casă

Dumitriţa, o colegă de şcoală a lui Mihai, ne-a spus că-l ştie ca pe un băiat năzbâtios. „Nu-l cunosc aşa de aproape, nu suntem prieteni. Dar vara îl vedeam des la Nistru, îi plăcea tare să se bălăcească în apă”, ne-a comunicat fetiţa.

Mama lui Mihai nu se îndepărtează de patul copilului ce a fost la un pas de moarte, ea ne-a confirmat că fiului său îi place să înoate. „Chiar dacă era aproape să se înece, mi-a spus că dacă apa era mai caldă, era mai bine. Dar după experienţa prin care a trecut, nu cred că se va mai arunca în apă”, susţine femeia.

După ce fusese scos din apă, Mihăiţă o întrebă pe maică-sa dacă mai e în viaţă câinele. „Nu-l interesează că se simte rău. Mi-a spus un vecin din sat că a văzut căţelul pe o uliţă. După cum se vede, o fi ajuns, până la urmă, singur la mal”, crede Valentina Roşca.

The following two tabs change content below.
Marina Liţa

Marina Liţa

Marina Liţa

Ultimele articole de Marina Liţa (vezi toate)