Vitalie Rusu: „Victor Bucătaru avea o deschidere nemaipomenită spre inimile oamenilor”

„E semnificativ că în ultima zi a aflării sale pe pământ, Victor Bucătaru a fost adus pe scena cinematografului „Odeon”, în cinstea lui fiind proiectat filmul „Troița”. Acest film e reprezentativ pentru cinematografia națională, a avut un succes nebun după premieră. Regizorul Victor Bucătaru l-a realizat împreună cu echipa de creație în 1991, după un scenariu de Dumitru Matcovschi. Pe mine m-a invitat simplu să joc în film, mi-a telefonat într-o seară și am fost de acord. Mi-a zis că îl voi face pe Fimca, toată lumea știa cine-i Fimca. Am lucrat ușor la „Troița”, Vicu Bucătaru avea mare încredere în intuiția actorului, îi iubea mult pe actori.

Cu vreo trei săptămâni înainte de infarctul fatal al lui Vicu, l-am sunat într-o seară și i-am spus că bine-ar fi să facem o continuare a filmului „Troița”, e interesant să ne imaginăm cum sunt personajele filmului în ziua de azi. Dar nu mai e printre noi Mitică Matcovschi. A plecat grăbit și Vicu în lumea celor drepți.

Durerea pierderii e mare, mai ales că Victor Bucătaru a fost un mare nedreptățit. Nu i s-au acordat distincțiile pe care le merita, a avut și multe decepții legate de viața politică și culturală. A fost marginalizat, a fost total ignorată comoara materialelor video realizate de Victor Bucătaru în timpul războiului de pe Nistru. El a fost voluntar chiar de la începutul războiului din 1992, are materiale unice, se ducea cu camera peste tot, urca în tanc și se ducea pe prima linie. A realizat cu riscul vieții această arhivă video, dar statul nu i-a apreciat efortul, curajul. Sper ca Premiul Național pentru anul 2013 să-i fie oferit post-mortem, Victor Bucătaru îl merită din plin.

Să nu uităm că a fost nu doar un profesionist remarcabil, ci și un om excepțional, știa să-i adune și să-i ajute pe oameni, avea o deschidere nemaipomenită spre inimile oamenilor.”

Alexandru Dorogan, director al Radio Moldova: „Victor Bucătaru s-a consacrat artei, cinematografiei, idealului național”

„Îl cunosc pe Vicu Bucătaru din tinerețe, era un rebel, un om temperamental, aprins, pasionat de ceea ce face. S-a consacrat artei, cinematografiei, idealului național. A ținut la viitorul acestei țări, a știut să creeze o familie frumoasă.

Fiul lui Vicu Bucătaru, Sorin, era în fruntea unei coloane de tineri în aprilie 1989, el ținea tricolorul și scanda: „Ole-ole-ole, roșu-verde nu mai e!”. Și soția lui Vicu, Nina Bucătaru, a fost devotată cauzei naționale. Era regizoare la radio, toți îi ziceau Niusea – așa o dezmierda și Vicu. În perioada piciului antigorbaciovist din august 1991, Niusea a stat trei zile și trei nopți la pupitrul de emisie, în Casa Radio.

Acum Victor Bucătaru, înmormântat la cimitirul „Sf. Lazăr”, odihneşte lângă soția sa. Inimile noastre sunt pline de tristeţe, ne rugăm pentru sufletul lui. Dumnezeu să-l ierte.”

 Sergiu Prodan, președintele Uniunii Cineaștilor din RM: „Victor Bucătaru a plecat pe o notă curată, înaltă”

„Victor Bucătaru a plecat fulgerător, suntem șocați de dispariția sa atât de neașteptată. Toată viața a fost un luptător, a luptat până în ultima clipă.

Are o operă cinematografică bogată, dar poate că de multe ori nu a fost înțeles. Nu admitea compromisurile, a fost un maximalist, avea adevărul lui în care credea sincer. A fost un artist și un patriot, a luptat cu camera în mâini și a realizat singura arhivă de imagini video despre războiul de pe Nistru. Această arhivă e o valoare națională, dar guvernul R. Moldova nu i-a cumpărat-o nici măcar simbolic, asta era supărarea lui pe noi toți.

O parte din materialele arhivei le-a folosit în filmul său recent „Masacrul inocenților. Cronica unui război uitat” și juriul Festivalului Internațional de Film Documentar „Cronograf” i-a acordat Marele Premiu. A fost seara de glorie a lui Victor Bucătaru, i s-au spus multe lucruri frumoase, maestrul era foarte emoționat. Acum îmi vine câteodată gândul că Victor Bucătaru nu putea să moară înainte de a-și finaliza filmul „Masacrul inocenților”. Providența a făcut să aibă parte de o plecare foarte frumoasă, după Victoria obținută cu ultimul său film. A plecat pe o notă curată, înaltă.

Dumnezeu să-l odihnească în pace.”

Grupaj de Irina Nechit