Vitalie HADEI: Tricolorii şi şantajul

Naţionala de Fotbal a Republicii Moldova îşi va face debutul în preliminariile Campionatului Mondial din 2014 pe 7 septembrie într-un meci cu Anglia, însă deocamdată nu se ştie unde se va disputa acest meci. Deocamdată, Federaţia Moldovenească de Fotbal şi firma „Avalan Imobil”, care deţine drepturile de proprietate asupra arenei „Zimbru”, nu au ajuns la un acord în ceea ce priveşte oferirea stadionului pentru meciurile echipei naţionale.

 Firmuliţa respectivă lasă impresia că oferă gratuit arena pentru meciurile naţionalei Moldovei, dar, de fapt, lucrurile nu stau deloc astfel. Firma „Avalan Imobil”, controlată de co-proprietarul FC Zimbru, Adlan Şişhanov, vrea să deţină dreptul de a pune în vânzare biletele pentru meciurile naţionalei. Dacă până acum, cel mai scump bilet la un meci al naţionalei costa până la 150 de lei, în cazul în care FMF va accepta condiţiile acestei firmuliţe, preţul acestora ar putea creşte considerabil. Ca orice altă întreprindere, „Avalan Imobil” vrea să înregistreze profit, dar se pare că nici acest lucru nu o interesează.

La mijloc pare a fi un şantaj la care este supusă FMF. Cei care controlează firma respectivă vor să defăimeze FMF şi să alunge naţionala la Tiraspol. În plus, vor să facă acest lucru cu mâinile celor care conduc fotbalul moldovenesc. Ciornîi şi Şişhanov nu vor, aşa cum pretind, banii pentru acoperirea cheltuielilor de întreţinere a stadionului „Zimbru”, ci capul lui Ciobanu. Cu un an înainte de alegerile preşedintelui FMF, Şişhanov şi firmele sale vor face tot posibilul ca să-l ponegrească pe Pavel Ciobanu. Nu ştiu ce au Şişhanov şi partenerul său de afaceri, Nicolae Ciornîi, cu Ciobanu şi nu cred că acest lucru ar interesa pe cineva. Cel mai penibil e că la mijloc este pusă naţionala Moldovei care reprezintă cetăţenii RM.

 

În ţările cu tradiţie fotbalistică, pentru şefii unei arene este o onoare să găzduiască naţionala de fotbal, în RM însă se întâmplă cu totul altceva. Dacă totuşi se va ajunge la ceea ce nu-şi doreşte majoritatea suporterilor naţionalei – dispurea meciurilor naţionalei la Tiraspol –, de vină vor fi nu cei de la FMF, ci Şişhanov şi firma sa „importantă”. Acest personaj controversat îşi propune să facă ordine în fotbalul moldovenesc. Şi, până la urmă, cum a achiziţionat el, sau chiar dl Nicolae Ciornîi, terenul pe care a fost înălţat stadionul?

 

În cazul în care tricolorii vor trebui să joace la Tiraspol, arena „Zimbru”, care a devenit de ceva vreme templul fotbalului moldovenesc datorită echipei naţionale, va deveni un muzeu unde vor avea acces doar Şişhanov şi Ciornîi. Dacă aceştia ar fi vrut să câştige bani, ar fi putut-o face prin calificare echipelor lor cel puţin în grupele Europa League. Cu siguranţă, arena ar fi fost arhiplină, iar profitul lor ar fi putut fi considerabil.