Vitalie HADEI: Schimbarea la faţă a sportului moldovenesc

Toată lumea ştie că sportul moldovenesc este în comă la capitolul infrastructură şi, dacă în următorii ani nu se vor întreprinde măsuri de resuscitare, riscă să moară. Asta pentru că sportivii talentaţi pe care îi avem vor accepta cetăţenia altui stat şi vor face performanţe pentru noua lor patrie.

Acest lucru a fost sesizat şi de premierul Vlad Filat care nu vrea să fie în postura predecesorilor săi atunci când sportivii erau petrecuţi cu fast la Jocurile Olimpice şi nu erau întâlniţi de niciun oficial. Nimeni nu era interesat să-şi asocieze numele cu nişte rezultate mediocre.

Această schimbare de atitudine a conducerii RM se datorează preşedintelui Comitetului Naţional Olimpic (CNO), Nicolae Juravschi, care a devenit deputat pe lista partidului condus de Filat. Premierul ştie că sportul este cel mai eficient ambasador şi vrea să valorifice acest atu.

Filat a cerut recent ministrului Tineretului şi Sportului, Ion Cebanu, să vină cu propuneri în ceea ce priveşte măsurile care urmează a fi luate pentru a avea sportivi pregătiţi pentru Jocurile Olimpice din 2012 de la Londra.

„Republica Moldova este singura ţară care nu a finanţat pregătirea sportivilor pentru JO. În atare condiţii, nu poţi cere performanţe celor care ne reprezintă ţara la această competiţie”, a menţionat Vlad Filat.

Premierul a lăsat să se înţeleagă că guvernul este dispus să bage adânc mâna în bugetul de stat şi aşteaptă un plan de acţiuni de la Ministerul Tineretului şi Sportului. „Sportul reprezintă mult mai mult decât credem noi şi ar trebui să fie susţinut nu doar prin declaraţii. Doresc nu doar să petrecem sportivii la Aeroport, ci să şi-i întâlnim cu medalii”, a fost mesajul premierului.

Mesajul lui Filat a trezit interesul şefilor de federaţii care pregătesc deja setul de propuneri. Fiecare va încerca să vină cu ceva nou, de aici va apărea şi concurenţa. Primele măsuri vizează aprobarea urgentă a Legii cu privire la sponsorizare. Banii veniţi de la buget pot acoperi aproximativ 25 la sută din cheltuieli şi, din acest motiv, este nevoie de a atrage investiţii. Ultimii, aşa cum a comunicat Filat într-o discuţie particulară, trebuie să fie interesaţi să investească în promovarea talentelor şi în infrastructură.

Deocamdată, nimeni nu trebuie să se îmbete cu apă rece pentru că într-un an sau doi nu poţi rezolva toate problemele. Bugetul pentru sport, aproximativ 50 milioane de lei, nu va atinge sume astronomice în 2011. Reformele care urmează a fi realizate vor da rezultate peste câţiva ani. Totuşi un prim pas a fost făcut, acum urmează să avem sportivi pregătiţi pentru Olimpiada din 2012.