Vitalie Hadei: Avantajaţi că nu suntem luaţi în seamă

Sâmbătă, s-au tras la sorţi grupele pentru preliminariile CM 2014, care se va desfăşura în Brazilia. Naţionala Republicii Moldova a căzut în grupă cu Anglia, Muntenegru, Polonia, Ucraina şi San Marino. Prima reacţie a multora a fost că echipa lui Gabi Balint nu a avut noroc şi are şanse mici să viseze măcar la locul doi în grupă. E adevărat că legendarul Ronaldo a fost nemilos cu noi când a extras Anglia, dar ne-am fi putut aştepta la altceva? Fiind în urna a cincea valorică, nici nu putea fi altfel. Să fi fost Anglia, Spania sau Franţa sau chiar Grecia, tot am fi pornit cu şansa a cincea.

Acum, la un an şi o lună înaintea debutului preliminariilor Campionatului Mondial din 2014, echipa naţională trebuie să-şi caute de treabă şi să muncească de trei ori mai mult decât acum. E bine că în acest moment nu suntem băgaţi în seamă de echipele din grupa H. Selecţionerul Angliei, Fabio Capello, a declarat imediat după tragerea la sorţi că echipa sa face parte dintr-o grupă foarte grea, iar Muntenegru, Ucraina şi Polonia sunt echipe care pot pune probleme. În acelaşi timp, Capello vrea să întinerească echipa sa pentru preliminariile CM 2014, iar acest lucru ne-ar da o şansă în plus să visăm, deoarece Balint a început procesul de întinerire. În 2014, mijlocaşul lui Chelsea, Frank Lampard, va avea 36 de ani şi nu va mai putea ţine pasul cu mai tinerii săi colegi. „Aş vrea să joc şi la CM, dar nu ştiu dacă voi mai fi chemat”, a spus Lampard.

Şi preşedintele FMF, Pavel Ciobanu, este conştient că suntem într-o grupă deloc uşoară, dar, în acelaşi timp, încearcă să le transmită un mesaj optimist internaţionalilor moldoveni. „Grupa este grea şi, în acelaşi timp, interesantă. Anglia e favorita grupei, dar nu putem neglija Muntenegru, Polonia sau Ucraina. Este cert că putem juca cu fiecare din aceste echipe. Trebuie doar să fim siguri de forţele noastre”, a spus Ciobanu.

Noi, în comparaţie cu echipele din grupa H, nu mai avem şanse de calificare la EURO 2012 şi putem construi echipa naţională încă de pe acum. Anglia, Muntenegru, Ucraina şi Polonia se pregătesc intens pentru turneul final şi vor face schimbul de generaţii abia în toamna lui 2012, când vor intra în luptă pentru un loc la CM. Din acest punct de vedere, suntem avantajaţi şi trebuie să profităm din plin. Acest lucru nu este cel mai important element al succesului, dar trebuie să ne agăţăm de orice şansă.

Un alt element ar fi să-l păstrăm la cârma naţionalei pe Gabi Balint. Acesta a început să schimbe lucrurile la prima reprezentativă şi s-ar putea ca în preliminariile CM 2014 să culegem roadele acestor schimbări. Bineînţeles că va fi foarte greu să-l păstrăm pe Balint, dar dacă acesta va vedea că poate implementa strategia sa, poate va accepta un nou mandat.