Vitalie Cataraga: „S-au alocat bani din fondul de rezervă pentru Monumentul Libertății”

Cabinetul de miniștri al RM a aprobat planul de acțiuni privind edificarea Monumentului Libertății, prezentat de Ministerul Culturii. Monumentul Libertății urmează a fi edificat în scuarul din fața Parlamentului Republicii Moldova și este conceput, potrivit site-ului www.gov.md, „ca simbol al libertății poporului R. Moldova, al luptei tinerei generații pentru libertate, precum și al protestului împotriva dictaturii comuniste”. Termenul de realizare a proiectului este de circa opt luni. Planul de acțiuni prevede patru etape: proiectarea monumentului, proiectarea spațiului aferent, turnarea Monumentului Libertății și, în sfârșit, instalarea acestuia. Pentru realizarea primei etape, guvernul a alocat 277 de mii de lei din fondul de rezervă.

Amintim că macheta Monumentului Libertății a fost aprobată de Ministerul Culturii în martie 2010. Compoziția a fost proiectată de sculptorii Tudor Cataraga, Vitalie Cataraga, Andrei Gorea și Sergiu Andriuță. Conform schiței de proiect, Monumentul Libertății va fi constituit din 12 plăci de metal care formează o cruce oblică ce se înalță spre cer.

„Cu toții am fost marcați de revolta tinerilor din 7 aprilie. Am făcut un studiu de însorire pentru acest monument, propunând ca în partea superioară plăcile să fie acoperite cu inox, astfel încât, în fiecare an, la 7 aprilie, exact la ora 13.00, ele se vor „aprinde” de la razele soarelui și vor arde ca 12 lumânări”, explică Vitalie Cataraga, fiul regretatului sculptor Tudor Cataraga.

 

Tânărul arhitect Vitalie Cataraga a declarat pentru JURNAL că a fost anunțat telefonic despre această hotărâre a executivului chiar în ziua aprobării planului de acțiuni la ședința guvernului (5 septembrie 2012). „Sarcinile de execuție a Monumentului Libertății vor fi împărțite între Ministerul Construcțiilor, Ministerul Culturii și coautorii compoziției sculpturale.

Există mai multe variante de material din care va fi edificat: metal, bronz, sau oțel Corten, soluția finală va fi dictată de prețul de execuție. Eu optez pentru Corten, acest metal are o proprietate specială de a rezista în timp şi de a păstra aspectul exterior de metal corodat, de la şiroaiele de apă, metaforic vorbind, metalul va plânge”, ne-a comunicat Vitalie Cataraga, unul dintre coautori, desemnat și coordonator de proiect.
Pe panourile Monumentului Libertății vor fi inscripţii privind evenimentele din 7 aprilie 2009. Costul total al proiectului e de peste 7 milioane de lei.

 

Irina Nechit