Visul american al studenţilor moldoveni a fost spulberat

FLAGRANT // 40 de persoane afirmă că au achitat suma de 3.000 de dolari unei companii Work and Travel din Chişinău, pentru a pleca în SUA, dar acolo nu au fost angajate în câmpul muncii, nici nu au fost cazate

Anual câteva mii de studenţi moldoveni traversează Atlanticul, pentru a-şi realiza visul american. După ce au achitat la o agenţie Work and Travel din Chişinău suma de 3.000 de dolari, o parte din ei au ajuns în Statele Unite ale Americii, dar nu au găsit nici serviciu, nici nu au fost cazaţi, aşa cum prevedea contractul. Recent, Centrul pentru Combaterea Crimelor Economice şi a Corupţiei l-a reţinut pe Dumitru Jioară, directorul agenţiei IERA, care este bănuit că a însuşit prin abuz, peste un milion de lei de la 40 de studenţi. Acesta a declarat pentru JURNAL TV că are datorii de la firma angajatoare din State şi a dat asigurări că va întoarce banii tuturor persoanelor pătimite.

„Work and Travel mă ajută să-mi achit contractul”

„Provin dintr-o familie cu mulţi copii şi singura şansă de a-mi face studiile prin contract este să plec pe vară în Statele Unite ale Americii prin intermediul programului Work and Travel”, începe povestirea Alexandru, un tânăr student anul trei Universitatea de Stat din Moldova. „Ştiam că vor trebui mulţi bani, dar am înţeles că vom reuşi să ne întoarecem investiţia. La IERA m-a atras faptul că vom putea conversa în direct cu angajatorul nostru, dar am căzut în plasă”, povesteşte Alexandru, una din victimele firmei International Express Recruit Ability (IERA).

Site-ul companiei anunţă că are reprezentare directă în SUA şi nu lucrează ca intermediari. „IERA câştigă prin calitatea serviciilor prestate pentru studenţi prin oportunităţile acordate fiecărui student: întreţinere, cazare, servicii advocacy, vizite culturale”, scrie pe site-ul IERA.

Studenţii care au plecat în State cu această companie susţine contrariul. „De la început mi s-a spus că voi lucra în Alaska, unde aveam deja un contract de muncă, pentru ca ulterior să mă informeze că acolo nu mai sunt locuri de muncă. Dar mi-au dat asigurări că voi pleca în New York, unde voi fi întâmpinat de persoane responsabile, care îmi vor asigura cazarea şi serviciul. La Aeroport – surpriză, nimeni nu mă aştepta. Şi parcă aceasta nu era de ajuns, agenţia care trebuia să-mi ofere de lucru, m-a anunţat că trebuie să achit o taxă, pentru ca să îmi găsească un serviciu, iar primul salariu sunt obligat să-l dau lor. Am achitat 3.000 de dolari şi nu am reuşit să-mi scot nici măcar 30% cheltuieli. Am reuşit să mă angajez abia la finele lunii iulie cât să-mi acopăr datoriile pe care le-am făcut în SUA”, susţine Alexandru.

„Trebuia să achit 5.000 dolari, pentru că am stat mai mult”

Experienţa Valentinei pe tărâmul american este asemănătoare. „Am avut un contract de muncă, care îmi asigura şi cazarea. Mai mult, cei de la compania IERA ne asigurau că cineva ne va întâlni la aeroport. Am dat banii şi am zburat, pentru ca să ajungem în State şi să nu ştim încotro să ne ducem. Acolo nici tu lucru, nici tu gazdă. Am fost ajutaţi de nişte molodveni care m-au cazat. De lucru am gasit singură. Atunci când am sunat să le spunem ce se întâmplă, ne-au spus să-i sunăm pe părinţi să ne trimită bani de drum. Pentru ca să pot întoarce datoriile am fost nevoită să rămân să lucrez în SUA şi după ce mi-a expirat viza. Când m-am întors, cei de la companie îi sunau pe părinţii mei acasă să le spună că trebuie să achit o amendă de cinci mii de dolari pentru că nu m-am întors la timp”, spune Valentina.

Potrivit Angelei Starinschi, şefa Oficiului de presă al Centrului pentru Combaterea Crimelor Economice şi a Corupţiei (CCCEC), ofiţerii au înregistrat 40 de persoane care au avut de suferit de pe urma companiei IERA. Angajaţii CCCEC l-au reţinut joi pe Dumitru Jioară, directorul companiei IERA, acesta fiind bănuit că şi-a însuşit peste un milion de lei prin abuz de încredere şi înşelăciune de la mai multe persoane. „Pătimiţii susţin că pe parcursul anului 2009 – 2010 au achitat directorului IERA sume enorme de bani pentru a se angaja în câmpul muncii în SUA, prin intermediul unor programe, dar ajunşi în America au constatat inexistenţa firmei angajatoare. Deşi nu le-au fost asigurate condiţiile contractuale, nici până în prezent nu şi-au primit banii înapoi de la Dumitru Jioară”, a declarat pentru JURNAL Starinschi.

Pe de altă parte, Dumitru Jioară susţine că este nevinovat. „Este vorba de 40 de studenţi care au primit refuz de viză. Eu cred că de reţinerea mea ar fi interesate mai multe structuri”, a declarat pentru JURNAL TV directorul IERA.

Lisat neagră a agenţiilor Work and Travel

Însă problemele în domeniul Work and Travel sunt mai vechi. Astfel, în anul 2007, Ambasada Statelor Unite ale Americii a întocmit lista neagră a companiilor cărora nu li se va mai elibera vize. În această listă au intrat nouă din cele 16 agenţii existente: Acord NGO, ASET, Association for Youth, Collaboration (ACT), Center for Transparency and Democracy (CTD), Echitatea, Pro-Spiritus (YMCA), SEUC, Studiterra, World Travel.

Potrivit angajaţilor din cadrul Ambasadei, decizia a fost luată pentru că au parvenit mai multe plângeri din partea studenţilor în ceea ce priveşte încălcarea contractelor încheiate cu unele agenţii, dintre acre majoritatea ţin de condiţiile rele de muncă, şi de trai, salariile mici. Angajaţii ambasadei au menţionat că oficilităţile din Republica Moldova ar trebui să investigheze legalitatea activităţii companiilor din lista neagră.

În prezent pe siteul Ambasadei SUA în Republica Moldova sunt înregistarte 23 de agenţii Work and Travel. Anul trecut şapte agenţii Work and Travel au rămas fără licenţă, pentru că au cerut bani de la studenţi pentru angajarea în câmpul muncii în SUA. Asta deoarece, potrivit legii, agenţiile nu au dreptul să încaseze bani de la studenţi, deoarece primesc bani de la angajatorii din SUA.

În timp ce Centrul Anticorupţie anunţă că acesta este primul caz investigat de ofiţerii CCCEC, atunci Centrul pentru Combaterea Traficului de Persoane din cadrul Minsiterului Afacerilor Interne declara anul trecut, în cadrul unei conferinţe de presă că au fost pornite 13 dosare penale privind organizarea ilegală a migraţiei de către patru agenţii Work and Travel. Aceştia au depus la Consulatul SUA din Chişinău carnete de student false, care certificau că anumite persoane îşi fac studiile în universităţile din Moldova. Dosarele penale au fost expediate în instanţă. Dacă vor fi găsiţi vinovaţi, directorii agenţiilor riscă până la cinci ani de detenţie.

Judecătoria Buiucani a emis mandat de arest prevenitiv pe numele directorului IERA Dumitru Jioară pentru 20 de zile. Dumitru Jioară se află în Izolatorul CCCEC. Acesta riscă să stea după gratii până la 10 ani.

Marina LIŢA

The following two tabs change content below.
Marina Liţa

Marina Liţa

Marina Liţa

Ultimele articole de Marina Liţa (vezi toate)