Visează să își vadă școala în haine noi

DSC_1247varzaresti nisporeni scoalaNadea Roscovanu PhotographyCirca 17 școli de circumscripție din diferite raioane ale republicii vor fi renovate și modernizate la prima etapă a proiectului „Reforma învățământului în Moldova”

Proiectul prevede renovarea până în 2018 a circa 90 de instituții de învățământ, astfel încât să corespundă standardelor pentru o școală prietenoasă copilului, aprobate de Ministerul Educației. În acest scop, Republica Moldova a beneficiat de un credit de 40 de mil. de dolari din partea Băncii Mondiale, acordat sub formă de suport bugetar.

Una dintre instituțiile beneficiare ale proiectului este și Liceul Teoretic „Alexandru cel Bun” din satul Vărzărești, Nisporeni, unde învață 385 de elevi din trei sate învecinate. În această vară, şcoala a fost dotată cu mobilier nou, pentru care Ministerul Educaţiei a alocat 464 de mii de lei. Cu ajutorul unor sponsori, sălile de clasă au fost dotate cu laptopuri. Chiar dacă par satisfăcuţi de noile condiţii de muncă, profesorii nu-şi ascund îngrijorarea și se arată nerăbdători să fie dat startul renovărilor capitale ale clădirii.

La prima ploaie, din cauza fisurilor din acoperiş, o parte din reparaţiile la care au muncit în această vară se pot duce pe apa sâmbetei. De mai mulţi ani, când plouă afară, plouă şi în clădire. Apa ajunge până şi în unele unghere de la parter. La etajul trei, din cauza mucegaiului, au fost închise mai multe săli de clasă. Clădirea a fost dată în exploatare cu 40 de ani în urmă, iar de atunci nu a mai fost reparată capital.

Luptă de ani buni cu mucegaiul

Ştefan Stoleru lucrează de mai bine de patru decenii profesor de fizică în acest sat. „Am venit aici de pe băncile facultăţii şi nu mi-am mai schimbat locul de muncă. Am finisat reparaţiile şi suntem pregătiţi de noul an de studii. Dar dacă plouă afară, apa răzbate şi aici. Sălile de alături sunt afectate de mucegai, este imposibil să lucrezi acolo. Noi, profesorii, am urcat pe acoperiş, am încercat să-l reparăm cu propriile puteri, dar nu se poate face nimic, trebuie schimbat în întregime”, spune profesorul. Din cauza defecţiunilor, a fost afectată faţada şi temelia clădirii.

DSC_1266varzaresti nisporeni scoalaNadea Roscovanu PhotographyPotrivit şefei Direcţiei Generale învăţământ Nisporeni, Nina Sterpu, pentru reparaţiile exterioare ale instituţiei (acoperiș, fațadă) este nevoie de circa trei milioane de lei. Administraţia şcolii a înaintat pe parcursul ultimilor ani mai multe demersuri, mai multe proiecte cu solicitări de finanţare, dar nu a avut șansa să beneficieze de reparații. Norocul le-a surâs abia recent, când școala a fost selectată pentru renovare în cadrul proiectului finanţat de Banca Mondială prin intermediul Ministerului Educaţiei. „În raionul Nisporeni sunt şase instituţii de învăţământ care necesită reparaţii capitale. Au fost selectate două şcoli care se confruntă cu probleme mai grave, printre care şi liceul din Vărzăreşti”.

Șefa Direcției de învățământ a precizat că la concurs au fost înaintate dosarele instituțiilor care au un număr mai mare de elevi din mai multe localități, cu rezultate academice bune, dar și profesori de calificare înaltă.
Reparația acoperișului şi lucrările de renovare a fațadei instituției ar putea să înceapă în anul curent, după ce va fi gata toată documentația de proiect și vor fi făcute toate achizițiile necesare. La Vărzărești, atât profesorii, cât și părinții spun că reparațiile nu mai suferă amânare, deoarece mucegaiul poate afecta serios sănătatea copiilor și a profesorilor.

Directorul adjunct al liceului, Inga Ulinici, precizează că Centrul de Medicină Preventivă a efectuat mai multe controale la şcoală şi, împreună, au încercat să găsească o soluţie. „Deoarece şcoala nu putea fi închisă, au fost blocate sălile de clasă unde era mucegai. Acolo intrau doar femeile de serviciu, care adunau apa când era nevoie.”

Procesul de reabilitare a infrastructurii instituțiilor de învățământ este coordonat de un consiliu format din reprezentanți ai Guvernului, Ministerului Educației, Ministerului Finanțelor, Ministerului Sănătății, Centrului Tehnologii Informaționale și Comunicaționale în Educație. De monitorizarea externă se va ocupa un inginer angajat în cadrul proiectului și o companie independentă angajată de Banca Mondială.

Odată renovată, școala va avea mai mulți elevi

Administrația liceului se arată sigură că, odată renovat, liceul va avea și mai mulți elevi, iar bugetul instituției va crește. În anul acesta, în clasa I, la liceu vor veni 38 de copii. În comparaţie cu alte comune, numărul copiilor este mare. Cu 15 ani în urmă însă, în această instituţie învăţau circa 1000 de elevi, de trei ori mai mult decât acum. „Credem că, din cauza problemelor cu igrasia, unii copii aleg să meargă în clase de liceu în alte localități din vecinătate. Sperăm, dacă va fi reparat acoperişul, să atragem şi mai mulţi copii”, mai spune Ulinici.

DSC_1242varzaresti nisporeni scoalaNadea Roscovanu PhotographyStela Mătăsaru are un copil în clasa a şasea la această instituţie. Îi place mobilierul din școală și speră că, în curând, și sălile de clasă vor fi renovate, iar elevii vor învăța în condiții mai bune. Cel mai mult însă speră să fie rezolvată problema care pune în pericol sănătatea copiilor. „Ne dorim să dispară mirosul greu, mucegaiul care poate provoca unele boli respiratorii. Copilul poate avea anumite boli care se pot acutiza în astfel de condiţii”, îşi descrie temerile părintele.

Potrivit datelor Ministerului Educaţiei, cele 17 şcoli care vor fi reparate în cadrul primei etape a proiectului „Reforma în învăţământ în Moldova” au fost selectate de consiliul coordonator pentru monitorizarea procesului de reabilitare a infrastructurii instituțiilor de învățământ.
Până la finele anului curent va fi elaborată actele pentru lucrările de renovare și vor fi efectuate lucrări, cum ar fi reparaţia acoperişului ori schimbarea sistemului de încălzire. Lucrările de bază vor fi efectuate în 2015.

 

The following two tabs change content below.
Svetlana Corobceanu

Svetlana Corobceanu

Svetlana Corobceanu

Ultimele articole de Svetlana Corobceanu (vezi toate)