Virtuosul ţambalist moldovean din Canada

SUCCES // Melodiile populare prind foarte bine la publicul canadian

Este unul dintre cei mai buni ţambalişti din R. Moldova. Sandu Şura, fratele interpretei Mariana Şura, a reuşit să ducă faima R. Moldova peste ocean, stabilindu-se acum doi ani în Canada.

Mai bine de 17 ani, Sandu Şura a călătorit în aproape orice parte a lumii. A cântat şi pe vapor, însă s-a stabilit până la urmă peste ocean. „ Am ales Canada deoarece în acea ţară toate se leagă. În special Montrealul, partea franceză, unde toate afacerile merg în stil american. Este un centru cultural foarte dezvoltat, aşa că m-am gândit că ar fi o şansă bună să mă afirm ca ţambalist”, ne-a declarat Sandu Şura. Aşa a şi fost. În pofida faptului că nu cunoştea decât o singură persoană, în scurt timp, ţambalistul a reuşit să se implice în mai multe proiecte muzicale.

A întâlnit sufletul pereche

Mai mult, Sandu a fondat o orchestră pe care a numit-o „Basarabia”. Cei zece instrumentişti şi trei vocalişti sunt basarabeni. Când sunt invitaţi la diferite evenimente, artiştii noştri, pe lângă muzica clasică şi jazz, cântă melodii populare care prind foarte bine la publicul canadian. În Canada, Sandu a cunoscut-o pe Veronica Ungureanu, o vioristă şi interpretă talentată care a reuşit să îi fure inima ţambalistului. Logodnica muzicianului, împreună cu familia sa, s-a stabilit cu traiul în Canada de mai bine de patru ani.

Moldovenii din Canada se ajută reciproc

„Toţi cei care vin în Canada sunt pregătiţi moral pentru greutăţi. Eu, de exemplu, am ştiut din start ce mă aşteaptă acolo. Basarabenii de acolo se întâlnesc des, petrec împreună Crăciunul şi Paştele. Anul trecut, de sărbători, am închiriat o biserică. Au fost vreo 200 de moldoveni. Comunicăm prin intermediul site-urilor de socializare, ne ajutăm reciproc, dacă cineva are probleme, neapărat îi sărim în ajutor”, povesteşte muzicianul. De când se află în Canada, Sandu Şura a reuşit să înveţe franceza la perfecţie, a făcut studii ca inginer de sunet, iar în doi ani va absolvi şi Universitatea din Montreal, Facultatea de Compoziţie.

La 12 ani a început să cânte în trei orchestre

Ţambalistul provine dintr-o familie de artişti. În clasa I-a, Sandu a început să studieze pianul, iar de la 10 ani – ţambalul. La doar 12 ani, instrumentistul a început să cânte în trei orchestre.

Lena NEGRU

The following two tabs change content below.
Avatar

Jurnal de Chișinău

Avatar

Ultimele articole de Jurnal de Chișinău (vezi toate)