Viorel Ţopa: Este sau nu lupta cu mafia o „reglare de conturi”?

Săptămâna trecută s-a afirmat că scandalul „Mocanu vs. Plahotniuc/Lupu” ar reprezenta nişte „reglări de conturi” în cadrul unor dispute de interese economice, că AIE (în special, PDM) nu ar avea nimic cu abuzurile regimului precedent, că nu ar exista probe şi că acest scandal ar trebui limitat în cadrul instanţelor de judecată. Să clarificăm aceste lucruri!

Sunt acestea „reglări de conturi”?

Pentru a evita polemici derutante… vă rog să răspundeţi la următoarele întrebări: Ce „reglări de conturi” sunt în cazul Hotelului „Codru”, caz în care Curtea de Conturi constată furturi de peste 15 milioane de dolari? Dar în acapararea televiziunilor Prime şi TVR1, adică a celor două din cele trei frecvenţe naţionale? Dar cum calificăm apariţia celor nouă martori care au făcut declaraţii în cadrul unei conferinţe de presă (Gemenii, Franzeluţa, Carmez, benzinării şi multe alte afaceri)? Cum vom proceda în cazul următorilor martori care vor ieşi la rampă în timpul apropiat?

Dacă vă place termenul „reglări de conturi”, atunci să-l folosim adecvat. Plahotniuc are reglări de conturi cu societatea, cu justiţia, cu instituţiile statului, cu poporul, cu Moldova! Înţeleg că tactica lui Plahotniuc şi a prietenului acestuia, Lupu (care chiar ne-a surprins pe toţi cu declaraţia lui de „prietenie”), este să reducă subiectul la o simplă „dispută comercială”, unde nimeni nu mai înţelege cine este mai mult sau mai puţin vinovat în cadrul judecătoriilor, tot de ei controlate, între timp antrenând toată mass media lui Plahotniuc (acaparată, la fel, prin fărădelegi, ilegalităţi şi teroare din câte se cunoaşte) în compromiterea „sursei”, adică, în obraznica murdărire a tuturor celor care au curajul să spună adevărul.

Este AIE responsabilă pentru aceste fărădelegi?

Mi-aş dori din tot sufletul să constat şi eu că toată această istorie se referă la perioada precedentă şi că AIE a mers încet, dar înainte (vorba lor, „într-un an nu putem face prea multe”). Însă aceasta nu este adevărat. Atacurile lui Plahotniuc nu doar că au continuat şi în perioada AIE, dar au căpătat o amploare şi o obrăznicie inimaginabilă, comparativ cu perioada precedentă.

Mai mult ca atât, executorii şi călăii regimului precedent nu numai că au fost păstraţi în funcţii, dar şi avansaţi (ca Zumbreanu) deja cu mâinile AIE. Crezând că AIE vine să demoleze şi nu să fortifice mecanismul represiv, Ilie Rotaru (cazul „Gemenii”) a depus la Centrul Anticorupţie cererea de investigare a isprăvilor lui Plahotniuc din perioada comunistă, şi pentru această naivitate s-a ales cu încă trei dosare din partea lui Zumbreanu. Şi aceasta s-a întâmplat acum, în 2010! Acesta este doar unul din multiplele exemple.

Adevărul este că, dincolo de promisiunile electorale, acolo unde situaţia a rămas neschimbată, s-a înrăutăţit insuportabil. Spun asta pentru că ţin cu tot sufletul la AIE ca unica şansă a Moldovei şi pentru a mobiliza componentele încă sănătoase ale AIE. Spun aceste cuvinte ca alegător. Nimeni nu a votat pentru doctrine liberale sau democrate, ci pentru a pune punct dezmăţului „regimului” şi a face ordine elementară în ţara, de mult transformată în „vaca de muls” a mafiei.

Există probe?

Sunt oare probe originalele şi fotocopiile documentelor? Dar declaraţiile scrise? Dar documentele oficiale şi procesuale? Sunt oare probe mărturisirile oamenilor vii? Cum cred ziariştii că trebuie să arate probele, afară de recunoaşterea personală a lui Plahotniuc?! Până la ce nivel de cinism şi amoralitate trebuie să degradăm noi toţi ca, uitându-ne în ochii oamenilor, care au stat închişi în celule luni şi ani de zile pentru că au avut afaceri legale, având familii nenorocite şi vieţi schilodite, să-i întrebăm acum dacă nu cumva li s-a năzărit asta?

Componenta criminală este determinantă în toate cazurile mărturisite, ceea ce necesită anchetă penală, care va transmite cazurile în judecată. Nici Mocanu, nici martorii de la conferinţele lui de presă nu sunt procurori sau anchetatori, ei sunt simpli cetăţeni care vor justiţie în ţara asta! Sunt martori, ca mine.

Cine să ancheteze aceste cazuri?

În orice stat civilizat, cazurile în care sunt vizaţi personal procurorul general, directorul Centrului Anticorupţie, preşedintele Curţii de Apel Economice şi alte persoane ale instituţiilor fundamentale ale statului se rezolvă numai printr-o singură metodă: ei îşi depun temporar demisia pentru a permite efectuarea unei anchete obiective şi imparţiale, şi chiar publice, cu implicarea reprezentanţilor societăţii civile. Numai asemenea rezultate ale investigaţiei vor fi credibile pentru societate. Există suficiente probe, mărturisiri şi motive pentru a iniţia neîntârziat această anchetă. Lăsaţi speculaţiile pre şi postelectorale: adevărul ne va însănătoşi pe toţi!

The following two tabs change content below.