Viorel Cibotaru îl atacă pe Anatol Şalaru în problema Legii privind regimul armamentului Armatei Naţionale: „Şalaru nu are de unde să ştie…”

Liderul liberal-democrat Ciboraru îl atacă pe fostul ministru al Apărării, Anatol Şalaru, în problema Legii privind regimul armamentului şi muniţiilor convenţionale, mijloacelor speciale şi dispozitivelor militare deţinute de Armata Naţională, al cărei art. 18 prevede dreptul militarilor să aplice mijloacele speciale din dotare împotriva manifestanţilor, lucru respins categoric în statele democratice.

În cadru unui articol despre această lege, fostul ministru al Apărării, Anatol Şalaru, ne-a declarat că acest proiect de lege a fost elaborat chiar în timpul mandatului de ministru al Apărării al lui Viorel Cibotaru. „Eu nu l-am lăsat să meargă la guvern şi nici în parlament… După ce am plecat eu, Gheorghe Galbura l-a trimis la Guvern. I-am întrebat pe cei de la minister şi am aflat că art. 18, care prevede folosirea armatei împotriva civililor, va fi modificat, deoarece aşa ceva este inacceptabil. Armata nu poate fi folosită împotriva propriilor cetăţeni. Armata nu luptă împotriva duşmanilor interni, ci doar a celor externi şi doar în cazul în care există o hotărâre a Parlamentului. Armata nu poate interveni atunci când pofteşte ministrul sau premierul”, a precizat el. Şalaru ne-a explicat că acest proiect de lege a fost elaborat în contextul invaziei omuleţilor verzi în Crimeea şi a avut menirea să protejeze statul de o eventuală intervenţie a aceloraşi omuleţi din Transnistria.

„E posibil să fi fost elaborat în timpul mandatului meu, dar nu l-am văzut, nu l-am semnat, nu l-am propus la Guvern şi nici la Parlament. Dl Şalaru nu are de unde să ştie!…”, a replicat la rândul său Viorel Cibotaru. „E vorba de un pachet de 60 de legi care vizează reformarea armatei. Trebuie stabilit rolul subunităţilor Armatei Naţionale pe teritoriul statului în diferite tipuri de conflict în contextul în care staţionează ilegal pe teritoriul R. Moldova Grupul operativ de trupe ruse şi forţele armate ale Transnistriei, care au de asemenea un statut ilegal, precum trupele pacificatoare, care au statut legal. Am fost descurajaţi întotdeauna să elaborăm legile necesare întrucât dacă se menţionează în lege că armata este îndreptată împotriva trupelor aflate ilegal, evident că este orientată împotriva ruşilor. Prin urmare, este o problemă nesoluţionată de legislaţia R. Moldova. Prin anii 90, o parte din aceste legi – despre rolul armatei în interiorul statului în situaţie de urgenţă, excepţională, în situaţie de război, a fost deja adoptată. Avem nevoie de instrumente juridice care declanşează activitatea Armatei Naţionale. Însă încercarea pe care a făcut-o conducerea liberală a Ministerului Apărării, din care făcea parte şi Şalaru, a prezentat acest proiect până la urmă!”, a subliniat actualul peledemist.

„În proiect se menţionează literalmente că militarii Armatei Naţionale pot să folosească armele împotriva unor manifestanţi, a unor oameni, ceea ce este absolut aberant. Proiectul a fost discutat în Comisia parlamentară şi aprobat de majoritatea actuală. Proiectul a fost votat în prima lectură, este un fapt împlinit. Faptul că a fost elaborat în timpul mandatului meu nu contează, contează cine a promovat acest proiect!”, a precizat Cibotaru.

„În statele occidentale, rolul armatei este redus la intervenţia acesteia doar în situaţii excepţionale. Există state în care forţele militare nu participă nici măcar la paza obiectivelor militare”, a mai spus el.

Amintim că deputaţii au votat în prima lectură Proiectul de lege privind regimul armamentului şi muniţiilor convenţionale, mijloacelor speciale şi dispozitivelor militare deţinute de Armata Naţională, al cărei art. 18 prevede dreptul militarilor să aplice mijloacele speciale din dotare împotriva manifestanţilor, lucru respins categoric în statele democratice. Foşti miniştri ai Apărării califică acest proiect drept o „crimă naţională”, acuzând actuala conducere a ministerului de incompetenţă.