Viorel Chetraru: „În cazul BEM sunt investigate 54 de mari credite”

chetraru

Foto: inprofunzime.md

Şeful Centrului Naţional Anticorupţie (CNA), Viorel Chetraru, este audiat în aceste momente la Parlament, într-o şedinţă deschisă după ce unii şefi de instituţii au fost audiaţi cu uşile închise, transmite inprofunzime.md.

Viorel Chetraru, director CNA a declarat în cadrul şedinţei de astăzi: „CNA a pornit în cazul BEM 44 de dosare penale, din care 20 au fost expediate în judecată. La 28 iunie 2012, a fost expediat primul dosar, iar ultimul, de câteva luni. În total, sunt investigate 54 de mari credite. Peste 2 miliarde de lei, peste 34 milioane de dolari şi peste 45 milioane de euro. Încă nu a fost evaluată suma totală a creditelor. A fost pus sechestru pe 28 milioane, 44 imobile, echipamente agricole şi alte lucruri. În instanţa de judecată sunt opt inculpaţi. Primul dosar trimis în judecată are o istorie de peste un an şi jumătate. Au fost audiate peste 380 de persoane, au avut loc 111 percheziţii, au fost ridicate obiecte”.

De ce nu s-a intervenit în acel moment este o întrebare la care trebuie să răspundă procurorii. În 2014, a avut loc faza finală a acestor creditări. Pe 2 decembrie 2014, la solicitarea Băncii Naţionale a Moldovei au intervenit grupuri speciale în aceste trei bănci. Băncile care trebuia să raporteze acest cadru legal nu au făcut-o.
Prejudiciul care poate fi recuperat:

Dacă vom obţine confirmările pe bunurile identificate, pe activele care au fost cumpărate în străinătate, există posibilitatea recuperării unei bune părţi din banii scoşi.

The following two tabs change content below.
Avatar

Jurnal de Chișinău

Avatar

Ultimele articole de Jurnal de Chișinău (vezi toate)