Viorel Chetraru: „În cazul BEM sunt investigate 54 de mari credite”

chetraru

Foto: inprofunzime.md

Şeful Centrului Naţional Anticorupţie (CNA), Viorel Chetraru, este audiat în aceste momente la Parlament, într-o şedinţă deschisă după ce unii şefi de instituţii au fost audiaţi cu uşile închise, transmite inprofunzime.md.

Viorel Chetraru, director CNA a declarat în cadrul şedinţei de astăzi: „CNA a pornit în cazul BEM 44 de dosare penale, din care 20 au fost expediate în judecată. La 28 iunie 2012, a fost expediat primul dosar, iar ultimul, de câteva luni. În total, sunt investigate 54 de mari credite. Peste 2 miliarde de lei, peste 34 milioane de dolari şi peste 45 milioane de euro. Încă nu a fost evaluată suma totală a creditelor. A fost pus sechestru pe 28 milioane, 44 imobile, echipamente agricole şi alte lucruri. În instanţa de judecată sunt opt inculpaţi. Primul dosar trimis în judecată are o istorie de peste un an şi jumătate. Au fost audiate peste 380 de persoane, au avut loc 111 percheziţii, au fost ridicate obiecte”.

De ce nu s-a intervenit în acel moment este o întrebare la care trebuie să răspundă procurorii. În 2014, a avut loc faza finală a acestor creditări. Pe 2 decembrie 2014, la solicitarea Băncii Naţionale a Moldovei au intervenit grupuri speciale în aceste trei bănci. Băncile care trebuia să raporteze acest cadru legal nu au făcut-o.
Prejudiciul care poate fi recuperat:

Dacă vom obţine confirmările pe bunurile identificate, pe activele care au fost cumpărate în străinătate, există posibilitatea recuperării unei bune părţi din banii scoşi.