Violată şi băgată în puşcărie

CRIMĂ // În timp ce violatorii se plimbă în libertate, o tânăra bolnavă de epilepsie, în vârstă de 19 ani, din raionul Criuleni a ajuns la închisoare

A fost violată şi maltratată de patru inşi, dar pentru că la scurt timp şi-a schimbat mărturiile, riscă să stea ani grei după gratii, cel puţin aşa pretind procurorii. E vorba de o tânără de 19 ani din raionul Criuleni, invalidă de gradul III, aflată de patru luni în arest preventiv în Penitenciarul nr. 13 din capitală. Recent, măsura de arest i-a fost prelungită cu încă trei luni.

Svetlana COROBCEANU

Mama fetei, Aurelia Ţarigrădean, ne spune cu tremur în glas că starea sănătăţii fiicei sale s-a agravat după viol. A început să aibă crize frecvente de epilepsie, o boală moştenită de la tatăl său. De două ori a fost internată în spitalul de psihiatrie din or. Codru, unde a fost arestată de poliţişti în luna iunie curent şi dusă la penitenciar. De pe 19 septembrie curent, tânără a declarat greva foamei în semn de protest faţă de măsura de reprimare aplicată.

Declaraţii contradictorii

Tragedia s-a produs în vara anului trecut. Tânăra a fost sechestrată în or. Orhei de trei inşi care au băgat-o într-o maşină şi au dus-o într-o direcţie necunoscută. Cei care şi-au bătut joc de ea au şi transportat-o ulterior în stare gravă la centrul medical din s. Ratuş, raionul Criuleni. Au lăsat-o în curtea instituţiei după care s-au făcut nevăzuţi. De aici a fost transportată la spitalul raional.

Procurorul din Procuratura raionului Criuleni, Gheorghe Graur, afirmă că iniţial persoanele acuzate de viol au fost reţinute. „Peste două zile, victima s-a prezentat la procuratură şi a depus cerere că totul ar fi avut loc benevol. Am avertizat-o că poate fi trasă la răspundere pentru depunere de mărturii false, dar nu a ţinut cont de acest fapt. Persoanele acuzate că ar fi comis violul au fost eliberate, în timp ce pe numele ei a fost intentat dosar penal, în baza art. 311 (alin. 2), şi 312 (alin. 2), şi a fost emisă ordonanţa de a nu părăsi localitatea.

În pofida acestui fapt, tânăra a părăsit localitatea şi aproape un an a stat într-un sat din raionul Şoldăneşti. Posibil a fost motivată de vreo recompensă materială ca să-şi schimbe depoziţiile”, se dă cu părerea Graur.

„Procurorul minte”

Solicitată de JURNAL, victima ne spune că a fost uimită să-l vadă peste trei zile pe unul din violatori în secţia spitalului unde a fost internată. Acesta a ameninţat-o să-şi retragă cererea. „Nu mi-am schimbat mărturiile. După ce am ieşit din spitalul din Criuleni, la scurt timp, am fost internată pentru 21 de zile la spitalul de psihiatrie din or. Codru din cauza crizelor de epilepsie. După aceea, a existat o ordonanţă de a nu părăsi localitatea pentru 30 de zile pe care am respectat-o. Nu am mers nici măcar să-mi cumpăr medicamentele de care aveam nevoie, a mers mama şi mi le-a cumpărat. Am încercat să-mi găsesc şi un loc de muncă, dar, din cauza problemelor de sănătate, n-am reuşit să mă angajez”, ne mai spune cu glas stins tânăra.

Fata ne mai spune că, atunci când mergea la Procuratură, era ţinută ore întregi sub uşă. „Procurorul spunea ba că e ocupat, ba că are şedinţă. La ora 11.50, era ultimul transport de rută care venea în sat. Aveam doar zece lei pentru drum, erau cazuri când nu mai puteam să aştept”, ne mai spune fata. Aceasta bănuieşte că între agresori şi oamenii legii ar fi existat o înţelegere în urma căreia aceştia au ajuns în libertate, iar ea – la puşcărie.

Avocat de formă

Solicitat de JURNAL, avocatul din oficiu Eugen Bradu ne spune că reprezintă interesele tinerei doar în cel de-al doilea dosar în care este acuzată că ar fi depus mărturii false. La mai bine de patru luni de când s-a apucat să ducă la bun sfârşit cazul, avocatul recunoaşte că nu a făcut încă cunoştinţă cu materialele din primul dosar  şi nici măcar nu e la curent care sunt concluziile medicului legist referitor la viol (!).

„Unde-i dreptatea? Există expertiza medico-legală. Cum se face că aceşti tineri sunt în libertate, iar fiica mea a fost închisă. Nu mai ştim în cine să avem încredere azi, cum să ne facem dreptate”, ni se plânge Aurelia Ţarigrădean.

Următoarea şedinţă de judecată în acest caz este programată pentru 20 octombrie la Judecătoria Criuleni.

The following two tabs change content below.