Vioara e regină și în R. Moldova


Interviu cu dirijorul și violonistul Vasile Goia, director al Festivalului Internațional de Muzică violonistică „Regina Vioara”

– Stimate domnule Vasile Goia, când își va lua startul ediția a 4-a a Festivalului Internațional „Regina Vioara”?

„Regina Vioara” se va deschide sâmbătă, 29 septembrie, cu un concert extraordinar, susținut la Teatrul Național „Mihai Eminescu” din Chișinău de către Alexandru Tomescu, un violonist faimos din România, laureat a numeroase festivaluri și concursuri internaționale. De fapt, Alexandru Tomescu ne va prezenta mai mult decât un concert. El și-a construit recitalul în formă de spectacol, cu lumini, cu efecte scenice, cu elemente de teatru nonverbal. Este opțiunea lui de a face spectacole muzicale atractive pentru publicul larg, iar rolul principal îi revine unei prețioase viori Stradivarius, pe care Alexandru Tomescu a obținut-o pe un termen de cinci ani. Celebrul violonist român ne aduce un spectacol alcătuit din lucrări ale compozitorului belgian Eugene Ysaye. Va răsuna integrala sonatelor lui Eugene Ysaye, violonistul Alexandru Tomescu urmând să evolueze solo, fără acompaniament.

– Ce nume sonore mai figurează în programul festivalului?

E o onoare pentru noi că a acceptat să participe la festival legendarul Viktor Tretyakov, un mare violonist din Rusia, celebru pe diferite meridiane. Ne bucurăm de asemenea că va fi prezent Ilian Gârneț, care este alături de noi de la prima ediție a Festivalului „Regina Vioara”. Ilian vine din Germania, el e solist la Filarmonica din Stuttgart.

– În ce săli se va desfășura Festivalul „Regina Vioara”?

La 1 octombrie, de Ziua Internațională a Muzicii, la Filarmonica Națională vor cânta cei mai talentați violoniști de la Liceul de Muzică „Ciprian Porumbescu” din Chișinău, discipoli ai cunoscutei profesoare Galina Buinovschi. Vom mai avea concerte la Palatul Național și la Sala cu Orgă. E important că la „Regina Vioara” vor participa violoniști tineri basarabeni, care studiază la Londra, Viena și Moscova, laureați ai concursurilor internaționale. Organizatori ai festivalului sunt Asociația de impresariat artistic „Art Goya Internațional”, partenerul nostru principal este compania JTI. Ne mai susțin Primăria Municipiului Chișinău, compania „Reconscivil”. Ministerul Culturii, ca și data trecută, ne-a spus că nu are finanțe pentru eveniment. Noi însă vom continua să organizăm și pe viitor noi ediții ale festivalului, având scopul de a-i promova pe tinerii violoniști originari din R. Moldova și care s-au afirmat, au obținut premii și mențiuni la concursuri naționale și internaționale.

E frumos să existe în R. Moldova un festival consacrat viorii, instrumentul cu cea mai mare reprezentare în toate genurile de muzică: clasică, ușoară și, bineînțeles, folclorică.

– Vă mulțumesc și mult succes.

 

A dialogat Irina Nechit