„Vinurile moldoveneşti vor câştiga prin specificul lor”

Interviu cu comisarul european pentru Agricultură, Dacian Cioloş

Într-un interviu acordat JURNALULUI, comisarul european pentru Agricultură, Dacian Cioloş, a explicat cum se poate dezvolta sectorul agrar moldovenesc şi când se va liberaliza piaţa UE pentru toate produsele agro-alimentare din Republica Moldova. De asemenea, Cioloş a relevat că vinurile moldoveneşti vor avea de câştigat pe piaţa UE datorită specificităţii lor.

– Va oferi UE Republicii Moldova expertiza tehnologică în scopul modernizării sectorului agro-alimentar?

Sunt două căi prin care se face lucrul acesta. În primul rând, faptul că va intra în vigoare Acordul de Liber Schimb, aceasta însemnând că Republica Moldova va putea exporta aproape nelimitat produse alimentare pe piaţa europeană, asta va atrage investitori, inclusiv din UE. Aceştia vor veni cu tehnologie, vor putea investi în Republica Moldova, pentru că are potenţial de dezvoltare. Şi asta se va face în ideea de a putea exporta produse pe piaţa europeană. Dacă vin oamenii de afaceri şi investesc, aduc şi tehnologie din UE. Acest proces nu e o noutate, l-au cunoscut noi state membre ale UE prin faptul că a existat această oportunitate comercială.

O altă modalitate prin care putem sprijini dezvoltarea tehnologică a agriculturii sunt programele de asistenţă financiară. Specific pentru agricultură este programul de dezvoltare rurală şi sectorul alimentar. Ne gândim acum, începând cu anul viitor, să implementăm un program de sprijin pentru dezvoltarea agriculturii şi dezvoltarea rurală pentru ţările din Parteneriatul Estic, de altfel, pentru a concretiza acest program. În ianuarie anul viitor, urmează să organizăm o conferinţă ministerială pentru toată regiunea, care va fi organizată aici, la Chişinău, pentru a discuta detaliile acestui program.

– Când UE va da liber pe piaţa sa nu doar pentru vinul moldovenesc, dar şi pentru alte produse din sectorul agro-alimentar?

În Acordul de Liber Schimb negociat cu Republica Moldova, UE deschide practic toate domeniile pentru exportul nelimitat al produselor. Acest acord de liber schimb va intra în vigoare odată ce va fi parafat la Vilnius şi adoptat printr-o procedură internă de către fiecare stat membru, care este doar o chestiune procedurală, pentru că decizia este deja luată.

Pentru vin, am vrut să dăm un semnal foarte clar şi am luat această decizie fără a mai aştepta intrarea legală, juridică a acestui acord de liber schimb.

Am decis în mod anticipat acest lucru pentru vin. Accesul neîngrădit pe piaţa europeană se va întâmpla foarte probabil la începutul anului viitor, imediat ce Consiliul de miniştri al UE va adopta această propunere. Pentru celelalte produse lucrurile se vor întâmpla imediat ce Acordul de Liber Schimb va fi adoptat de către statele membre.

– Aveţi pretenţii faţă de calitatea vinului moldovenesc?

Republica Moldova exportă deja vin în Uniunea Europeană. Acest fapt înseamnă că vinul respectiv corespunde standardelor europene, printre cele mai ridicate din lume. Deci nu e o problemă de calitate sau siguranţă alimentară a acestor vinuri pe piaţa europeană. Până acum, existau limite cantitative pentru care se putea exporta vin fără taxe vamale, dincolo de acele limite, vinurile moldoveneşti trebuia să plătească taxe vamale şi asta le reducea competitivitatea.

Odată ce piaţa europeană se va liberaliza, vinurile vor putea intra fără taxe vamale. Nu sunt probleme de calitate sau de siguranţă alimentară în ceea ce priveşte vinurile moldoveneşti, asta înseamnă că vinurile ating standarde de calitate minime ca să intre pe piaţă. Sunt deja investiţii din UE în sectorul vinicol din Republica Moldova, în ultimii ani, calitatea vinurilor a evoluat foarte mult?

– Ce alte produse din RM ar putea avea o cerere bună pe piaţa europeană?

Sunt 500 de milioane de consumatori, sunt 28 de state membre. Potenţialul e mare. Agenţii comerciali ai firmelor din Republica Moldova ştiu cum să-şi caute pieţele. Sunt târguri care se organizează în UE, sunt platforme. Responsabilitatea pe care o am eu este să nu creăm bariere artificiale pentru produsele moldoveneşti. Ştiu că Republica Moldova avea pieţe tradiţionale în unele ţări care sunt acum state membre ale UE – Polonia, România, Ungaria, Ţările Baltice.

De când aceste ţări au intrat în UE, Republica Moldova nu mai putea exporta tocmai pentru că exista această limitare la frontiera UE. Acum nu va mai exista. Republica Moldova şi aceste ţări vor fi în acelaşi spaţiu economic şi vor putea să schimbe produse fără să existe limitări.

Vinul e un produs de bază al RM, dar nu-i consumat ca un produs standard. Când mănânci un ou, mănânci un ou. Când bei un vin, bei un vin de Bordeaux, de Chianti, de Dealurile Moldovei. Vinul are o anumită specificitate şi consumatorul european caută această diversitate. Aici va depinde de producătorii de vin din Republica Moldova, de autorităţi, de cum vor reuşi să-şi facă cunoscute vinurile moldoveneşti cât mai mult pe piaţa europeană.

Din acest punct de vedere, vor fi la egalitate cu alte vinuri europene şi vinurile moldoveneşti pot să aibă câştig de cauză prin specificitate, preţ sau prin alte criterii. Nu mă îndoiesc că cei care se ocupă de promovarea vinurilor vor şti să folosească această oportunitate. Important e să nu existe bariere de altă natură, administrative, financiare.

– Putem afirma că embargoul a avut de fapt efectul invers, altul decât cel scontat de autorităţile ruse?

Aici vă las să trageţi dumneavoastră concluziile pe care le credeţi de cuviinţă. Mă bucur că am putut să dăm acest semnal, într-o perioadă dificilă pentru Republica Moldova.

The following two tabs change content below.
Vadim Vasiliu

Vadim Vasiliu

Vadim Vasiliu

Ultimele articole de Vadim Vasiliu (vezi toate)