Vinul din burduf găgăuzesc, pe gustul rusesc

vin.f.nadea roscovanuAutonomia din sudul Republicii Moldova răspunde tratamentului privilegiat al Federaţiei Ruse, scutindu-i pe investitorii moscoviţi de impozite

Aflat într-o vizită în regiunea Moscova în fruntea unei delegaţii din autonomia găgăuză, bașkanul Mihail Formuzal a promis oamenilor de afaceri moscoviți care vor investi în Găgăuzia scutiri de impozite timp de cinci ani. Vizita delegaţiei găgăuze s-a produs pe fundalul reluării exporturilor de vinuri din regiune în Rusia, şefii vinăriilor din Găgăuzia refuzând să comenteze situaţia. Expertul în probleme economice, Viorel Chivriga, susţine că ar putea fi vorba despre o concurenţă neloială şi că e necesară o analiză detaliată a legislaţiei speciale de care beneficiază autonomia.

Șeful executivului de la Comrat, însoțit de președintele Adunării Populare, Dmitri Konstantinov, și de alți câțiva deputați din autonomia găgăuză, s-au aflat într-o vizită în Federaţia Rusă, unde s-au întâlnit cu adjunctul președintelui Guvernului regiunii Moscova, Andrei Ilnițki.

Scutiri de impozite și terenuri agricole pentru investitorii ruşi

Un memorandum de colaborare între executivul de la Comrat și cel al regiunii Moscova urmează să fie semnat în următoarele două luni, a comunicat acesta la finalul întâlnirii. Referindu-se la domeniile de colaborare, printre care un loc aparte ar urma să-l ocupe agricultura și economia, Mihail Formuzal a declarat: „Noi confirmăm că autoritățile din Găgăuzia oferă cinci ani de scutire de la plata oricăror impozite și garanții clare businessului rusesc, care va investi în sectorul real al economiei din autonomie.

În afară de aceasta, potrivit portalului de ştiri „V Podmoskovie” („Suburbiile Moscovei” – n. red.), Formuzal s-ar fi oferit să asigure regiunea Moscova cu produse agricole ecologice și cu vinuri din Găgăuzia. În acest context, el a mai adăugat că autorităţile găgăuze sunt gata să ofere mediului de afaceri din Moscova 10 mii de hectare de terenuri pentru plantarea unor noi soiuri de viță-de-vie, transmite agenția „Interfax”, citată de „Moldova.org”.

„Suntem gata să colaborăm pentru construcția unor noi fabrici de vin, suntem dispuși să oferim părții ruse pachete de acțiuni, dacă e nevoie și de 50% + 1, pentru a dezvolta împreună domeniul agricol și cel de procesare a produselor agricole”, a mai adăugat liderul autonomiei găgăuze.

„Rospotrebnadzor” a ridicat embargoul pentru vinurile din Găgăuzia

Chiar în ajunul vizitei delegaţiei găgăuze la Moscova, administrația de la Comrat a anunțat că „Rospotrebnadzor” a reluat importurile de vin din autonomie, chiar dacă embargoul asupra producției alcoolice din R. Moldova n-a fost ridicat.

Mihail Formuzal, în postarea din 24 martie de pe contul său de Facebook, a anunţat că şase camioane cu vin în vrac au trecut deja granița Federației Ruse. Amintim în context că exporturile de vinuri moldovenești în Rusia au fost oprite, din nou, de Serviciul sanitar rus pe 10 septembrie 2013, sub pretextul calității proaste a acestora.

Două zile mai târziu, notează presa rusă „Rospotrebnadzor” a permis importurile din Transnistria, iar la începutul lui martie a decis să deschidă calea și pentru cinci fabrici din Găgăuzia, în legătură cu un apel al bașkanului Mihai Formuzal.

Directorii vinăriilor din sud evită mass-media de la Chişinău

Contactaţi telefonic, conducătorii a cinci întreprinderi vinicole din regiune au refuzat să comenteze ridicarea embargoului pentru producţia lor. Anatoli Hmelevski, directorul întreprinderii „Vinurile Comratului”, ne-a spus doar că deocamdată vinăria pe care o administrează nu exportă producţie în Federaţia Rusă. Întrebat cu privire la ce urmează, Hmelevski a refuzat să comenteze. Victor Bostan de la vinăria „Bostavan” a refuzat să discute cu noi, iar Victor Topciu, directorul fabricii „Tomai Vinex”, aflând despre ce e vorba, a închis telefonul şi n-a mai răspuns. Şefii de la „Invinprom” (Chirsova) şi „Kaizak Vin” au fost de negăsit.

Între timp, am discutat şi cu viceministrul Agriculturii şi Industriei Alimentare, Sergiu Gheţiu, care ne-a declarat că încearcă deocamdată fără un rezultat să ia legătura cu reprezentanţii „Rospotrebnadzor”. Funcţionarul ne-a asigurat că în timpul apropiat lucrurile vor fi clare.

Viorel Chivriga: „Să fim foarte atenţi la acţiunile lui Formuzal”

Solicitat să se pronunţe pe marginea subiectului, analistul economic Viorel Chivriga a susţinut că Mihail Formuzal, ca lider al unei regiuni, trebuie să fie, desigur, preocupat de dezvoltarea economică a acestei regiuni, însă există nişte limite, trecând de care beneficiile economice capătă o pronunţată tentă politică.

Referindu-se la diferenţierea discriminatorie de către „Rospotrebnadzor” a vinăriilor găgăuze şi „non-găgăuze”, analistul a menţionat că nu e salutar şi nu e corect faptul că cineva adună dividende în detrimentul celorlalţi. De regulă, conducătorii de întreprinderi sunt solidari şi colaborează între ei. În situaţia de faţă, vinăriile din Găgăuzia se izolează de restul întreprinderilor, fiind avantajate de Rusia.

În acest context, „se impune o analiză a legislaţiei speciale de care beneficiază Găgăuzia şi în ce măsură ar corespunde aceasta normelor de drept economic, căci ar putea exista nişte nuanţe care ar încuraja concurenţa neloială”.

„E vizibil faptul că au facilităţi mari şi e cazul să fim foarte atenţi, mai ales în situaţia critică în care se află zona noastră. Să nu se ascundă sub acţiunile în vederea colaborării economice cu Rusia, promovate de Formuzal, pregătirea unui avanpost pentru Federaţia Rusă în regiune”, a conchis expertul.

Nadine CHILIANU

The following two tabs change content below.
Avatar

Jurnal de Chișinău

Avatar

Ultimele articole de Jurnal de Chișinău (vezi toate)