„Vinu-i bun cu puţintelul”

Vinurile seci şi de desert produse din struguri de Merlot şi Cabernet după o tehnologie specială de fermierul Mihail Sava din satul Costeşti, raionul Ialoveni, erau săptămâna trecută printre produsele ce atrăgeau atenţia mai multor vizitatori la Expoziţia „Fabricat în Moldova”.

Victoria POPA

Bărbatul şi-a înfiinţat gospodăria ţărănească „Sava Mihai” în anul 1996, când a primit în proprietate o parte din terenurile agricole pe care le are în prezent, restul fiind cumpărate pe banii munciţi peste hotare.

Consideră că cea mai bună investiţie pe care a efectuat-o atunci cu banii adunaţi  erau terenurile agricole cumpărate pe care a plantat livadă de piersici, viţă-de-vie Cabernet şi Merlot.

Eficienţa unui grant cu dobândă nerambursabilă

„Din cele 3,5 hectare, pe un hectar am plantat livadă, pe altul – viţă-de-vie, cealaltă parte este teren arabil, unde cultivăm legume. Acasă am şi o seră nu prea mare, unde cultiv roşii pe care am construit-o graţie unui împrumut bănesc cu dobândă nerambursabilă, proiect câştigat în cadrul Federaţiei fermierilor. Banii proprii şi suma împrumutată de 40 de mii de lei au fost suficienţi pentru a construi o seră nu prea mare, datoria am întors-o timp de trei ani de zile”, mărturiseşte fermierul, bucuros că are de lucru aici şi nu e nevoit să ia calea străinătăţii.

„Facem şi noi ceva din care ar ieşi bani, ca să putem rezista şi întreţine familia. În plus, am cunoştinţe în domeniu şi continui să mă informez mereu”, relatează bărbatul, agronom de profesie.

În aşteptarea legii

La expoziţie Mihai Sava a venit cu vinurile produse de el prin tehnologii speciale – vinuri seci, de desert, produse din struguri de Cabernet şi Merlot.  Calitatea vinurilor sale o cunoaşte şi e sigur că nu-i mai rea decât a celor din fabricile specializate. La întrebarea unui vizitator al expoziţiei, ce fel de vin are, Mihai Sava l-a îmbiat să deguste mostrele de vinuri de pe tejghea ca să se convingă de calitatea lor. „Cumpără vinul cine înţelege că este curat şi bun pentru sănătate cu puţintelul”, explică fermierul.

Păstrează vinul în beciurile sale, care nu sunt pline, după spusele fermierului.

„Am produce mai mult vin, dar nu avem unde-l desface. Suntem în aşteptarea cadrului legal privind vinurile ţărăneşti produse în Moldova, lege promisă de fostul ministru al Agriculturii, Valeriu Cosarciuc, ce ar presupune legalizarea pe piaţă a vinurilor ţărăneşti în anul 2012. Vrem să fim legalizaţi, ca să avem un laborator specializat pentru a face unele analize privind calitatea vinului şi care ne-ar permite să comercializăm producţia atât în ţară, cât şi peste hotare”, a conchis Mihai Sava.