Vinieta – Taxele au scăzut de 15 ori

Legea cu privire la taxa pentru folosirea drumurilor RM de către maşinile neînmatriculate în RM a fost votată vineri, 19 octombrie, în lectura a doua. Astfel, prețul vinietei pentru 180 de zile s-a micşorat de 15 ori, de la 380 de euro la 25 de euro. Conform noilor prevederi legale, o vinietă pentru șapte zile va costa trei euro, pentru 15 zile – patru euro, 30 de zile – șapte euro, 90 de zile – 15 euro, iar pentru 180 de zile șoferul va achita 25 de euro.

Vadim VASILIU

Acum două săptămâni, proiectul de lege cu privire la taxa pentru folosirea drumurilor pe care o vor plăti deținătorii mașinilor cu nume străine a fost retras de pe agenda legislativului pentru a fi redactat. În noua redacție a legii, taxa pe care o vor achita deţinătorii de automobile s-a micșorat de câteva ori. „Eu, ca fost gastarbeiter, nu văd o problemă ca atunci când vin în Moldova să achit o taxă pentru drumuri mai bune”, a declarat Veaceslav Ioniță, președintele Comisiei parlamentare economie, buget și finanțe. Totodată, Veaceslav Ioniță a subliniat că mașinile cu numere străine se vor putea afla pe teritoriul Republicii Moldova 180 de zile într-un an calendaristic. Totodată legea prevede că amenda pentru neachiziționarea vinietei va fi de la o sută de euro până la două sute de unități convenționale, în funcţie de termenul depășit. Procurarea vinietei va deveni obligatorie pentru deținătorii automobilelor cu numere străine începând cu 1 noiembrie curent.

Fără vinietă pentru mașinile din rmn

Legea nu prevede taxe pentru mașinile înmatriculate în autoproclamata republică nistreană. Contactat de JURNAL, Iurie Apostolachi, deputat PL, membru al Comisiei parlamentare economie, buget și finanțe, ne-a explicat că locuitorii din rmn sunt cetățeni ai RM și nu trebuie luate măsuri discriminatorii față de aceștia. „A fost o idee ca proprietarii mașinilor cu numere de Transnistria care au viză de reședință în dreapta Nistrului să cumpere vinieta, însă această prevedere ar fi cauzat un mare flux de cetățeni care și-ar fi făcut viză de reședință în stânga Nistrului. Noi știm cum funcționează sistemul acolo: într-un apartament pot fi înregistrați și două mii de cetățeni”, explică Apostolachi.

Se taxează maşina, nu persoana

Deputatul liberal a precizat că mașina cu numere străine care s-a aflat pe teritoriul RM 180 de zile va putea reveni pe teritoriul acesteia în același an dacă își va schimba numerele de înmatriculare în statul în care este înregistrată. Totodată, în cazul în care, cu aceeași mașină care a depășit termenul de aflare de 180 de zile pe teritoriul RM, va încerca să intre o altă persoană, acesteia nu i se va permite să facă acest lucru.

Gastarbeiterii vor cumpăra vinieta

Cetățenii moldoveni care muncesc peste hotare vor achita taxa pentru folosirea drumurilor. Anterior, Partidul Liberal a propus ca cetățenii RM care vin din străinătate să nu achite taxa timp de o lună.

„Orice abatere de fapt duce la inutilitatea legii și efectul zero față de efectul propus. Orice excepție nu este corectă din punct de vedere al echității sociale. Vorbim de Fondul Rutier care are nevoie de mijloace, altfel vom fi nevoiți să majorăm taxa pentru cei care se află în Republica Moldova”, a subliniat Veaceslav Negruța, ministrul Finanțelor.

 

The following two tabs change content below.
Vadim Vasiliu

Vadim Vasiliu

Vadim Vasiliu

Ultimele articole de Vadim Vasiliu (vezi toate)