Vine canicula

Vara aceasta va fi una toridă şi asemănătoare cu ultimele trei veri ale anilor precedenţi, care au fost cele mai calde pentru Republica Moldova, a comunicat pentru JURNAL de Chişinău, prim-vicedirectorul Serviciului Hidrometeorologic de Stat, Elina Pleşca.

De asemenea s-ar putea ca şi regimul de precipitaţii să fie mai redus faţă de normă. Ea a mai spus că deşi cea mai caldă vară în Europa a fost în anul 1998, în Moldova cea mai mare arşiţă a fost în 2007. Elina Pleşca a spus că temperaturile se ridică din cauza transportului de aer fierbinte dinspre nordul Africii spre continentul european.

“De obicei, se observă aceasta în zilele de caniculă extremă. La nivel global, încălzirea se datorează şi schimbărilor climatice şi fenomenului El Nino, caracterizat prin temperaturi ridicate ale suprafeţei Oceanului Pacific de est. S-a demonstrat că aceste condiţii duc la schimbări meteorologice semnificative pe glob, inclusiv în Europa”, a spus Elina Pleşca.

În următoarele zile, canicula se va menţine. Temperaturile vor urca spre sfârşitul săptămânii până la 32-37 grade Celsius. Doar la începutul săptămânii viitoare vremea va fi instabilă, cu puţini nori şi condiţii de ploaie. În perioada 10-13 iunie, se prevede un nivel de expunere înaltă la radiaţia ultravioletă.

Pentru a evita insolaţiile, se recomandă consumarea unei cantităţi mai mari de lichide, reducerea expunerii la soare în orele amiezii, iar în caz de necesitate – utilizarea metodelor de protecţie contra radiaţiei solare, îmbrăcăminte din ţesături naturale, pălărie sau chipiu, cremă cu factor de protecţie solară.

Victoria Popa

The following two tabs change content below.